Thursday, 30 May 2013

Cerita exam dan sebelah sayap

currently written by faie mohamad at Thursday, May 30, 2013
Reactions: 
12 criticisms
Assalamualaikum...

Alhamdulillah.... Selesai sudah final exam untuk sem ni. Sem terakhir aku berada di kampus sebelum memulakan internship di sekolah. Sem ni aku just ambik 2 paper je untuk final. 2 out of 4 papers. Macam2 perasaan ada sekarang ni. Sedih, gembira,  excited dan terharu bila teringat balik betapa penatnya untuk aku survive sepanjang berada disini. Bukan survive untuk subjek kuliah tapi dengan kerenah birokrasi pelbagai pihak. Turun naik ofis, deal secara baik dengan pihak atasan tapi last2 respon yang diterima agak negatif... Semuanya mengajar kami apa itu survival. Life is not such an easy thing. Indeed. What we want, we must go thoroughly to achieve it or else you would gain nothing, so-called meaningless!

Dalam hal begini, kebergantungan pada Allah jangan putus. Dia Maha Tahu. Dia mengerti betapa lelahnya kita semua dalam semua ini. Dia cuma mahu kita sabar dan kuat. Cuba untuk tidak putus harapan atas semua  ni. Ia adalah ujian. Ujian untuk menjadikan kita lebih dewasa. Lebih bersyukur dan selalu koreksi diri betapa kerdilnya kita. Yang hanya mampu mengharap dan berdoa, tapi di pengakhirannya hanya Dia yang mampu menentukan.

Selesai exam di Main Hall CAC. Sempat lagi tuh bergambar. Kenangan konon ;p

Tapi walau apa pun, syukur kerana ia semakin sampai ke penghujung. Hanya Allah sahaja yang tahu betapa tak sabarnya aku nak habis cepat-cepat. Tak sabar menempuhi alam pekerjaan pulak. InsyaAllah kalau masa mengizinkan, teringin sangat nak sambung Master pulak. Tu saranan lecturer kami. Aku tahu terlalu banyak lagi perkara yang masih perlu belajar. Degree je tak cukup. Ia hanya permulaan utk kita melangkah ke perkara yang lebih besar. Selagi hayat masih bernafas, selagi itu lah pencarian ilmu takkan selesai. Tu antara jihad utama.

 Out of topic. Sebenarnya aku tersangat suka bila tengok video Mat Luthfi nih.Video Sebelah Sayap. Klik link disini. Niat nak upload je video tu kat sini tapi internet slow macam siput sedut pulak. You got my respect, Mat. Suka sangat tengok video2 beliau yang kelakar tapi penuh pengajaran tuh. Nak2 video beliau yang latest tuh. Yup, kita tak boleh nak judge seseorang tuh selagi kita tak berada di tempat dia. Jahat macam mana dia pun belum tentu dia seorang ahli neraka. Baik macam mana pun kita, belum tentu lagi kita seorang ahli syurga kalau kita tak mati dalam husnul khatimah. Masuknya syurga seseorang tuh bukan disebabkan seseorang itu mendapat banyak pahala tetapi atas keredhaan Allah padanya. Jangan menghukum. Tapi didik lah dia. Ngerti?

Antara babak2 best dalam Sebelah Sayap:






Seriously menyentuh jiwa. Bukan senang nak cari video macam ni kat Malaysia. Balik2 cerita jiwang yang entah apa-apa. Tapi video tu bagi aku best la. Cuma ending nya tu aku agak blur disitu. Tapi still menerapkan mesej tersembunyi. Good job, Mat Luthfi!

Selamat menonton ya. Sesungguhnya yang baik itu hanya datang dari Allah.

Till then.

''Jika agama gagal menawarkan harapan, ia bukan dari Tuhan''







Friday, 24 May 2013

Kita

currently written by faie mohamad at Friday, May 24, 2013
Reactions: 
9 criticisms
Assalamualaikum...

Jom sama-sama kita hayati bait-bait ini:

source: KhadimulQuran

Nak tambah sikit lagi ni.. hehehe.. Ada seorang sahabat ni pernah pesan,

Jangan menilai seseorang tu berdasarkan pemahaman kita sendiri. Banyak salahnya. Banyak khilaf yang tak sepatutnya. Terkadang ia tersasar jauh dari realiti sebenar yang kita jangka. Mungkin kita nampak dia begitu, walhal dia sebaliknya. Mungkin pada hemat kita dia seorang yang begini padahal ia jauh menyimpang dari telahan biasa kita. Kita tak maksum. Kita pendosa. Naluri kita pun bukannya semua boleh diterima pakai.

Jangan pernah hancurkan hati sesiapa. Jangan lakukan sesuatu yang tak baik kalau kita sendiri tak nak orang buat macam tu kat kita. Jangan sesekali ada niat mahu permainkan hati sesiapa kalau kita sendiri pernah mengalami episod luka. Jangan buat orang rasa kita ni useless dengan cara kita yang entah apa-apa.  Kalau kita dah tahu ia sakit kenapa nak buat benda yang sama kat orang lain jugak?

Yes, kita memang bukan malaikat yang sentiasa menurut perintah. Kita manusia biasa yang hatinya sentiasa berubah-ubah. Selalu berbolak-balik. Iman sentiasa turun naik. Kalau takde protection memang hati akan menjadi hitam sehitam-hitamnya. Bila hati rosak semua akan rosak. Tapi kita boleh ubah. Ubah diri kita dulu. Cara pemikiran kita. Dari biasa kepada luar biasa. Cara bagaimana kita didik hati kita. Susah, tapi tak mustahil. Allah ada.

Orang mungkin takkan mengaku dia lemah. Takkan sekali-kali dia dedahkan aib dia sendiri. Luarannya memang nampak kuat  dalamannya siapa yang tahu. Dia takkan cakap secara direct dia terluka dengan kita atau sape-sape, tapi kita boleh nampak air muka dia macam mana. Dia mungkin diam tanpa suara, mungkin jugak buat-buat tak peduli konon gembira sepanjang masa, tapi siapa tahu dia yang sering mengalirkan air mata kerana kita. Kita tak tahu. Takkan tahu melainkan kalau dia yang bagitahu.

Jadi, jangan terlalu ikut kata hati. Terkadang hati selalu menidakkan kata akal. Nafsu selalu mendahului segalanya. Emosi yang selalu kita letakkan di tempat pertama. Minta lah petunjuk dengan Allah, bukan hanya melalui fatwa hati. Teruskan melangkah. Jangan ulang kesilapan yang sama. Ia mungkin salah kita pada kesilapan yang pertama tapi jika berterusan melakukannya untuk kali kedua, ia memang kelemahan kita.

Jangan tunggu kedudukan diri terlalu perfect baru terfikir nak berubah. Ubah lah dari sekarang. InsyaAllah kita boleh buat. Doa dan istighfar banyak-banyak. Kita memang takkan lari dari kesilapan tapi kita boleh meminumkannya. Tu pun dah cukup baik. Lambat sedikit pun tak mengapa. Asalkan kita ada kemahuan.

Jom muhasabah. Kerana kita seorang pendosa.


p/s: Good luck untuk final exam kali ni. Lakukan sebaik mungkin kerana peluang mungkin hanya datang sekali. Manfaatkan peluang yang ada semaksimumnya.


Saturday, 18 May 2013

someone

currently written by faie mohamad at Saturday, May 18, 2013
Reactions: 
10 criticisms



-Let's make a special dua'a for that person-


Subtle reminder for us,

If you love somebody, protect the love. Protect the sweetness. Protect the dignity. Don't be overwhelmed. Don't expect too much. Neither blame nor put your life in risks and troubles. If love make you become worse, let it go. Its hard and I know. But if we know how great Allah is, we will never lose our faith to Him. Save your heart to those who deserve it. Don't make yourself as a worthless one. Keep praying and counting. Allah love those who never lose hope on Him. He know what is the best for you. If there is nothing to keep on, just let that person go away from you. Things surely will get better and time would change everything after all. Allah will grant you someone much more better that the previous one. That's His promise.

Someone who love you and intend to make you as his/her partner will show and prove it. How they need you, they want you in their life and never leave you no matter what happen.



p/s: dah jadi doktor chenta pulak aku neh :p

Friday, 17 May 2013

Selamat Hari Guru

currently written by faie mohamad at Friday, May 17, 2013
Reactions: 
4 criticisms
Assalamualaikum...

Ada orang cakap jadi cikgu ni mudah. Sisi pandangan sesetengah orang:

''Jadi cikgu ni keje paling senang. Pukul 7.30 pagi pergi mengajar lebih kurang pukul 2 petang dah balik.''

''Best jadi cikgu ni. Banyak cuti. Pulak tu gaji berjalan even tak mengajar 2 bulan (cuti akhir tahun)''

''Zaman sekarang ni kalau susah nak cari kerja pilih la jadi cikgu. Tak pening kepala''

''Tugas cikgu ni mengajar je pun. Semua orang boleh buat. Kalau profession lain maunya pecah kepala duk pikir''

''Gaji cikgu sekarang ni tinggi kot. Macam tak setimpal dengan kerja''



Tapi dari sisi lain pulak. Hakikatnya jadi cikgu ni,

Terpaksa jadi segala-galanya. Dia lah cikgu, jururawat, hakim, jurulatih sukan, cleaner, doktor, kaunselor, polis bla bla bla. Tu pun ada yang cakap jadi cikgu rileks je. Tampor kang.

Kalau murid fail exam, cikgu orang yang pertama dipersalahkan. Kalau murid tu dapat keputusan excellent, orang cakap tu berpunca dari usaha murid tu sendiri.

Berdepan dengan kerenah parents murid ni bukan senang. Pantang marah anak sikit mula la ibu bapa datang sekolah. Siap ugut saman bagai. Kalau macam tu silalah wahai ibu bapa buat sekolah sendiri.

Bukan saja diberi tugas mengajar, cikgu jugak dibebankan dengan urusan perkeranian yang tak sudah2. Yang ni diakui sendiri oleh cikgu2 yang aku interview untuk satu subjek nih.

Jadi cikgu ni penampilan dipandang dari hujung rambut ke hujung kaki. Ibarat role model la. Sentiasa jadi perhatian terutamanya murid2. Hari2 mesti murid cakap, 'cikgu nampak makin tinggi pakai baju ni la', 'cantiknya baju cikgu pakai hari ni', 'wah, pakai baju ni nampak cikgu berisi sikit', 'cikgu, tudung cikgu macam tudung kakak saya la'.. adoii 


source: here



Alhamdulillah, sepanjang aku bernafas di muka bumi ni, aku dah menjadi pendidik dalam tiga situasi. Pertama waktu mengajar tuisyen sekolah rendah kat area Selayang dan Batu Caves. Tahun 2010 time tuh. Baru je masuk umur 21 tahun. Waktu tu aku mengajar semua subjek baik BM, BI, BA, Math dan Sains untuk pelajar darjah 1 hingga darjah 6. Time tu punya la stress jugak bila berdepan dengan budak2 ni terutamanya dengan student darjah 1 hingga 4. Kerenah mereka punya la mak aiii.. sampai suara aku serak2 dibuatnya. Nak kawal bukan senang. Satu kelas hampir 30 orang. Diorang pulak pantang kita buat muka garang mula la nak menangis. Dalam dilema aku nih nak buat garang ke tidak. Dah la aku ni tak de adik kecik kat rumah, so nak deal dgn diorang ni memang satu masalah yang besar buat aku. Tapi tu yang manis bila ingat2 balik. Nak2 bila teringat betapa innocent nya diorang ni bila kita mengajar kat depan tapi bila keluar je sekejap jawab panggilan telefon ke, bisingnya nauzubillah. Pergi toilet pun berjemaah, sekali pergi kalau boleh sepuluh orang nak angkut sekali. Siyesly aku rindu waktu tu.

Kedua bila aku diberi peluang mengajar Bahasa Melayu untuk foreign students. (baca entri kat sini) Waktu tu tahun 2011 masa aku buat shortsem. Sebenarnya ni impian aku yang dah lama aku nak capai; mengajar Bahasa Melayu kat diorang nih.  Sangat best, tapi sangat mencabar bila aku bukan saja terpaksa mengajar undergraduate student macam aku nih, tapi jugak student Masters and PhD. Nervousnya Tuhan je yang tahu. Bila pengalaman langsung takde dalam bidang ni, debarannya hanya Allah saja yang memahami. Tapi tak lama pun neves tuh, masuk kelas kali kedua aku dapat membiasakan diri. Paling best diorang respek aku, budak yang tak de apa2 nih dan menerima ilmu yang dicurahkan seadanya. Sangat fun kelas kitorang time tuh. Dengan diorang yang suka buat lawak nya, selalu tersalah grammar, siap argue lagi kononnya diorang yang betul. Bila suruh present kat depan, diorang dengan yakinnya bercakap walhal semua tatabahasa yang lintang pukang. Hahaha. Time aku gelak, semua buat muka konfius, ye la mana la diorang faham kenapa aku gelak. Tapi siyesly sangat kelakar. 

Dan kali ketiga bila aku menjadi guru praktikum di sebuah sekolah kat area Kuala Lumpur selama . (Entri klik kat sini dan sini). Jadi cikgu praktikum ni memang menuntut kesabaran yang tinggi. Untungnya students kat situ takde yang bermasalah sangat, cuma aku ada problem sikit dengan pihak admin kat situ tapi takde la siyes sangat. Ye la kat mana-mana pun ada cabarannya kan. Jadi guru kaunseling ni memang best, dapat get along dengan student very well, dapat explore isi hati remaja seusia mereka, dapat penghormatan yang tinggi dari mereka dan paling best bila orang panggil kita 'cikgu'... hehehe.

Dan akan datang, untuk kali keempat, aku akan memulakan praktikal kat sebuah sekolah ni masa short sem. Nervousnya. Dah lama tak apply teori kat budak2, dah lupa rules kat sekolah and paling sadis pukul 5 dah kena bangun huaaaa. Lepas ni dah tak leh stay up sampai pukul 3 pagi la kalau gitu. Tak boleh online sokmo, tak boleh update belog dgn kerap macam sekarang. Haih memang turun balik la berat badan aku nih.

Ehem. Dikesempatan yang baik2 ni aku ingin mengucapkan Selamat Hari Guru kepada cikgu2 yang mengajar aku di:

1. Tabika Kemas depan rumah aku. Nama cikgu tu Surina kalau tak silap. Terima kasih cikgu sebab ajar   saya membaca, mengira, menari untuk persembahan akhir tahun, menulis dengan baik dan selalu memujuk saya bila saya menangis kena buli dengan seorang hamba Allah ni (sekarang dah arwah budak tuh Innalillah)

2. SKAL (nama panjang rahsia ehem). Dalam banyak2 cikgu, cikgu yang paling aku rindu ialah Teacher Faridah yg mengajar subjek Bahasa Inggeris. Terima kasih teacher sebab mengajar kami bahasa omputih nih dengan tabah dan bersungguh2 sehingga kami skor A dalam subjek tuh. Terima kasih kerana menghias bilik darjah kami sehingga menjadi bilik darjah tercantik di sekolah dan terima kasih jugak kerana selalu memarahi kami kerana kami tahu perasaan marah itu terbit kerana kami ni nakal dan degil, lebih penting lagi supaya kami menjadi orang. Jugak terima kasih kepada Cikgu Zawawi, Allahyarham Cikgu Megat (yang pulang kerahmatullah tahun lepas Al Fatihah), Cikgu Rasyidah, Cikgu Norah, Cikgu Noraini, Cikgu Mahani dan semua sekali lah. Tak larat nak tulih dah.

3. SMAM. Walaupun sekolah ni banyak mencatatkan memori pahit manis untuk aku, aku tetap menganggap ni sekolah terbaik untuk aku. Still aku teringat, menyandang jawatan ketua pengawas aka ketua pelajar selama 2 sem bukan mudah. Walaupun jawatan itu aku tolak dengan baik dengan alasan langsung tak layak, mereka terus memberi semangat dan sokongan yang tak putus. Terima kasih dan Alhamdulillah. Berkejar masa dengan junior, selalu buat meeting tergempar, dengan spotcek nya, pelajaran lagi yg memang kena dahulukan, macam2 kena ambik kira. Waktu itu berselisih pendapat dengan guru2 adalah perkara biasa. Bukan semua orang boleh menerima kita seadanya. Bilik guru jadi bilik darjah kedua aku. Ada je benda yang kena bincang dan explore dengan diorang nih. Tapi tak de la pulak aku jadi anak emas diorang.  Expectation mereka terhadap aku dalam bidang akademik dan jawatan tersebut itu tersangat tinggi. Aku terpaksa struggle habis-habisan dan cuba meletakkan diri sebagai tempat pertama dalam ujian serta perlu mencapai sekurang-kurangnya pointer 3.5 dan keatas setiap kali exam. Bukan mudah sebenarnya. Terlalu payah dan teramat sukar. Aku terpaksa mengorbankan masa untuk diri sendiri dan hanya menjadikan buku sebagai boifren aku.  Sebab itu aku kurang senang jika guru2 sangat menekan student dalam bidang akademik. Bukan tak penting tapi biarlah sesuai dengan kemampuan. Aku dah mengalami pengalaman ni dan aku tahu peritnya bila waktu kita berjaya, nama kita diagung-agungkan tapi bila tak mendapat apa yang diharap, terus disindir dengan kata-kata yang pedih. iskk. Btw terima kasih kepada semua cikgu di sekolah tuh. Cikgu2 yang tak putus memberi semangat dan dorongan kepada aku supaya jangan mudah mengalah. Buat Cikgu Hartini, Teacher Norawati, Ustazah Suryani, Ustazah Anizawati, Ustazah Norasiah, Cikgu Khabi, Teacher Zaila, Ustazah Jailami, Ustazah Dalilah, dan banyak lagi. Terima kasih kepada mudir kami, Ustaz Abdullah Fadzil atas sokongan moral dan wang kepada kami2 nih. Kami hargai semua tuh dan semoga Allah membalas jasa dan budi baik kalian sebaik mungkin.

4. Pusat Tuisyen nama apa ntah kat Terengganu tuh. Tahun 2006. Sampai sekarang aku ingat lagi muka Miss Azie yang comel dan sangat mesra dengan kitorang. Terima kasih sebab mengajar kami sehingga kami dapat faham dengan mudah dan lancar dengan formula mudah yang diberi. Terima kasih daun keladi.

5. Pusat latihan memandu. Terima kasih cikgu sebab ajar saya memandu kereta walaupun sampai sekarang tak cekap2 lagi, sampai hampir terlanggar tiang rumah and paling teruk nak langgar sekor lembu yang tak reti-reti tengok kiri kanan time melintas tapi apa pun terima kasih atas tunjuk ajar yang diberikan sehingga saya pass and last2 dapat jugak lesen memandu. Walaupun dah lama tak praktis, Insyaallah ada masa saya try praktis pinjam keta abang hehehe.

6. Lecturer2 waktu PRSS. Mdm Radziah, Miss Asma, Miss Liyana, Miss Fatiha dan Miss Mardhiyah yg teramat awesome and sporting. Love you all forever. Jugak lecturer2 di Institute of Education, dan kuliyyah yang lain jugak. Terima kasih Madam Azmah yang sangat strict bab grammar dan pronunciation and sampai sekarang terkenang2 ayat pedas tapi kelakar beliau, Madam Salmi yang sangat organized dan tegas, Madam Haniza yang kami panggil iron lady, Madam Norwati yang penuh keibuan, Sir Ssekamanya Siraje yang suka senyum, Madam Khamsiah yang bicaranya penuh kelembutan, Madam Suhailah yang tegas tetapi mesra, Dr Mohyani yang penuh kebapaan, Sir Azam yang hensem, Poknik yang sangat low profile, Sir Abbas yang tersangat baik, dan semua sekali lah. Terima kasih kerana menabur jasa kepada kami yang sentiasa dahagakan ilmu nih.

7. Sensei dan laoshi di Sinar Language. Xie xie, domo arigatou gozaimasu kerana mengajar aku Bahasa Mandarin dan Bahasa Jepun. Terima kasih  Salima Xiaojie kerana mengajar aku sebutan dan ejaan Mandarin yang betul, Razu@Razlan Sensei atas tunjuk ajar tentang bahasa negara matahari terbit tuh. Gomenasai sensei sebab tak dapat hadir final exam malam Khamis hari tuh sebab ada sebab yang tak dapat dielakkan. Thanks sebab sampai sekarang aku dah terer sikit2 praktis dua2 bahasa ni walau tak sehebat mana pun. Tapi nak try jugak! Thanks for everything! wo ai nimen dou ji le!

8. Poknik yang menjadi fasi kami (entri ni) di Kem Bina Insan Guru Disember tahun lepas. Dia antara murabbi terbaik yang pernah aku temui setakat nih. Bicaranya penuh kelembutan tapi maksudnya sangat mendalam sehingga menusuk ke hati. Terima kasih kerana mengajar kami tentang apa itu hidup dan cabaran yang sentiasa menanti dihadapan. Kami sentiasa merinduimu.

source: gugel


Dan terima kasih jugak kepada semua guru di Malaysia nih, yang bakal atau yang dah lama berada dalam profession nih. Kepada 3 orang abang dan kakakku yang bergelar pensyarah dan guru di sekolah, semoga ilmu dan bakti yang dicurahkan menjadi ilmu bermanfaat dan pahala jariah yang berpanjangan ganjaran pahalanya sehingga kiamat Insyaallah. Kepada kakak2 ipar serta sepupu-sepupuku di Klang yang kebanyakannya bergelar pendidik di sekolah sana, semoga Allah merahmati dan memberkati kehidupan kalian sehingga ke akhir hayat. Kepada teman seperjuangan di INSTED, selamat bergelar cikgu hehehe. Tak lupa jugak buat diri sendiri. Semoga menjadi lebih bertanggungjawab akan amanah yang bakal dipikul.

Buat para guru, pegang lah dua hadis ni dan kamu akan tahu betapa besarnya kasih dan rahmat Allah kepada hambaNya menerusi pahala yang tak putus.


"Apabila seseorang itu meninggal dunia, maka terputuslah pahala amalannya kecuali 3 perkara iaitu sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat, anak soleh yang mendoakannya". (Riwayat Muslim)

"Bahawasaya Allah SWT, malaikat-malaikat, isi langit dan bumiNya sehinggalah semut di dalam lubang dan ikan di dalam laut, semuanya berdoa untuk orang yang mengajarkan manusia " (Riwayat Tarmidzi)

Tapi, untuk dapat ganjaran sedemikian tak semestinya menjadi seorang murabbi. Terkadang tanpa sedar kita, orang biasa-biasa nih mengajarkan seseorang tentang sesuatu yang bermanfaat dan semestinya bila dia apply benda tug selagi itu lah kita beroleh ganjaran pahala. Even benda kecik pun dicatit dan ditulis oleh malaikat yang sentiasa mencatat. Sebagai contoh, mengajar anak kecil membaca doa makan. Selagi dia apply doa tu sampai dewasa sekalipun, selagi tu lah kita dapat ganjaran disisiNya. 

Maka, jadilah insan yang sentiasa memberi manfaat kepada orang lain. Jangan selalu memberi mudarat sudah.

Selamat hari guru!

p/s: Al-Fatihah dan takziah aku ucapkan kepada sahabat aku yang baru sahaja kehilangan ibunya beberapa hari lepas. Semoga kau tabah, teman. Insyaallah jiwamu bertambah kuat dan kau takkan mudah rebah dengan ujian Allah ini. Allah mengujimu untuk lebih tabah dan berbaik sangka kepadaNya. Aku yakin kau juga mampu menjadi sekuat itu. Aameen.

Monday, 13 May 2013

sehari bersama

currently written by faie mohamad at Monday, May 13, 2013
Reactions: 
2 criticisms
Assalamualaikum..

Ini kisah semalam. Semalam yang sangat best, bermakna dan menarik untuk dijadikan pedoman. A day with single mothers at Kementerian Pembangunan Wanita & Masyarakat at UTC Pudu, Pudu Sentral (11th May 2013). Having so much precious moment with them, sharing experience, got laugh together, and at last wiping tears with them. Such a painful story to be told I see. Terkenang kembali diri sendiri, Alhamdulillah segala puji bagi Allah, apa yang aku dapat pada hari ini dan seterusnya adalah lebih dari cukup. Ujian yang Allah bagi tak seberat mereka (setakat ini) dan even ada moment2 perit sekalipun, Allah beri aku jalan untuk aku harunginya dengan mudah walau terkadang ada jugak beberapa kali aku tersungkur. Namun bila bangun kembali, aku dapat berlari dengan lebih semangat dan mudah. Bahkan di sebalik keperitan itu Dia memberikan aku kebahagiaan yang tak mampu di ucap. Segala  puji bagiNya.

Berbalik pada cerita ni, sebenarnya join program counseling support group dengan ibu tunggal ni adalah secara kebetulan sahaja. Dalam erti kata yang lain hanya jadi bidan terjun. Khamis lepas, sewaktu group supervision dengan lecturer aku untuk subjek Action Research, tetiba madam mengutarakan soalan kepada kami.

'Ada sesiapa yang free tak Sabtu ni?'

Laju je aku respon. 'Kalau saya free je Madam. Kenapa?'

'Nak join support group utk single mothers tak? Kat Pudu Sentral'.

'Nak nak nak!!' Dengan muka tak malunya aku dengan kawan aku meng'offer'kan diri. Excited kot. Bukan senang nak dapat pengalaman gini.

'Bagus! Nanti saya emel in details about the module.' Pantas dia conclude. Yakin pulak tuh ngan kitorang nih.

Then baru aku teringat. Eh aku ni dah lama tak masuk sekolah. Dah hampir bertahun. Teori pun dah lama tak apply. Ingat2 lupa gitu. Boleh ke aku ni join? Diorang tak pe la, hari2 kat sekolah, dah terbiasa dengan kerenah yang pelbagai. Students la, cikgu la, admin lelebih lagi.

Takpe2, ni orang kata cabaran kan. cewah. Bila lagi kan nak mencabar diri sendiri buat something spontan kan. Lagipun bagi aku application tu still sama cuma time nak guna tu je yang kena tukar sikit. Ibu tunggal,  jiwanya tak sama dengan budak sekolah. Diorang punya emosi are totally different. Cara nak approach kena berbeza, kena pandai yakinkan mereka. Because kadang2 diorang macam tak yakin untuk ceritakan masalah diorang, nak2 dengan kitorang yang masih belum experience apa itu perkahwinan and even worst, the word so-called divorce.  Uhuk


Program Kesejahteraan Emosi: Bridge To A Better Life namanya. Sebenarnya start pukul 8.30 tapi sebab ramai participants datang lambat, so ditangguhkan ke pukul 9.30. Nasib baik. Kitorang pun sampai lambat sebab sesat huhu. Oh yes, participants hanya 20 orang. And fasilitator pulak, campur kitorang dari UIA 4 orang, USIM 3 orang and UKM berapa ntah, jumlahnya lebih 10 la. Eh separuh dari peserta nampak.

Kami yang sentiasa jakun bergambar. Siap suruh participants tolong snapkan hehe. 





Usai program. Bergambar sebelum balik ke kampus. Walaupun tak kenal, tapi time bergambar, semua jadi mesra seolah2 dah lama kenal. Haa ada jugak manfaatnya. Merapatkan ukhuwah gitu. 

Kalau nak ceritakan kisah hidup mereka kat sini memang takkan habis. Tapi apa yang dapat simpulkan kat sini ialah mostly reason diorang bergelar ibu tunggal ni adalah disebabkan perceraian. Ada yang dah tiga kali kahwin dan kali ketiga diceraikan melalui sms dengan talak tiga sekaligus. Bila ditanya tentang perasaannya kini, beliau menjawab (lebih kurang gini la ayat beliau, aku tak rekod pulak),

'selepas banyak momen pahit membelenggu hidup saya, bermula dari kematian kedua-dua orang tua ketika masih sekolah dan terus menyebabkan hubungan saya dengan satu-satunya renggang sampai sekarang, berkahwin pada usia yang cukup muda iaitu 19 tahun dan bercerai beberapa tahun kemudian, berkahwin lagi dengan orang seterusnya dan bercerai, and lastly bertemu jodoh dengan sorang hamba Allah ni, dan akhirnya menemui perceraian jugak. Dan tika ditanyakan apa perasaan saya sekarang, saya dah tak rasa apa-apa. Dah kalis. Saya langsung tak menangis. Entahla, bukan tak sedih, tapi mungkin sebab terlalu banyak peristiwa pedih dalam hidup saya, saya jadi seakan-akan kaku untuk menangis. Lagipun saya tahu ramai lagi yang lebih teruk dari saya. Tiada sebab untuk saya menyalahkan Tuhan tentang apa yang terjadi..'

Subhanallah. Kuatnya semangat dia. Cekalnya hati dia. Postifnya dia akan semua yang terjadi. Tabahnya dia dalam melalui liku2 hidup sebegini. And betul kata dia, sepanjang sesi tersebut, dia langsung tak mengeluarkan air mata. Bahkan dia lah yang paling ceria. Paling positif dalam memberi pandangan dan menenangkan hati member2 group yang lain.

Ada sorang kakak ni. Umur 40an. Bercerai 3 tahun lepas. Dimadukan tanpa sedar and lepas bercerai suami abaikan terus nafkah terhadap dia dan anak2. Terpaksa la dia kerja cari rezeki untuk sara anak seramai 4 orang tuh. Yang sulung dah umur 25 tapi malas berkerja. Dia cakap anak2 nya mostly bermasalah dan time bergaduh semua orang kat rumah flat tu boleh dengar. Malunya Tuhan je yang tahu. Semua kerja dia kena buat, terpaksa tahan dengan perangai anak lagi then uruskan hal keluarga tanpa sedikit pun anak membantu. Sepanjang sesi tu dia asyik menangis je. Sebab selama ni dia pendam, tak pernah cerita kat orang. Yang terluah hanya air mata yang setiap malam temani beliau.

Dan aku boleh tengok peranan kakak yang dah tiga kali mengalami episod perceraian dalam hidupnya. Tak putus-putus dia memberikan kata semangat dan memujuk kakak yang sedang menangis tuh dengan kata-kata yang penuh kelembutan. Bermotivasi dan penuh mendidik. Member group lain turut memberikan kata sokongan. Meskipun masing-masing mempunyai cerita tersendiri, tapi mereka saling memberi kata peransang antara satu sama lain tanpa menjatuhkan sesiapa. Belajar dari pengalaman silam, mereka saling membantu dan memberi tips berguna untuk membantu kawan2 lain mengaplikasikannya dalam hidup masing2.

See, ini lah sebenarnya tujuan support group nih. Dah namanya 'support' kat tengah2 tuh, ia bertujuan nak beri pendedahan kepada orang lain tentang isu yang sama tetapi masalah yang berbeza. Isu kat sini ialah cabaran sebagai ibu tunggal and masalah yang dihadapi mesti lah berbeza.So ahli2 group ni berperanan untuk berkongsi idea masing2 dan luahkan pendapat dan isi hati mereka berserta cara penyelesaian yang mungkin dilakukan. Then ahli2 tersebut akan try untuk evaluate dan beri pandangan dalam persepsi yang berbeza. Paling penting perlu ada sifat empati; meletakkan diri kita ke tempat orang lain supaya kita dapat menyelami perasaan insan tersebut. And paling penting, sebagai leader, kami perlu mengawal keadaan group terbabit and menerangkan fungsi serta matlamat group agar tak tersasar.

 Best? Sangat best. Memberikan pengalaman baru dan menyelami hati mereka dalam pelbagai sudut. Yes, tak semua orang bernasib baik. Setiap orang ada ujian masing-masing yang sudah ditetapkan dan hanya orang terpilih sahaja yang Allah beri. Bertuahnya mereka diuji dengan ujian yang membuatkan mereka bertambah kuat dan aku terfikir andai aku berada di tempat mereka, belum tentu lagi aku sekuat itu.

So, kat sini apa pengajaran paling penting yang kita boleh dapat?

Perkahwinan, tak semestinya indah seperti yang selalu kita bayangkan. Untuk permulaan, mungkin yes! Tapi selepas itu pasti disusuli dengan tanggungjawab cukup besar untuk keluarga. Bila disertakan dengan pengorbanan dan komitmen yang cukup tinggi, mula la masalah lain yang muncul. Bila hati hanya rasa excited tanpa memikirkan beban yang bakal ditanggung, pengakhiranya akan menyumbang kepada masalah yang cukup besar.

Kematangan dan persediaan sebelum melangkah ke alam rumah tangga. Elemen yang cukup penting untuk dijadikan perisai. Tak semestinya seseorang tu perlu cukup matang baru kahwin tapi jangan hanya menjadikan alasan bernikah untuk menghalalkan perkara yang haram. Kalau perkara tu pun kita tak mampu nak kawal, bagaimana nak kawal perkara yang jauh lebih besar? Kalau berkahwin hanya sebab cemburu melihat teman-teman yang sudah selamat mendirikan alam rumah tangga, bagaimana nak uruskan hal yang langsung tak terjangka?

Bila emosi dah tak menentu dengan masalah yang semakin membukit dan parah, tambah pula dengan ketidakserasian dan masalah komunikasi dengan pasangan, itu yang membuatkan kes perceraian makin kerap berlaku.

Sudah bersedia kah kita?


Friday, 10 May 2013

Tanya Diri Kita

currently written by faie mohamad at Friday, May 10, 2013
Reactions: 
0 criticisms
Assalamualaikum...

Tengah scroll down post kawan2 kat news feed, tetiba tertarik bila tengok statement nih.



Sama-sama kita bermuhasabah.

Bila kita tak mahu melakukan sesuatu atas alasan outcome tak setimpal dengan usaha, sila ingatkan diri balik dengan kisah burung di zaman Nabi Ibrahim nih.

Kadang-kadang kita terfikir, apa yang akan kita dapat kalau buat sesuatu yang imbalannya hampir tak terzahir? Terkadang tak nampak langsung. So kita fikir better tak payah buat apa-apa. Hanya duduk diam dan memerhati.

Bila disuruh melakukan kebaikan, alasannya kalau buat pun belum tentu dapat pengaruhi orang lain. Belum tentu dapat perbetulkan kekusutan dan kejahilan melanda. So baik tak payah buat kata mereka.

Bila time mengundi (contohnya la kan), kita memilih untuk tidak mengundi mana-mana parti. Alasannya, dua-dua pegangan parti tuh tak boleh diterima akal. Dua2 parti tu ada agenda tersembunyi. Nanti bila dah wujud negara Islam yang betul2 nak membangunkan Islam, i.e bilangan solat subuh berjemaah melebihi bilangan solat Jumaat, hiburan tak de dah unsur2 hedonisme, pemimpin semua maksum, semua tutup aurat dengan sempurna tanpa cacat cela then baru nak undi parti yang buat manifesto tuh. Saya nk tegaskan kat sini. Kalau nak tunggu umat Islam macam tuh, dalam dunia zaman sekarang ni yang manusia nya setiap masa hati mereka berbolak-balik, sampai kiamat belum tentu lagi kita akan jumpa umat Islam sebegitu. Umat Islam yang iman mereka seperti di zaman khulafa' Al-Rasiyidin yang sentiasa mengesakan Allah, tiada yang lain. 

Diulangi,susah untuk kita capai. Bukan mustahil, tapi jalan untuk menelusurinya teramat payah. Terlalu sukar. Terlalu banyak onak durinya. Perlukan masa yang agak lama. Perlukan pertarbiyahan yang secukupnya. Tapi tak mustahil. Langsung tak mustahil kerana di akhir zaman nanti, situ lah Islam akan kembali berkembang.

Kita, kita yang sebenarnya yang harus memulai itu semua. Kita yang harus menggerakkan diri dan masyarakat untuk sentiasa merapatkan jurang sekularisme itu dan merealisasikan impian tersebut. Kita yang bertanggungjawab mengajak dan menyokong ulama dan pemimpin dalam mendokong nilai Islamiyah dalam sesebuah negara. Kita, rakyat biasa2 ni yang harus beri peluang kepada mereka. Kita, yakni diri sendiri yang terlebih dahulu patut memulakan.

Ni, mengundi pun tak nak. Cakap bukan main lagi pong pang pong pang konon tahu banyak benda. Konon diri dah Islamik sesangat. Konon diri tahu semuanya tentang Islam. Tapi bab nak jalankan kewajipan pada negara dan masyarakat, cepat2 lari sembunyi ke belakang. Dengan alasan tak percaya pada manisfesto sesebuah parti dan tak yakin Islam akan membangun dengan berkembangnya parti politik tersebut.

Kalau bukan kita yang berusaha nak mengubah, siapa lagi? Nak mengharapkan orang lain? Kalau mereka pun sama macam kita macam mana?

Ingin sekali aku tegaskan. Kalau kita nak mengharapkan perubahan dalam sesuatu tuh, jangan mengharapkan segalanya kekal sempurna. Tanpa cacat cela. Perfect. TAKKAN ADA semua tuh. Tunggu la sampai rambut memutih di kepala sekalipun, kalau kita mengharapkan segalanya sempurna, ia takkan terjadi kalau bukan kita yang memainkan peranan.

Peranan kita, walau sekecil cuma, walau hanya menyatakan secebis sokongan dan berjaya mempengaruhi orang even sebesar zarah, ganjarannya hanya Allah yang mampu membalas. Mungkin bagi kita ia nampak remeh, tapi siapa tahu jika berterusan dilakukan... Hanya Allah yang mampu membalas.

Jangan jadi mereka yang hanya pandai bercakap konon tahu semua benda. Semua perkara tak baik dikritiknya. Ini bagus, tapi bab menjalankan kewajipan negara, terus diam. Terus lari bersembunyi. Kaku.

Kita tak mencapai kemenangan, its okay. Bukan rezeki kita. Kita dah cuba selagi terdaya. Kita dah berusaha semampu mungkin. Kita hanya mampu merancang itu dan ini. Tapi yang menentukan hanyalah Dia. Yang layak memutuskan hanya lah Yang Maha Berkuasa. Kalau Dia mengatakan KUN FAYAKUN, maka tiada siapa yang boleh melawannya. Tiada siapa akan berani membantah.

Biarlah kita tak menang di dunia ini. Biarlah kita kalah. Kita dah try macam2. Allah memang takkan tanya hasil yang bakal kita dapat. Tapi Allah akan tanya apa usaha kita kearah itu.

Baca. Find out both side. See the differences. Moga kita di pihak yang benar.

Ameen.

Wednesday, 8 May 2013

Bukan tidak redha pada kekalahan

currently written by faie mohamad at Wednesday, May 08, 2013
Reactions: 
4 criticisms
Assalamualaikum..

Memang agak lambat utk aku update pasal isu PRU. Ye la dah tiga hari berlalu dah. Kalau boleh hari Ahad lagi nak update (konon) tapi internet kat kampung punya la selow melow macam kura2 dalam perahu eh. And maybe jugak sebab rasa sedih (sedihla jugak) sebab hasrat untuk bertukar kerajaan pada PRU kali ni tak tercapai. Ni impian aku dari dulu sebenarnya. Nak sangat tengok perubahan. Berubah ke arah perkara baru. Sampai bila nak berada di takuk lama kan.

Ya, sebelum pilihan raya, aku akui aku agak jarang update isu mengenai pilihan raya, baik melalui FB atau teman2 rapat. Bukan aku memilih untuk tidak mahu mengambil tahu, tapi cuma mahu mengambil pendekatan secara sederhana. For me, become an observer is better than doing criticism on any issue aroused. Waktu tu aku jugak tidak mengatakan sokongan pada mana-mana parti kerana mahu mengkaji terlebih dahulu tentang sesebuah parti; samada bermanfaat untuk kemaslahatan ummah atau tidak. Aku lebih suka kumpul fakta dan memerhati gelagat teman2 di FB yang sibuk duk update pasal pilihan raya, tentang isu video lucah la, tentang provokasi dari kedua-dua belah pihak pada hari penamaan calon, isu nama yang tetiba tiada dalam senarai pemilih di tempat kelahiran sendiri (kakak aku sendiri yang jadi mangsa) dan macam-macam lagi. Terlalu banyak untuk di ceritakan. 

Tapi kita dah dewasa. Kita dah boleh menilai. Kita dah pandai mentaksir mana yang baik or buruk tentang semua perkara. Bila banyak bukti berlaku depan mata, apa lagi nak dikata?


Aku tak kata parti pembangkang sekarang adalah super perfect in everything. Implementing Islamic component dalam segenap sudut. Sangat innocent and takde dosa langsung. A BIG NO! But kalau kita tak cuba mana kita tahu kan. Kalau kita tak bagi peluang kat diorang memerintah sampai bila2 pun kita takkan tahu sejauhmana diorang dapat mengubah keadaan sekarang. Yes, dalam 10 tahun lagi memang confirm dalam buku Sejarah sekolah menengah ada mention pasal benda nih. Cuma aku harap dalam buku tuh bagi turutan cerita yang telus dan jujur lah ye. Jangan just bergantung pada sebelah pihak yang terang-terang melakukan provokasi demi provokasi, penipuan demi penipuan yang kian terserlah di mata rakyat serta ketidaktelusan pihak atasan dalam menangani perkara ini. Sila bukak mata wahai rakyat Malaysia. Kita bukan lagi hidup dalam zaman baru lepas penjajahan British. Kita perlu lebih proaktif dan berani. Berani meluahkan pendapat dan menegur mereka yang khilaf. But I mean in a proper way, la. Jangan hanya jadi lalang, sekejap menghala ke sana, sekejap menghala ke sini. Stand on your own solid views. Don't be afraid. Allah ada, apa nak takut.




Malam sebelum election. Aku dan family sempat melawat sebuah markas PAS ni. Konon nak bergambar. Sekali mak aii, ramainya orang kat roadside tu. Jalan jadi jem. Diorang dengan semangatnya duk laungkan takbir dan bagi sorakan setiap kali ada kereta melintas. Siyesly aku excited gila. Walhal kat situ tak de makanan pun. Takde apa-apa yang menarik melainkan sebuah replika motorsikal yang agak besar. May be tula tarikannya. Tapi melihat pada suasana tuh, serta merta aku rasa terharu. Semangat kian membara. Tak sabar mengundi untuk first time dalam sejarah. Yes, i'm adult and i'm proud :)






Dan hari itu. PRU13. Hari Ahad. Semangat macam nak pergi beraya pulak. Nervousnya Tuhan je yang tahu.  Excited pun ada dapat merasai pengalaman yang lima tahun sekali. Entah2 lima tahun akan datang dah tak rasa semua ni. Wallahua'lam.


Tak putus-putus aku berdoa pada hari itu,

''Ya Allah, andai Engkau takdirkan kami menemui kekalahan pada kali ini, hadirkan lah hikmah yang besar untuk kami. Makmurkan lah bumi Malaysia ini dan jauhilah ia dari anasir2 jahat serta musuh yang sentiasa memerhati, pencemaran rasuah yang kian berleluasa, dan sengketa yang tak putus2. Dan seandainya kami memperoleh kemenangan, berilah kami peluang untuk mengembalikan sistem khilafah seperti terdahulu, yang Engkau sentiasa redhai keatasnya. Tetapkanlah pendirian kami dan suburkan lah ketakwaan dan keimanan kami kepadaMu. Ameen''

Dan seperti yang dijangka. Malam itu hatiku berlagu kurang enak. Dan ia menjadi nyata akhirnya. Melihat keputusan yang diumumkan, hatiku terus sebak dan hampir menangis. Kawasan tempat aku mengundi juga menemui kekalahan. Bukan mudah untuk mencapai kemenangan andai terlampau banyak taktik kotor lawan menanti depan mata. Cuba memujuk diri sendiri, walaupun kita tak menang di sini, Insyaallah segala usaha dan tenaga kita sedang Allah hisab. Dia mahu kita terus bersabar dan tabah menanti bila tibanya detik gemilang itu. Mereka mungkin menang di mata manusia, tapi di mata Allah siapa yang tahu. Mungkin Allah mahu memberi ruang kepada mereka supaya sentiasa memperbaiki diri dan menjadi pemimpin yang adil dan saksama. Pembongkaran tentang penipuan sudah terbukti depan mata, dan Allah mahu kita terus mengkaji dan mencari kebenaran sebanyak mungkin. Untuk mengislah kan diri bukan mudah, jalan yang dilalui juga terlalu payah, namun andai ketabahan menjadi perisai, Insyaallah segalanya Allah permudahkan.

Andai semua pihak telus dan amanah dalam menjalankan tanggungjawab, pasti semua ini dapat ditangani dengan mudah. Pasti tiadanya berlaku kejadian yang tak diingini i.e pergaduhan, sentimen perkauman, isu blackout, kotak undi dilarikan. Isu lain seperti bangla, pengundi hantu, rasuah undi, ugutan supaya mengundi parti kerajaan. Andai masing2 beretika dan tahu apa itu morality, pasti rakyat takkan lantang bersuara sebegini. Pasti tidak akan membangkitkan amarah rakyat yang sekian lama terpendam.

Kami, bukan tak redha pada kekalahan, kami cuma tak redha pada ketidaktelusan!

Dunia akhir zaman, meskipun teramat sukar untuk mencari apa itu kejujuran dan kebenaran, yang ada hanyalah penipuan dan pendustaan, aku yakin, Insyaallah suatu hari nanti hari itu pasti akan tiba jua. Allah mahu kita faham sesuatu di sebalik semua ini. Mungkin belum tiba masanya untuk semua ini. 

Sama-sama kita berfikir dan muhasabah. Moga kita sentiasa di landasan betul.

Paling tidak pun, akan datang, pilih la pemimpin yang paling kurang mudaratnya pada masyarakat. Kalau dah terang2 pemimpin tu culas tentang erti tanggungjawab dan bergelumang dengan maksiat, mengapa mahu memilih mereka? Antara dua pemimpin, dua2 memang tak sempurna kalau dah namanya manusia, tapi pilihla yang mampu membangunkan ummah dan merealisasikan nilai2 Islam dalam negara. Yang terang2 mahu melaksanakan hukum syariah yang sepatutnya dilakukan sejak dulu lagi. Jangan terlalu harapkan kesempurnaan sesebuah parti. Kalau dah namanya manusia, pasti banyak khilaf nya. Tapi pilih la yang paling banyak memberi  manfaat.

Seperti yang aku bagitahu, kita dah dewasa. Dah matang. Diberi akal yang cukup untuk menilai. Kita tahu apa itu Islam. Kita tahu apa itu kemungkaran. Kita tahu siapa Tuhan kita. Kita diberi kebebasan untuk memilih samada mahu ke jalan benar atau sesat. Segalanya bermula dari kita.

Aku, hanya mahukan keamanan. Dan sebuah ketelusan.




 

She's Farihah Mohamad Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea