Monday, 29 April 2013

Stay Strong

currently written by faie mohamad at Monday, April 29, 2013
Reactions: 
5 criticisms


Sometimes the truth is quite hurtful. When you hope something that in the end of it make you become hurt more and more, you will turn into despair. Life is just like that. It's not about what we want. How many times  we pray and pray, if Allah doesn't approve it, it will turn into big amount of nothing, for He know what's the best for us. Even though this is quite awful, just make yourself crying. It's totally didn't show that we are weak, but it means that for all this while we are strong enough to face it. We never know how strong we are unless strong is the only choice that we have. Whatever life gives you, even it is hurt you, just be strong and act you are okay with that. Things will get better; it might stormy now but it can't rain forever. 


“If you feel lost, disappointed, hesitant, or weak, return to yourself, to who you are, here and now and when you get there, you will discover yourself, like a lotus flower in full bloom, even in a muddy pond, beautiful and strong.”
― Masaru Emoto,
 The Secret Life of Water


Be strong. Get laugh. Love yourself. Love others. Have faith. 


Friday, 26 April 2013

An essential love

currently written by faie mohamad at Friday, April 26, 2013
Reactions: 
6 criticisms
Assalamualaikum...

Looking at this pic makes me in a deep grief and tears rolling down my cheeks.

source: Facebook

An old man that (probably) has been abandoned and has no any shelters except an excavator to protect him. Honestly I become emotional and cried after that! It is such a melancholic moment when you could see how suffer he is, with no one could help anyway.

And all of sudden, it reminds me of my beloved father. Al-Fatihah for Allahyarham Haji Mohamad bin Hassan. 11th July 2010 and memory remains. I'm still loving you, and will always love you until my end.  Rest in peace, dear father, may Allah bless your soul, make your grave as lovely garden, put you among His best and grant you His paradise InsyaAllah.

Dear readers, do remember, when your parents still alive, do appreciate them, give them your special and maximum love that you can ever provide and make them feel they are most precious than others. Offer them your care and affection, give them what the best thing you can give, don't abandon them even in one second, don't annoy them with your harsh words, don't be rough with them. As you were born, they are the one who watch out your first crying and it is truly gave them uncountable happiness instead. When you are in pain, they are among the first offer you a great care and treat you with an absolute love. No one could compete their love except His Almighty. They love you unconditionally, they treat you very well as they can give. You owe them a lot!

A special dedication.

Dear my father, 

At the few moment after I lose you, I was really assure that there's a person could cure this sadness. The expectation that I put towards that person is too high and at last the person made me hurt even more and more. It made me in depth of grieving plus I just experienced your death on that time. I know I was wrong for putting too much hope on someone who did not any stance and just want to play around.

As time went by,  I realize that I should not cling on people to abolish this gloom. I should pray and pray to our Creator to cure my sorrow and put all my trusts to Him and be tawakal on His plan because I know what He plans to me is greatest and He would never disappoint me with His fates. Even though I know deep in my heart there are still unfinished words unsaid to you, there's still something I need to tell you about my exact feeling towards you, yet all of sudden you have gone without telling me anything that I want to hear from you.

 I feel blessed when Allah granted me a chance to take care of you three weeks before your death, I fed you and gave you soft massages everyday, I seek for your forgiveness a day before you died, I cried like a toddler in front of you before you've been brought to hospital at night before, only Allah knows how my exact feeling on that time. I could feel like that perhaps this was my last I saw you're grinning to me.  And yes, it's true indeed. During my childhood, that smile cures me with an unexplained word that could be  converted into none terms. And now it has gone. Looking at your pics made me recalled the past and that's among the reason why  I still have no courage to see your pics. Do forgive me. It did not seems like you've been forgotten. Not all all. But it's a best way for me not to reminisce our memories together.

To me, you are still the best men that I ever know and no one could replace you even with thousand people. You are a special man and you are the first man that I knew since I opened my eyes on the first time in this beautiful world. Nothing could change that.*wiping my tears

Dear my mother,

Being a youngest one in a family sometimes made your attention to me are quite excessive. But I do really love it because I know that's how you convey your feeling of love towards me and other siblings also. Occasionally  your worries are irrational to me, you keep asking and asking me with so many questions like a detective, advice me the same thing everyday without being bored with it. You just express your concern to me and I know. Thanks Allah for grant me such a wonderful  and inspiring mother.

I still remember during the first time I was away from you to stay at hostel, you cried silently after that. I never noticed that face expression until I've been told about it and that's what made me feel in guilt until now. Do forgive me please. No matter how much love that I offer to you, no matter how expensive materials that I could provide to you, how beautiful  golden mountain that I can build to you, it still cannot pay your kindness and compassion towards me. My beautiful woman that I've ever seen and it's you mom. Every single day I pray to Allah to keep you in healthy way, to bless your actions, increase the rewards of good that you have done in this world, make you be a happiest woman even though I'm away from you. You're strongest woman indeed. Who could ever thought that during your past, you've experienced lots of hardship to raise your children. How many tears rolled down on your cheeks because of the isolation from people.

 Having mockery and humiliation from your kin are hurtful but you still keep moving on. In this situation, how can I not adore you?

I pray to Allah, may both of you get special rewards in Akhirat. I'm so proud to be your daughter. I'm here in this world because of you, your absolute love that Allah has grant. Your love towards us is whole, no matter how many times divided. Your love to us also  is a greatest blessing that I ever had in my life.

So, let's hold their arms, look at into their eyes deeply, get a place on yourself into their shoes, try to experience their misery and distress that they have felt, cry together with them, and say 'I love you' to them before it becomes late.

It would be the most beautiful feeling that you will ever had in this world indeed.

As we growing up, they grow older. They need nothing from us except love and attention. Do appreciate them in every second. May all the good deeds of us get rewards by Allah InsyaAllah.

'' And make yourself submissively gentle to them with compassion, and say: O my Lord! have compassion on them, as they brought me up (when I was) little- Surah Al-Isra': 24 

''One day we were brought into the world, knowing love only as being what we had for our toys, family, and friends. Then you meet someone who alters your conception of love, and you never know how you loved anything before because this kind of love is'' - QUOTE

Sunday, 21 April 2013

Nikmat Memberi

currently written by faie mohamad at Sunday, April 21, 2013
Reactions: 
5 criticisms
Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Pernah terfikir tak, bila kita menerima sesuatu pemberian dari seseorang, kita akan rasa happy yang teramat, excited lelebih je, and sangat menghargai pemberian itu walaupun nilainya secebis je pun. Walaupun kadang2 ia bukan kesukaan kita, kita sanggup menerimanya dengan hati yang terbuka. Mungkin yang mampu kita ucapkan adalah ucapan terima kasih yang tak terhingga dan mendoakan kesejahteraan untuk dirinya tanda penghargaan.

Dan one thing for sure, kita suka menerima daripada memberi. Menerima tanda kita dihargai, memberi tanda kita menghargai. Dan semestinya lumrah manusia lebih suka dihargai berbanding menghargai. Betul tak?

Tapi, pernah ke kita terfikir jugak, andai kita memberi sesuatu kepada orang lain, tak kira la dalam bentuk material ataupun sesuatu yang tak terlihat dengan mata kasar... doa contohnya, apakah perasaan sebenar kita waktu itu?

Sudah pasti ia menjadi sesuatu yang sangat indah untuk dikenang, satu perasaan yang tiba2 menyelinap dalam hati, cukup mendamaikan dan menenangkan, menggambarkan keikhlasan kita pada sesuatu, dan tanpa kita sedari, sesungguhnya makin banyak kita memberi, makin bertambah rezeki dan makin kerap kita menerima dari yang lain. Itu lah reward yang Allah anugerahkan kepada hambaNya, tu belum lagi termasuk ganjaran pahala yang tak putus2 sebagai bekalan di alam sana.

Nikmat memberi, walaupun kecil pemberiannya, tetap dipandang tinggi oleh Tuhan. Walaupun bagi kita ia suatu hal yang remeh.. eleh benda kecik je pun, tak bagi pun tak pe, tak ubah apa-apa pun but hey do remember that, sekecil-kecil amalan kita, baik atau buruk akan tetap dihitung dan dihisab oleh Allah kelak. Tak perlu la nak tunggu bagi emas 10kg ke, or BMW ke, or duit beribu-ribu, as long as terdapat nilai keihklasan dalam sanubari tuh, pastinya Allah memberi ganjaran yang mungkin tak pernah pun kita terfikir. Betapa penyayangnya Dia, kann?

Dalam jiwa seorang manusia itu, memang terkadang agak susah untuk memberi sesuatu kepada orang lain. I mean like kita beri sedekah kepada sesiapa yang memerlukan, or sumbangan yang kadang-kala tak seberapa pun tapi cukup bermakna actually. Kita beranggapan bila bagi je something yang ada pada kita, terus kita jatuh miskin dan kurang satu harta yang berharga dalam hidup. Bila lalu je kat peminta sedekah, even ada seringgit dalam poket, tapi untuk memberinya kepada peminta sedekah tu cukup sayang padahal apa lah sangat nilai seringgit tu kalau bagi kat yang memerlukan.

''Eh kalau aku bagi seringgit ni kan tak merasa la nak minum aiskrim kat kedai sana''

- Cuba tanya balik pada diri sendiri. Mana yang lebih utama? Aiskrim yang hendak dimakan dan dihabiskan waktu tu jugak then lepas tu tak ada apa-apa yang kita dapat melainkan rasa kenyang dan happy yang sekejap, berbanding memberi sedekah pada seseorang yang sangat memerlukan duit dan dengan nilai seringgit itu mampu menghapus rasa lapar beliau. Dan siapa tahu dalam hatinya mendoakan kesejateraan si penderma itu dalam diam? Walhal kita tahu doa mereka lebih tulus kerana mendoakan secara senyap tanpa menunjuk-nunjuk. Allah lebih mengetahui.

''Daripada aku duk sedekah kat orang ni better aku simpan duit ni dalam tabung. Mana la tahu kot-kot lepas ni boleh beli Samsung Tab (mak aii nebeng ngguh)''

- Wang yang disimpan dalam tabung itu, kalau simpan banyak-banyak mesti bertambah dan nilainya semakin meningkat. Ini kan pula jika kita mengumpul pahala dengan bersedekah (salah satunya) dan di akhirat nanti kita mendapati pahala itu berkali-kali ganda meningkat tanpa kita sedari; mungkin jugak kita dah melupai amalan itu dan semestinya bila melihat ganjaran yang Allah bagi mesti terdetik dalam hati rasa menyesal, 'sepatutnya aku perlu bersedekah banyak lagi'. Insyaallah.

''Muka peminta sedekah ni scary gila. Kang kalau aku bagi kang mesti dia ajak member dia yang lain serbu aku pulak''

- Kalau rasa muka peminta sedekah tu mmg suspicious or mysterious sangat, ignore je. Tapi jangan hina dia dengan maki or caci dia dengan kata-kata pedas. Dia pun manusia biasa jugak. Cuma nasib kita lebih baik dari dia.

''Boleh percaya ke peminta sedekah zaman sekarang ni? Entah2 sindiket je nih. Tak pun kalau aku bagi je kat dia mesti dia bertambah kaya. Padahal tak usaha apa pun''

-Teringat kata-kata seorang ustaz terkenal. Lebih kurang macam ni la ayat beliau.

'Kalau kita memberi sedekah kepada orang, tapi kita tak tahu yang sebenarnya dia hanya menipu untuk mendapat keuntungan lain, maka kita mendapat dua pahala; pahala sedekah dan pahala ditipu'

Jadi mengapa takut ditipu? Bukankah itu lebih 'menguntungkan?' It's okay jangan fikir tentang rasa ditipu, tapi fikirlah, apa sumbangan yang patut kita beri pada orang lain di luar sana. Meskipun nampak kecil dan tidak terzahir dengan mata kasar, siapa tahu sumbangan yang secebis itu mampu menyelamatkan kita dari sesuatu bahaya.

Siapa tahu bahawa mungkin nilai RM2 yang kita sedekahkan itu dengan ikhlas mampu mendapat pengiktirafan yang tinggi dari Tuhan berbanding RM2 juta yang kita duk canang sana sini kononnya tu duit kita padahal tu duit haram yang dari ceruk mana entah. Ikhlas itu perlu. Ia memang tak perlu diungkap dengan kata-kata biasa, kerana hanya Allah yang mampu menilai sejauh mana ikhlas itu, tapi tetapkan niat sebaik mungkin. Bukan hanya niat untuk diri sendiri, tapi sedekahkan atas nama ibu bapa kita. Insyaallah pahala turut sama akan mengalir pada mereka. Dan siapa tahu ia menjadi benteng mereka dari mendapat azab seksa kubur. Subhanallah.




(Setiap kali tengok gambar ni, toucing sangat2. Diorang yang non-muslim pun sngat mengambil berat tanpa berkira sedikit pun, sanggup menjatuhkan ego dan turut sama membantu dan menyuap fakir miskin, kita sebagai orang Islam, sanggup tak buat perkara yang sama? T_T)
Still aku tak dapat lupakan kata-kata kakak aku sampai sekarang,

''Kalau kita pergi masjid ke, at least campak la setakat termampu sedekah kita dalam tabung tu. Sikit pun tak pe. Mana tahu bila duit itu digunakan untuk beli something contohnya kipas untuk masjid, bayangkan betapa banyak pahala yang kita dapat selagi mana kipas itu berterusan digunakan oleh ahli masjid tuh? Sama jugak kalau pergi pasar ke or mana-mana, at least hulurkan la sesen dua yang kita mampu beri pada fakir miskin. Mana tahu diluar pengetahuan kita dia mendoakan kebahagiaan kita dunia akhirat? Mungkin jugak kerana secebis sumbangan itu mampu selamatkan dia dari kelaparan? Allah kan Maha Penyayang''

Dan no wonder la aku lihat kakak aku yang sorang ni, walaupun gaji dia tak sebesar mana, dia menikmati kehidupan yang cukup bahagia. Ada suami yang sangat memahami dan membahagiakan dan rezekinya sentiasa cukup walaupun pada saat terdesak. Aku mengakui nasihat itu dan percaya jika kita buat baik kat orang, pasti kita juga dibalas kebaikan. What goes around come around. 

Dan ketika kita takut untuk memberi, ingatlah bahawa yang ada pada kita ini adalah semua milikNya. Harta yang ada pada kita ini hanya lah pinjaman. Yang buat kita rasa 'kaya' adalah bila kita mampu memujuk hati supaya sentiasa memberi sesuatu kepada orang lain. Zahirnya mungkin kecil tapi didalamnya hanya Dia Yang Maha  Mengetahui.

p/s: Entri ni aku tujukan khusus untuk diri sendiri. Harap2 aku ingat la benda ni sampai bila2 ^_^

Wednesday, 17 April 2013

Turn to Him

currently written by faie mohamad at Wednesday, April 17, 2013
Reactions: 
2 criticisms
source: KhadimulQuran

Current feelings and emotions that conquer me;
speechless, uncertainty, deep confusion, feeling of afraid, curiosity, unmotivated, tired, fragile,
bla bla bla,
and I know it's such a common thing to a human being,
but whenever I have those kind of thoughts,
I will read this quote,
I will try to understand its meaning,
and surprisingly it gave me an explainable  emotion
that made me realize that,
whatever circumstances occurred,
I always have Him,
The Most Gracious and Most Merciful
ALHAMDULILLAH (:


''So remember Me; I will remember you'' {2:152}

Monday, 15 April 2013

dear fever

currently written by faie mohamad at Monday, April 15, 2013
Reactions: 
2 criticisms


Rasulullah SAW bersabda, "Tidaklah seorang muslim menderita sakit kerana suatu penyakit melainkan Allah menggugurkan kesalahan-kesalahannya dengan penyakit itu, sebagaimana pohon yang menggugurkan daun-daunnya". (HR Bukhari, Muslim)

So dear fever and cough and  sore throat,

It's okay if you come into my life. I've gained so many benefits from you InsyaAllah. But I also hope that may I recover from you very soon.. because I need to settle so many things outside.
  1.  I need to submit my 2nd draft about my research paper, 
  2.  I must start doing my therapy intervention for my research next week, 
  3.  I need to meet my lecturer regularly within this week to discuss about my thesis paper,
  4.  I have to present my Micro Teaching in front of my fellow friends on Tuesday (tomorrow la).
  5.  I have to finish my report as well by tomorrow afternoon,
  6.  I need to write letters in requesting my application for my internship during semester 3,
  7.  Also I missed to hang out with my girlfriends like we used to do during weekend. 
So it seems like I need to encounter a hectic  life and busiest moment within this week.

I'm okay with you, if I don't have anything to do, especially during my leisure time because for sure I can request MC letter and just have a nice rest at room huhuhu.. But at this moment, if you are still with me, I'm not sure whether I can finish my tasks completely or not. 

Just a while, can you stay away from me? Just within this week, I promise.

Thank you.

Wednesday, 10 April 2013

Wordless Wednesday #5 Anak-anak buah

currently written by faie mohamad at Wednesday, April 10, 2013
Reactions: 
6 criticisms



On Wednesdays all over the internet, bloggers post  photograph(s) with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.

Sunday, 7 April 2013

HOPE. Don't expect from it too much

currently written by faie mohamad at Sunday, April 07, 2013
Reactions: 
4 criticisms
Assalamualaikum...

''If you hope for something, or dream anything that you wish for, bear in mind that it will not always come directly to you.  Sometimes you might think that it is the best for you, something that you waited for a while ago, where the truth is it is not good for you and in turn make your life become worse...''



Our dream is not always good,
somehow we feel like our life is flawed without it,
when it goes away from you,
you feel like it fades away your precious moment of life,
you think your life is over without it.

But the truth is,
you still can live without it,
you can still put your smile without its existence,
you still have nothing to worry when it's gone,
you are actually feel better without it,
because you've been created not just to satisfy your own needs,
but also to complete others' and giving something valuable to them.

Allah does not give what you want,
instead He give what you need,
to make you feel loved, 
to make you feel pleased,
to make you feel blessed,
to appreciate the worth of others
and value one another completely.

So,
when you hope for something,
and expect that it will come to you someday,
you may regret and turn into despair
when you found that it is not what you wish for,
Thus, never expect it too much,
be moderated, be balanced,
we never know His wisdom,
we are totally depend on His miracles,
keep praying and counting,
if it makes our soul become better,
surely He will grant our wishes

And at that moment,
we will be thankful to Him,
for not grant our last wish,
whose we thought that it is the best for us,
instead of it actually make our life are worst,
for He knew that,
He does know better than us,
who are His creator who have nothing to proud of.

After rain there's a rainbow, 
after a storm there's calm, 
after the night there's a morning, 
and after a ending there's a new beginning.

Friday, 5 April 2013

SOMETIMES

currently written by faie mohamad at Friday, April 05, 2013
Reactions: 
2 criticisms

Assalamualaikum...

Salam Jum'ah barakah to everyone..

Kadang-kadang untuk membuatkan hati kita lembut kembali, kita perlu diuji. Diuji dengan ujian yang mampu menggoyahkan tembok ego dan membuatkan kita kembali berfikir dan terus berfikir. Sejauh inikah tindakan aku? Mengapa aku langsung tidak sedar rupanya sebegini bodoh aku bertindak? Bukankah ia sudah melampaui batas?

Manusia, jika mula lalai dan alpa dalam sesuatu tindakan, Allah pasti akan mendatangkan sesuatu  sebagai isyarat atas perbuatan yang kita lakukan sebelum ini. Ia sudah cukup membuktikan bahawa Dia tidak mahu hambaNya semakin hanyut dan terperangkap dalam lorong gelap dan dosa yang makin membelit.

Kadang-kadang ada baiknya jika kita diuji dengan ujian kegagalan. Meskipun ia perit, namun untuk menggapai nikmat kejayaan, ia harus bermula dari bawah. Ia harus dimulai dengan 'nikmat kegagalan' terlebih dahulu. Supaya bila kita berada di atas, kita mampu untuk menjengah ke bawah dan melihat kembali betapa getirnya hidup kita dahulu dan membuatkan kita makin menghargai dan bersyukur.

Kadang-kadang ada baiknya kita diuji dengan ujian perpisahan. Ditinggalkan tanpa sebab khusus pasti menyakitkan. Takut untuk melupakannya kerana bimbang tidak akan ada lagi orang sepertinya. Bimbang tidak ada siapa-siapa lagi yang akan mahukan kita selepas dia. Hati diselubungi kesedihan yang berpanjangan hingga menyebabkan diri makin tidak terurus. Ini melemahkan.

Allah tidak pernah menghantar orang yang salah kepada hambaNya. Setiap apa yang diberikan olehNya mempunyai sebab dan tujuan tertentu. Untuk membolehkan manusia belajar bagaimana untuk menghargai yang lain, saling berkasih sayang, memakmurkan kedaulatan ummah. Meskipun yang datang itu adalah musuh, ia bertujuan untuk menguatkan diri, mempersiapkan diri dengan pelbagai cara untuk menentangnya. Bukan untuk membuatkan jiwa makin rapuh dan tidak berdaya. Apatah lagi yang Allah hantar itu adalah orang yang kita perlu kita semai dengan baja kasih sayang. 

Ada baiknya juga jika kita ditinggalkan. Allah hanya mahu kita menjadi seorang yang bijak menilai. Ada baiknya dia datang dalam hidup kita kemudian meninggalkan kita tanpa sebab, dan kemudian datang pula insan lain memberi harapan yang sama. Tetapi kerana kita pernah mengalami pengalaman yang sama seperti dahulu, kita pasti dapat menanganinya dengan lebih baik dan bijak. Sudah pasti kita dapat menilai orang yang seterusnya itu dari kaca mata yang berbeza; samada dia ikhlas atau hanya pandai bermain kata. Sudah pasti ia membuatkan kita menjadi makin kalis dan tidak mudah rebah. 

Kadang-kadang hati berasa gelisah tanpa sebab. Membuatkan kita bertindak diluar logik akal dan pertimbangan yang sepatutnya. Kadang-kadang ia didorong oleh rasa marah yang terpendam dan semakin membuak di jiwa. Terkadang ia disebabkan oleh dorongan perasaan yang tak menentu. Juga kerana ia disebabkan oleh 'unfinished business' yang hanya mampu dipendam tanpa ada siapa yang dapat meneka isi hati didalamnya.

Apabila kegelisahan dan kekecewaan datang menghuni, berilah ruang pada diri untuk bermuhasabah dan berfikir. Ada kalanya adalah petanda dari Tuhan untuk mengingatkan kita dari sesuatu. Mungkin ada perkara yang terselindung tapi tak mampu dihurai dengan makna biasa. Hanya Dia yang mampu menjawab segala persoalan.

Sejenak renungkan kembali.

Boleh jadi kita terfikir, mengapa dalam hidup ini kita tidak pernah merasai kegembiraan yang berterusan? Kenapa hanya kesedihan yang melanda badai hati? Mengapa kita tidak mampu untuk menikmati nikmat bahagia yang dikecapi seperti orang lain? Adakah ia tanda kifarah dosa yang sebelumnya? Mengapa kita?

Allah sentiasa mendidik hati kita untuk bergerak dan mencapai redhaNya yang satu. Mana mungkin Dia membuatkan hambaNya menangis tanpa henti atas pelbagai masalah yang tidak putus? Disebalik kesedihan itu, pasti ada kebahagiaan yang terselit. Cari lah ia dalam kamus takwa dan tawakal.

Manusia tidak akan mempunyai apa-apa selain daripada pengalaman hidup. Kita tidak memiliki apa-apa pun selain itu. Justeru jika datang ujian yang melemahkan, mengapa kita juga harus lemah? Mengapa tidak dilawan dan menjadikan ia pengalaman paling indah?

Sekadar berkongsi.



source: tumblr


“If Allah knows (any) good in your hearts, He will give you (something) better than what was taken from you.” [8:70]

Wednesday, 3 April 2013

Birthday

currently written by faie mohamad at Wednesday, April 03, 2013
Reactions: 
6 criticisms
Assalamualaikum...

Alhamdulillah. Thanks Allah. Syukran ala kulli haal..

Mingtian shi wo de shengri.

Kino wa watashi no tanjoubi deshita.

Yesterday was my birthday.

Eid Milaadi sai'ed ya enti!

Syukur pada Allah masih lagi dipanjangkan hayat untuk terus bernafas di muka bumi ini. Syukur kerana usia sudah hampir menjangkau suku abad dan masih dikurniakan kesihatan yang baik, insan-insan sekeliling yang masih tidak putus-putus memberi dorongan, famili yang selalu memberi support dan sangat membahagiakan, kehidupan yang memberikan aku senyuman yang tak putus. Alhamdulillah Alhamdulillah.

1 April. Tarikh yang bagi aku sangat comel. Tak tahu kenapa dari dulu lagi aku anggap tarikh ni cantik, tak tahula kot2 aku je yang perasan lelebih. Walaupun selalu dikaitkan dengan April Fool la ape la, aku langsung tak kisah pun. Janji tak sambut, tak raikan dan tak dajalkan orang macam2, bagi aku ia tetap 1 April. Terima kasih emak lahirkan aku tarikh ni. hehehehe galok!

Bila tibanya tarikh tersebut, ia bermakna usia aku sudah melangkah ke tahun yang satu lagi. I'm no longer 23 year old girl. 23 year old girl yang banyak kenangan dan memori tersimpan, dan sudah sampai masa untuk aku menguburkan semua memori yang tidak diperlukan. Bukak kitab baru, bukak mata besar-besar, pandang ke hadapan dan mula mengorak langkah ke depan. Takde2 nak toleh belakang dah, takde2 nak ingat balik peristiwa terdahulu dah. Takde2. InsyaAllah.

Tahun ni aku berbesar hati ajak kawan2 rapat celebrate tarikh yang kononnya keramat ni ramai2, belikan kek dan tiup lilin sambil disaksikan oleh abang-abang KFC yang asyik tergelak je tengok gelagat kami yang macam apa dah time potong kek, tapi itu yang sweet. Bukan senang nak kumpul ramai2 macam ni sambil bergembira sakan... kannn


Paling best, aku share tarikh birthday yang sama dengan sahabat baik sendiri, Balqis. Walaupun lahir pada tahun yang berlainan, kami berkongsi perangai yang sama. Gila-gila.  My buddy, my everything. Happy Birthday Balqis :)









Thanks pada yang sudi wish birthday kat hamba Allah ni samada melalui Fesbuk, Instagram, Whatsapp, LINE, and even sms yang aku hargai sangat2. Dan jugak hadiah2 dari kawan2 rapat serta dari family yang buat aku sangat touching and speechless. Thanks Thanks Thanks. Tak tahu nak cakap apa dah. Terharu sesangat huhu.


''Friendship is not how long you've been together, it isn't how much you've given or received, nor how many times you've helped each other. But it's how you value one another''


=)


p/s: Draft entri hari Selasa tapi hari ni baru sempat publish. Tetiba rasa janggal pulak bila belog ni lama tak terupdate.

 

She's Farihah Mohamad Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea