Tuesday, 27 September 2011

CURANG??? biarkan mereka dengan dunianya...

currently written by faie mohamad at Tuesday, September 27, 2011
Reactions: 
0 criticisms
Assalamualaikum. 


Antara kita mesti sangat2 anti dengan word ni. Curang.Tentu ada diantara kita yang pernah mengalami rasa kecewa dan sakit hati sebab pasangan kita berlaku curang, di belakang kita mahupun secara terang-terangan (yang tu memang sangat2 melampau). Dan ia tentu lebih sakit bila kecurangan itu berlaku sampai menyebabkan dia melupakan kita seratus peratus dalam hidupnya. Maybe kita tak sedar sebelum ni sampai semuanya terbongkar. Selama ni bukan main lagi beribu janji manis yang ditabur, last2 sekali bila kantoi, tak dapatla sape2 nk nolong.

 Well, jika ini berlaku dalam hidup anda, bersyukurlah kerana sekurang-kurangnya bila tembelangnya pecah, kita tidak akan terus menerus ditipu dan merana sepanjang hayat. Ini adalah isyarat dari Allah bahawa sesungguhnya dia bukanlah insan terbaik dari hidup kita dan perlu dijauhi serta merta. Jangan cuba toleh ke belakang untuk memberinya peluang kedua. Don’t ever give him/her any chances! You will suffer more when you open your heart  again and again to him/her after all happened!

 Korang boleh maafkan dia tapi dengan syarat jangan cuba untuk kembali padanya lagi. Mungkin tu hanya jerat untuk mengaburi mata korang yang dia benar2 berubah. Berubah? Nonsense. Ingat senang nak suruh orang berubah? Percayalah jika dia dari dulu sejak azali lagi perangai macam tu and tiba2 nak suruh dia berubah drastically, aku rasa tu kena tunggu kucing tumbuh tanduk lembu dulu baru semuanya berubah. Korang boleh bagi dia peluang kedua dengan HANYA BERKAWAN dengannya but not having a special relationship with her/him anymore.

Bunyinya memang  agak kejam but it is actually for your own sake. Cuba bayangkan kalau sekali dia menipu kita, tak mustahil dia menipu banyak kali lagi selepas itu dan mungkin lebih dari tu. Kalau sekali dia membelakangi dan menjalinkan hubungan lain dengan orang lain, tak mustahil dia akan mengulanginya beratus ratus kali. Tak kirala lelaki ke perempuan ke, bagi aku sama je. 

Aku pernah dengar sorang hamba Allah ni (wanita) duk bercakap-cakap dengan kawannya.  ‘’laki aku ni kalau dia buat perangai selain dari menduakan aku, aku boleh maafkan dia. Dia kaki pukul ke, pemalas ke, liat nak bayar nafkah ke, aku masih lagi boleh bertahan dalam eri kata lain. Tapi kalau sekali aku dapat tahu dia curang dengan aku, sampai bila-bila pun aku takkan maafkan dia.’’ Mak oi, terkedu gak aku dengar. Betul2 marah tahap berapi ni. Abaikan nafkah boleh diterima tapi curang tak boleh dimaafkan? Ni pandangan masing2 dan bagi aku setiap orang punya cara sendiri. Malas nak komen tang kata2 dia tu tapi tu lah lumrah manusia. Tidak sanggup diduakan, mahupun ditigakan, diempatkan… blah… blah.. blah.. kecuali la kalu orang tu tiba2 terputus urat perasaan dia dalam body tuh!~

From my personal view la, terutamanya pada sape2 yang dikecewakan atau ditinggalkan di luar sana, jalan yang terbaik untuk mengatasi kepedihan ni adalah syukur. Syukur? Kenapa syukur? Sebab korang sedar ke tak sebenarnya bila kita kehilangan dia sebenarnya itu adalah ‘anugerah’ dari Allah untuk kita. Anugerah yang mampu menyelamatkan kita dari something yang membawa bencana. 

Maksud disini secara lebih tepat, sebenarnya Allah dah merencanakan someone yang jauh lebih baik dari orang itu dan menjauhkan sesuatu yang yang lebih buruk yang bakal berlaku. Mungkin korang tak sedar, andai dia tak buat perangai dan korang masih bersama, who knows mungkin dia akan terus menerus menghancurkan hidup kita tanpa sedar. Sebelum korang mendapat sakit yang lebih parah, lebih baik dia tunjukkan awal2 perangai dia tu.  Andai kata dia tak buat perangai macam ni sebelum diijabkabulkan, who knows selepas nikah dia mula menunjukkan taringnya. Jika sebelum ni dia cuba sembunyikan perangai buruk dia, selepas semua hal yang berkaitan dengannya terbongkar, bersyukurlah kerana Allah dah menyelamatkan kita dari menjadi mangsanya.

Kalau tak percaya, tengoklah pada pengalaman masing2. Sebelum kita berjumpa dengan soulmate kita yang sebenarnya, kita telah terlebih dahulu berjumpa dengan orang yang salah. Betul tak? Kita terlebih dahulu ditemukan dengan orang yang perangai macam hantu sebelum dipertemukan dengan mereka yang baik budi pekertinya. Kenapa macam tu? Sebab Allah sengaja mahu kita menjadi seorang penilai yang baik dan mampu membuatkan kita melihat kembali kealam nyata.

 Kalau sebelum ni dia curang kepada kita dan meninggalkan kita atas sebab2 yang tak leh diterima akal, just let him/her go. Buat apa nak simpan orang macam tu kan.

Dia tinggalkan korang sebab dia jumpa someone yang lebih gorgeous and awesome? Loser gile

Dia curang sebab dia dah jumpa someone yang boleh bagi dia kemewahan dan harta yang banyak? Idiot. 

Dia lupakan korang dalam hidupnya sebab dia fikir dia akan jumpa orang yang kononnya boleh bagi dia kebahagiaan lebih? Omaigod how stupid they are! 

 Well, don’t ever think of him/her anymore. Say to yourself that your life is more precious rather than thinking of the freaking things. Dia nak curang ke, dia dah buat hidup kita merana ke, dia dah perabiskan harta kita, biarkan. Maksud aku bukan biarkan terus tapi try to forget it all. Ni satu pengajaran yang utuh untuk kita supaya kita dapat tempuhi hari2 yang mendatang sebelum kita berdepan dengan problem yang lebih challenging.  Normal la kalau kita disakiti, dikecewakan, ditinggalkan dan dicurangi by someone that we love most. Because as I said, Allah dah mengatur someone yang jauh lebih baik dari dia. 

Believe this, this is not your loss but theirs, for they lost someone who wouldn’t give up on them. So the best way is always motivate yourself. Maybe agak susah mula2 tu untuk korang nak adapt dengan feeling baru atas sebab still rasa kehilangannya but try and try. Again try to do something which can make you  feel delighted. Move on.


Yes.. I know how hard it is... Tapi sila sila dan silalah untuk bersikap lebih rasional. Sebab kita tak tahu apa yang akan berlaku di masa akan datang. Sebelum kita dianugerahkan kebahagiaan, kita akan terlebih dahulu diuji dengan kepedihan dan kehilangan. Untuk kuatkan jiwa kita jugak. Apa yang Allah rencanakan kepada kita itulah yang terbaik. 

Who knows mungkin sekarang kita tak nampak tapi in future baru kita nampak dan terfikir, bahawa Ya Allah sesungguhnya aku bersyukur dengan ujian yang Kau berikan ini kerana Kau telah mengurniakan seribu kali yang lebih baik dari Dia. Kau hilangkan kaca dengan menganugerahkan aku satu permata yang tak ternilai. InsyaALLAH.

 Some words to ponder :

''kadang2 kita terlalu memikirkan kecurangan sesama manusia. tapi bagaimana pulak kecurangan dengan Pencipta? Kita lebih mementingkan panggilan kekasih dari panggilan Dia selama 5 kali sehari. Bukan ke tu lagi curang? Curang yang lagi keji sifatnya. So, bila kamu berhadapan dengan manusia, reflect balik dengan diri sendiri. Adakah waktu ini kita sedang curang kepadaNya? Lihat kembali hubungan kalian dengan Allah. Kamu pasti akan melihat betapa cacatnya hubungan itu jika hendak dibandingkan dengan hubungan dengan sang kekasih yang pada akhirnya memakan diri...''

p/s : cara aku tulis ni macam ada pengalaman je. Ehem. Actually aku dapat idea ni hasil observation aku dari orang sekeliling. Sometimes aku tengok sebab kecewa akibat pasangan diorang curang, diorang sanggup buat kerja bodoh konon nak suruh orang tu menyesal. This is not a wise thing to express what your feel. Ingat, sebelum kita dipertemukan dengan orang yang betul, kita akan terlebih dahulu diuji dengan orang yang salah. Dan orang yang salah itu adalah dia! Trust me, akan datang kamu akan berjumpa dengan orang yang beratus ribu kali lagi baik dari dia. Don’t be sad, ok

Friday, 2 September 2011

Think About It!

currently written by faie mohamad at Friday, September 02, 2011
Reactions: 
0 criticisms
Assalamualaikum everyone... dah lama gila tak update blog dan aku rasa macam banyak benda yang nak share kat sini. Nope, maksud kat sini bukan tentang personal sangat tapi tentang benda2 yang sering berlaku kat 'dunia' sekarang ni. Maklumla kat kampung tu bukannya ada masa untuk semua ni. Busy jadi babysitter la untuk Mirza, jadi bibik kemas rumah, tolong my mum masak (omaigod tibe2 trindu lak kt kari ayam dia tuh!) dan macam2 lagi la. Kalau ikutkan ati mood untuk datang sini balik langsung tak de tapi nak buat macam mana walau apa pun yang berlaku aku akan teruskan niat suci aku untuk jadi seorang pendidik kelak. INSYAALLAH.


And as ususal bila sampai kat sini, segala-galanya berubah. Environment, people, food, friends, room, etc look so different. First week kat sini macam biasa sangat2 stres. Nak add subjek online tak dapat, last2 kena add manual, tu pun terpaksa berdepan dengan kerenah pihak ofis dan paling sedih (sedih ke), ari first masuk kelas lecturer dah bagi macam2 assignment dan tajuk presentation. Oh my. Tapi syukurla at least sem ni sume kelas aku ada best friends aku. So nak bahagikan grup tu tak de masalah kot. And paling best, first week ni walaupun jadual agak tough tapi aku sempat lagi kuar shopping. Pegi JJ la, OTK and the lastest one semalam pegi LOW YATT dan TS. Saje nak cuci mata kononnya walhal kat sana banyak gila aku borong baju2 dan kasut. nak wat koleksi konon. huh. Tapi yang nak cerita kat sini bukan sal shopping tuh tapi pasal situasi muda mudi especially man yang ada kat Low Yatt semalam. Kebetulan aku pegi time solat jumaat and masa masuk kat situ memang terkejut gila tengok omaigod ramainya lelaki melayu yang still lagi berkeliaran dan lepak2 time azan zohor berkumandang meaning waktu solat jumaat dah masuk. Pulak tu masing2 wat muka tak malu, selamba je duk berkompromi dengan geng2 cina yang bersepah kat situ. Memalukan. Dah tahu buat dosa tinggalkan solat tapi still lagi buat muka innocent. Meluat sungguh aku tengok. Well, kalau diri sendiri pun tak boleh nak pimpin kearah kebaikan, macam mana nak pimpin anak bini nanti? Takkan sama2 nak heret diaorang masuk neraka kot. Ingat senang ke nak tanggung dosa anak bini semudah melafazkan akad 'aku terima nikahnya' depan kadi and after that you kena tanggung segala dosa dia termasuk anak2 sekali sebab you tak cuba guide diaorang ke arah jalan yang diredhai? Jangan nak tunaikan kewajipan yang satu tu je, tapi kewajipan yang lain, you tolak tepi.

Ok, maybe you want to say, hey kubur masing2 la. Ye memang tapi bak kata Hamka, memang la kubur masing2 tapi kalau kubur kau sebelah ngn kubur aku and kau duk menjerit2 time kena seksa dengan Mungkar dan Nakir, aku hentak kau dengan penyapu!

Serius sikit, ye memang la kubur masing2, tapi kewajipan sesama muslim adalah saling menegur. Takkan la you buat silap orang langsung tak boleh tegur. Better duk dalam hutan la, kawan dengan gajah, ngn harimau kan senang sebab diabinatang tak leh nak communicate ngan korang. Cuma boleh mengaum je. Coz sometimes aku kesian betol tengok dengan perangai lelaki ni. Nowadays sangat susah nak jumpa dengan mereka yang betul2 ada prinsip dan berani tegakkan kebenaran. If you guys behave like that, macam mana kami perempuan nak jadikan you sebagai idola? Fikirkanla. Kami diciptakan dari tulang rusuk kiri korang. Bengkok. Dan tugas korang adalah meluruskan balik kami. Tapi kalau korang sendiri bengkok, kami lagi la beratus kali tak lurus. Kami perempuan ni tak harap muka korang hensem macam si Fahrin tu or tough macam Arnold tapi biarlah time kami tengok korang, kami dapat rasakan yang korang mampu melindungi kami, membahagiakan dan bawak kami kejalan yang benar. Tanyala girl mana pun, mesti semua nak ciri2 macam ni. Unless kalau la girl tu jenis materialistik, nak lelaki kaya tapi of course jauh disudut hatinya mesti dia nak jugak someone yang boleh jaga dan lindungi dirinya. Betul tak?



p/s : kita semua memang tak sempurna dan takkan menjadi sempurna walau macam mana sekalipun, tapi kita boleh minimumkan ketidaksempuranaan tu to be a better one. ye tak?
 

She's Farihah Mohamad Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea