Tuesday, 19 March 2013

idols.peers.belonginess

currently written by faie mohamad at Tuesday, March 19, 2013
Reactions: 
2 criticisms

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Mendapat inspirasi dari blog Kak Aimi yang gojes ni yang mana beliau mengatakan,

''Whom we choose to look upon as our role model indirectly reflects who we are..''  *like berjuta kali*

Yes. Totally agree with that. Any objection out there?

Well, dalam hidup kita, for sure walau tak ramai pun, mesti ada someone yang kita admire dari jauh. I mean someone yang kita jadikan idola yang mana dia berjaya mengubah persepsi kita terhadap sesuatu, membuatkan kita sentiasa bermotivasi and selalu berangan nak jadi macam dia. Betul tak anak-anak sekalian?

Dan dari role model tu secara tak langsung actually menggambarkan personaliti kita bagaimana. Kita menjadikan artis sebagai role model, menggambarkan kita sukakan hiburan yang terkadang melalaikan dan membuatkan kita jauh dari Tuhan. Kita menjadikan alim ulama sebagai contoh ikutan, secara tak langsung kita terdorong untuk melakukan kebaikan walaupun pada masa lampau terlalu banyak dosa yang buat tapi itu sudah menjadi satu penghijrahan yang baik. Mendekati golongan ulama. Yes. Itu bermakna Allah telah menghadiahkan sinar hidayah buat kita. Jugak bila kita menjadikan jutawan ternama sebagai role model, ia mencerminkan yang kita bercita-cita tinggi dan berusaha keras dalam mengikut jejak langkah mereka. 

Begitu jugak dlm memilih kawan rapat yang kononnya selalu ada time susah or senang, makan sama-sama, tidur pn sebantal...eh. Pernah dengar kan kata-kata ni,

'Kalau nak tahu perangai seseorang tuh maka lihatlah dengan siapa beliau berkawan dan cara pergaulannya dengan kawan-kawannya..'

Sejauh manakah pentingnya pengaruh rakan sebaya ni sampaikan nak tengok karakter seseorang tuh kena tengok melalui akhlak sahabatnya?

Meh tengok Abraham Maslow's hierarchy of needs nih.





Abraham Maslow, seorang pakar psikologi dalam bidang humanistik telah menggariskan 5 keperluan yang merujuk kepada tingkah laku manusia. Menurut beliau manusia terdorong untuk memenuhi keperluan paling bawah iaitu keperluan psikologi, seterusnya kepada keperluan yang atas seterusnya. Dalam erti kata lain, keperluan fisiologi harus dipenuhi terlebih dahulu sebelum memenuhi tahap keseterusnya. Selepas keperluan fisiologi, keperluan keselamatan diambil kira, then keperluan cinta dan kasih sayang, penghargaan kendiri, dan akhir sekali sempurna kendiri. Maslow jugak berpendapat, andai keperluan yang utama tak dapat dipenuhi, ia akan memberi efek besar kepada keperluan seterusnya. 

Dan berdasarkan teori tersebut, cinta dan persahabatan berada di tempat ke 3. Ini menunjukkan bahawa ia tidak kurang pentingnya dalam keperluan manusia memenuhi kesempurnaan diri. Keperluan kasih sayang dan persahabatan dalam diri manusia tidak dapat dipisahkan. Kalau tak masakan ia berada di kedudukan selepas keperluan keselamatan, yakni antara keperluan utama. Itu lumrah.

Tapi apa hubungkaitnya dengan pengaruh rakan?

Manusia, kalau dah namanya manusia takkan lari dari menjalinkan hubungan persahabatan, tak kirala samada dari gender yang sama mahupun berbeza. Bila berkawan, automatik mereka akan rasa didengari, dihargai dan disayangi. Dan lumrah manusia, suka mengikut dan meniru gelagat rakan mereka, tidak kira baik atau tidak.

Cuba fikir kembali. Andai kita diberi satu situasi dimana waktu itu kita tidak terlintas untuk melakukan sesuatu, contohnya sebelum ni sangat susah untuk menghadiri talk atau ceramah agama bermanfaat, tapi bila bersahabat atau berkawan dengan ahlinya iaitu mereka yang suka mendekati golongan sebegini, tendency untuk kita mengikut jejak langkah diorang adalah tinggi.

Jika kita dikelilingi sahabat yang sangat bijak dan bercita-cita tinggi, peratus kecenderungan kita untuk mengikut dan meniru cara hidupnya juga pasti meningkat. Secara tidak langsung kita jugak terdorong untuk belajar bagaimana mahu menjadi sepertinya, seterusnya mengangkatnya sebagai idola dalam diam.

Begitu jugak bila hidup kita dilingkungi oleh mereka2 yang gemar bersosial or mengamalkan cara hidup kebaratan, walaupun sebelum ini kita dibesarkan oleh famili dengan adab dan nilai timur yang bersyariat, tidak mustahil mereka berjaya mempengaruhi kita, sedikit demi sedikit.

Jadi, amatlah penting untuk kita mencari teman yang benar-benar boleh menjadikan kita seorang manusia. Bukan teman yang hanya tahu menghancurkan. Bukan juga teman yang hanya ada waktu senang sahaja. Teman yang sentiasa mengiringi perjalanan langkah kita dalam mendekatkan diri pada Tuhan. Teman yang langsung tidak putus asa dalam perjuangannya sebagai seorang daie dan mewarnai hidupnya dengan derap langkah sebagai murabbi.


Hadis al-Bukhari dari Abu Musa al-Asy'ari, bermaksud:

"Diumpamakan rakan yang soleh dan rakan yang jahat ialah seperti (berkawan) dengan penjual minyak wangi dan tukang besi. Penjual minyak wangi tidak akan mensia-siakan anda, sama ada anda membelinya atau hanya mendapat bau harumannya. Tukang besi pula boleh menyebabkan rumah anda atau baju anda terbakar, atau mendapat bau busuk." 

Jugak jangan lupa tau, bukan hanya role model dan sahabat yang mencerminkan peribadi kita, pasangan hidup kita jugak secara tak langsung turut terbias sama. Baik kelakuan kita, Insyaallah baik la jugak kelakuan mereka. So, choose them wisely :)

"Dan di antara tanda-tanda kebesaran Allah itu bahawa Dia jadikan bagi kamu pasangan hidup agar kamu mendapatkan ketenangan/kebahagiaan bersamanya. Kemudian Allah ciptakan di antara kamu berdua mawaddah dan rahmah." (Surah al-Rum, ayat 21) 



p/s: Apabila bersahabat kerana Allah, syurga itu mengiringi langkah ^__^

Friday, 15 March 2013

In love

currently written by faie mohamad at Friday, March 15, 2013
Reactions: 
8 criticisms
Assalamualaikum...

Me, budak panjang ni, currently fall in love with these... hehehe  (:


  1. LINE (lagi best dari whatssap kott)



   2.    INSTAGRAM



3.   Half moon Shawl

(source: google)


4.  Fatih Seferagic's videos ( link )



5.  Samsung Galaxy Note 2 (dalam wishlist kott)

(source: google)


6.  Felt Craft yang super duper ohsemm!

(source: google)


7.  Peplum dress

(source:google)


8.  Pink-blue colors

(source: google)


9. Nihongo (Bahasa Jepun)



love love love hehehe





Wednesday, 13 March 2013

Wordless Wednesday #4 SWEETHEARTS

currently written by faie mohamad at Wednesday, March 13, 2013
Reactions: 
4 criticisms










=)


On Wednesdays all over the internet, bloggers post  photographs with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photos themselves says so much that they doesn’t need any description.

Sunday, 10 March 2013

kene troll lolol

currently written by faie mohamad at Sunday, March 10, 2013
Reactions: 
3 criticisms
Suatu hari kami satu family singgah kat satu mini market kat area Kulai. Tiba-tiba si Darwisy, anak sedara aku berteriak kat aku,

'Ciksu, nak air katok!'

'Haahh.. air katok?? Ape tuh?' (garu2 kepala tak gatal).

'Air katok la. Nak air katok jugak!'. Jari telunjuknya terarah kat peti ais minuman kat kedai tuh.

'Ooo.. Hahahaha.. air kotak rupanya.. Okay2. (belajar bahasa baru ari tuh. Bahasa kanak2 pelat).

Aku pun pergila kat peti ais tu. Then tanya dia,

'Awisy nak air yang mana satu?'

'Nak yang warna merah tuuu.... '. Panjang benar muncungnya.

Oh.. Yang perisa strawberry ni kot. Aku pun keluarkan susu Dutch Lady perisa strawberry kat dia.

'Tanak la.. Nak yang warna merah tuu.. Warna merah la...!!' Satu kedai dengar jeritan dia.

'Ni la yang warna merah tu. Mana ada yang warna merah dah, sayang'. Aku pujuk dia.

'Nak yang warna merah jugak!!!'. Dia menjerit. Kali ni lebih kuat. Adoiii.

Aku pun angkat and dukung dia, bukak peti ais tu then cakap kat dia,

'Nah, tengok mana yang warna merah tu. Ambik cepat!' Aku bagi arahan. Garang kot.

Sekali dia keluarkan air kotak yang ni,



T__T

Semua yang ada dalam kedai tu tergelak termasuk la pekerja kat mini market tu.

Logik kanak2 umur empat tahun. Macam ni dia panggil kaler merah. Erkk.. may be yes.. Pada tulisannya. Dah la panggil air katok. Kecik2 dah 'pandai' troll orang ea.



Darwisy2, nasib baik kau comel!

p/s: kerinduan yang teramat kat diorang :(

Monday, 4 March 2013

Al-Fatihah. Let's pray for them

currently written by faie mohamad at Monday, March 04, 2013
Reactions: 
2 criticisms
Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Mari sama2 kita sedekahkan Al-Fatihah buat anggota polis kita yg terkorban dalam pencerobohan di Lahad Datu baru-baru ini.



''Ya Allah Yang Maha Pemurah, Kau rahmatilah pejuang-pejuang kami ini, tempatkanlah mereka di kalangan mereka yang solihin, jauhkanlah mereka dari azab kubur yang sangat pedih seksaannya, ampunilah dosa-dosa mereka dan berikanlah mereka syurga tanpa hisab...''

~Ameen~

May be aku agak terlambat untuk update isu ini tapi aku harap masih belum terlambat untuk kita sama2 menadah tangan dan mendoakan kesejahteraan mereka di alam sana. Memang sedih, bayangkan jika mereka ahli keluarga kita, pergi berjuang ke sana dalam keadaan sihat walafiat tiba2 diberitahu tentang kematian mereka dan yang dibawa balik hanyalah jasad tanpa roh. Sayu dan sebak, of course. Kehilangan insan yang tersayang memang memeritkan. Aku dah alami benda ni dan aku tahu macam mana sakitnya. BUT, remember, walau sebanyak mana pun kasih yang tercurah, walau setinggi gunung pun rasa sayang kita pada mereka, suatu hari nanti mereka, dan jugak kita sendiri pasti akan kembali pada Yang Maha Satu. Sesedih mana pun perasaan itu, hidup harus diteruskan walau selangkah.. kerana suatu hari nanti kita juga pasti akan kembali ke sana juga. Takde sape yang kekal melainkan Dia.


Walaupun dalam hati tercalit perasaan sedih, namun aku cukup berbangga bila mendapat tahu rupanya salah seorang yang terkorban syahid di medan juang itu adalah senior sekolah aku sendiri. Allahuakbar. Inspektor Zulkifli bin Mamat adalah classmate abang aku masa zaman sekolah dan pernah datang ke rumah kami suatu ketika dulu. Patutla masa mula2 aku tengok gambar arwah bersama familinya yang berbaju serba hijau tu, terdetik di hati, eh macam kenal je dia ni. Familiar je muka. Ingatkan pelanduk dua serupa. Sekali ada cikgu sekolah aku tuh update status tentang kematian beliau baru aku teringat balik. Semoga keluargamu tabah menerima berita kematian ini. Engkau seorang pejuang tanah air dan agama. Syurga menantimu di alam sana. InsyaAllah.

Wahai pejuang yang telah syahid... Pergimu dalam perjuangan menentang musuh negara, kau tinggalkan isterimu, anak-anakmu dan ibu bapamu, demi menegakkan keamanan dan kesucian negara, kau tega mengorbankan dirimu dan mempertaruhkan nyawamu. Darah yang mengalir di bumi Lahad Datu itu menjadi penyaksian dan bukti di alam sana, engkau memperoleh syahid di medan jihad. Betapa beruntungnya kamu, betapa mulianya kamu di mata Dia. Walau terselit duka atas pemergianmu, sesungguhnya kami teramat bangga dengan kamu. Demi negara tercinta, kau rela mempertaruhkan segala. Damailah engkau di sana. Sesungguhnya Allah lebih menyayangimu. 




****

Memandangkan sekarang ni ada banyak versi yang keluar tentang pencerobohan di Lahad Datu ni, nasihat aku, jangan terlalu mempercayai bulat2 segala maklumat yang disampaikan, tak kira la dari mana-mana pihak sekalipun. Siasat dulu kebenarannya dan jangan terlalu mudah menelan seratus peratus apa yang disampaikan oleh pihak tertentu. Especially sekarang ni bila ia dikaitkan dengan isu politik yang tak habis2 dibincangkan sana sini, aku harap sebagai rakyat Malaysia, kita ada pilihan untuk mendapatkan maklumat yang betul2 telus tanpa mengaibkan mana-mana pihak. Be wise. Sometimes maklumat yang disampaikan tu hanyalah konspirasi untuk menjatuhkan pihak tertentu untuk menggulingkan mereka. Jangan cepat share or copy paste any info yang kita tak tahu sejauh mana kesahihannya. Jadilah orang yang bijak menilai dan berfikir. 

Sama-sama mengambil peringatan dari ayat ini,

''Wahai orang-orang yang beriman! Jika seseorang yang fasik itu datang kepadamu membawa suatu berita, maka telitilah kebenarannya, agar kamu tidak mencelakakan suatu kaum kerana kebodohan (kecerobohan), yang akhirnya kamu menyesali perbuatanmu itu'' {surah Al-Hujurat: 6}

Pray for Syria.

Pray for Rohingya.

Pray for Palestin.

Pray for Lahad Datu.

Pray for all Muslim in all countries.

Sesungguhnya kita bersaudara!

Friday, 1 March 2013

Japanese Class

currently written by faie mohamad at Friday, March 01, 2013
Reactions: 
10 criticisms
Assalamualaikum dan salam sejahtera...

It's been quite a long moment this blog is not been updated. Rindu, of course. Nak kata busy, sem ni agak relaks berbanding sem lepas yang terpaksa pulun subjek habis-habisan. Hujung minggu je mesti keluar jalan2, dating2, beli itu ini. Kemalasan, yes mungkin!

Dah masuk bulan March rupanya. Eh, sekejap yang teramat. Betol ke nih? Rasanya baru je datang sini start sem baru and few weeks from now, dah boleh balik kampung. Yes! And Alhamdulillah sem ni tak banyak sangat masalah yang timbul and I'm so proud to tell that my research proposal has been approved. Dalam erti kata lain boleh proceed untuk step seterusnya. Thanks Allah kerana memudahkan. Dan sem ni jugak seperti yang aku janji dengan diri sendiri, nak ambik course Bahasa Jepun yang ada dalam kampus nih. Kalau dulu ambik Bahasa Mandarin, sem ni ambik bahasa negara matahari terbit pulak. Kenapa nak ambik? Saja, daripada duk terperap dalam bilik tak buat apa2, daripada duit duk habis beli dress or peplum, baik habiskan untuk something yang beneficial. Tu pun kalau struggle betul2 nak belajar. Keh3

instagram: faiemohamad


Personally la, lepas belajar bahasa jepun nih, dua kali masuk kelas dengan tutor yang berbangsa Melayu dan fasih berbahasa Jepun nih, aku rasa Bahasa Mandarin lagi senang dan best kot. Maybe sebab ada pertalian darah haha. Lagi pun aku perasan dia punya buku (yang kaler kuning tuh) agak complicated dan susah nak faham compared to buku yang Mandarin punya. Pronunciation Jepun memang lagi senang berbanding Mandarin tapi penyusunan ayat tu bagi aku la, Bahasa Mandarin lagi senang nak bentuk ayat. That's why cikgu aku tu cakap biasanya orang India lagi cepat faham bahasa Jepun nih sebab cara susun atur ayat tu seakan-akan dengan bahasa diorang. Lagi faham jiwa dan nurani kot. Erkk.


Dalam buku yang cikgu aku bagi aku tuh ada step camne nak tulis Jepun nih. Siap ada latihan kat belakang buku tu lagi. Bagus jugak.. At least bukan je tahu bercakap, tapi tahu menulis and faham hurufnya. Kalau buat latihan la. Tapi sampai sekarang tak buat2 lagi. Haih


Our first lesson on the first class. Arahan simple dalam Bahasa Jepun yang kemudiannya diterjemahkan dalam Bahasa Melayu. Kesian kat 3 orang budak International yang tak faham BM. Hehe. Tapi okay ape, disamping belajar Jepun, diorang jugak boleh belajar BM kan kan.




Belajar bahasa ni, bagi aku la, perlukan ketekunan dan kerajinan. If takde dua elemen ni kita mungkin tak dapat kuasai sepenuhnya. Kalau tak praktis, bahasa entah ke mana, memorization pun ntah ke mana. So aku kene rajin2 kan diri cari solusi lain macam mana nak kuasai bahasa ni dalam masa yang singkat. Dalam kelas,  aku perasan most of students dah ada basic dalam Jepun nih, may be sebab diorang selalu tengok cite Jepun kot. Kadang2 lagi advance dari tutor aku sendiri. Tapi aku? Tengok cite Jepun pun tak pernah, kecuali cerita Doraemon and Ultraman je masa kecik2, tu pun dah di alih bahasa. Sedih kan? Not only Japanese la, semua drama or movie Korea ke, Melayu ke, Inggeris ke memang tak berapa minat nk tonton kecuali certain2 cerita yang betul2 menarik perhatian. Bagi aku daripada menonton cerita nih, better aku online berjam2 or baca buku yang aku suka. But now aku terpaksa merajinkan diri tengok cerita Jepun banyak2, sebab nak kuasai bahasa nih. And baru sekarang aku faham, tonton cerita dari oversea ni sometimes sangat bermanfaat sebab bahasa diorang. Time ni kita boleh belajar bahasa secara tak langsung.. Betol tak?

p/s: nak download cerita ape ye? Hmmm



 

She's Farihah Mohamad Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea