Wednesday, 23 May 2012

kalau saya seorang...

currently written by faie mohamad at Wednesday, May 23, 2012
Reactions: 
11 criticisms

#  Kalau saya seorang pengetua,

saya akan menghapuskan sistem kasta (grading system )bagi student excellent, sederhana dan  mundur. Tidak ada istilah best student, worst student, moderate student dan  result exam   mereka  tidak akan   sekali kali saya  publishkan  di  notice  board. Perlu ke kita tunjukkan kecemerlangan/kemunduran student tu kat   mata  umum? Kalau kat notice board  tu dari  student excellent hinggalah kepada mereka yang fail diletakkan  markah diorang kat situ. Maybe  ada   kebaikannya  jugak iaitu menjadi motivasi kepada student yang lain tapi  pada masa  yang sama membuatkan self esteem  sesetengah student  menurun.  Pernah     alami kan situasi ni?  Bila nama kita berada dalam  senarai paling rendah, kita  akan rasa lost and down gile. And  bagi yang excellent tak habis  habis rasa  bangga   dan  wujud perasaan riak.  Itu tak  mustahil. Well, saya rasa better tak payah  letak langsung  pun. 

(sebenarnya ni terpengaruh  ngn  cite  3 IDIOTS tu.  Siyes ni antara cite motivasi terbaekk  :D).

Pada saya, tak semestinya pelajar  yang cemerlang itu  mampu   apply semua yang dia  belajar dalam  kehidupannya. Mungkin  dia    hanya    tahu menghafal notes  yang  diberi dan  lepas  tamat je exam   tu   terus  dia    tak   mampu   nak  ingat balik  dah.  Bukan ilmu  yang  dia   dapat  tapi pressure ada la.  Apatah    lagi  nak guna  ilmu   tu untuk tujuan  kebaikan. (contoh terbaik seperti yang  kita sedia maklum kan… yang pernah heboh kerana  aktiviti sosialnya di FB).

Students    yang   dapat  markah rendah pun sama.  Boleh   jadi  masa  exam  tu ada  sesuatu yang  mengganggu fikirannya, or dia sakit  ke,  yang mana  membuatkan  dia tak boleh  menjawab dengan baik. Tak  pasal-pasal  sebab perkara  itu dia  dikira  fail.  Itu  tidak  adil baginya.

Jalan  terbaik ialah menilai students dari kesungguhannya, bukan pencapaiannya. Judge  them  through   the process, not the outcome. Sejauhmana mereka mampu apply  ilmu  yang dipelajari. Itulah   pelajar  yang excellent,bukan hanya  tahu  menghafal nota-nota  je.


#  Kalau saya seorang lelaki,

saya tidak akan membiarkan isteri saya, ibu saya, kakak saya dan adik perempuan saya mendedahkan aurat mereka. Kerana saya tahu betapa besarnya azab dosa yang bakal saya tanggung sebab tak pernah menasihati mereka supaya menutup aurat dengan sempurna. Saya takut bila memikirkan betapa panasnya api neraka yang tidak tertanggung. Saya cukup takut akan itu. Nauzubillah.


#   Kalau saya seorang guru,

saya akan memastikan masa mengajar itu saya jalankan dengan sempurna. Saya tidak akan membiarkan pelajar pelajar saya tertunggu tunggu walaupun hanya 1 minit. Kerana saya tahu 1 minit itulah yang bakal saya pertanggungjawabkan kat akhirat nanti. Gaji yang akan saya dapat pasti bukan dari sumber yang halal. Saya takut bila anak-anak saya menerima akibat itu kesan dari perbuatan saya.

#             Kalau saya seorang blogger femes,

saya akan pastikan blog adalah salah sebuah medium dakwah untuk semua pihak. Bukan hanya menceritakan perkara yang personal malah mampu membincangkan isu dalam dimensi yang lebih besar. Saya mahu membuatkan pembaca sentiasa bermuhasabah dan yakin bahawa Islam yang mereka anuti itu sesungguhnya yang terindah. Saya mahu keberkatan hidup yang saya dapat adalah melalui itu.


#  Kalau   saya  seorang  lecturer,  

saya  akan menggalakkan  student supaya sentiasa   berfikir  out  of the  box.  Means that students diberi kebebasan untuk berfikir dan meluahkan apa yang sepatutnya sepanjang sesi pembelajaran dan jugak exam. Mereka diberi pilihan untuk mengeluarkan idea sendiri asalkan tidak lari dari topik yang  dibincangkan. Bukan hanya menyuruh student menghafal notes2 saya tanpa membuatkan mereka tidak mampu untuk berfikir secara kritis. Ini tidak, selagi jawapan tu tak ada dalam skema jawapan walaupun ia sangat bersangkutan, markah student tu diberi kosong@rendah. Situasi sama yang saya alami sekarang ni la.  T_T Sedih gile kot, markah paling teruk abad ni. (tu la sape suruh pandai –pandai buat skema jawapan sendiri. Amek ko!)


#  Kalau saya   seorang ibu,


Errkkk... this is not my husband.. he's my brother..
with my cute Fitri   :) 


saya akan  pastikan  anak  anak saya  mendapat  bekalan ilmu  yang  secukupnya.  Baik   ilmu   duniawi  mahupun  ukrawi. Saya takut bila  memikirkan  gejala  gejala sosial yang  semakin lebat  menghujani  masyarakat sekarang.  Alangkah   bimbangnya  andai  mereka turut terjebak  sama.  Memikirkan  keseronokan dunia yang  sementara  tanpa  memandang   akhirat yang  kekal  sampai   bila-bila. 

Astaghfirullahalazim.

Sekadar    inspirasi   untuk hari  ini.

Love ^^



Sunday, 20 May 2012

sebuah hadis yang cukup menarik^^

currently written by faie mohamad at Sunday, May 20, 2012
Reactions: 
11 criticisms

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :

 'Bila seseorang lelaki itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya,  berdiri lelaki yang betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu berada di antara kain kapan dan si mati.


Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata,

‘Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah tugasmu. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia dimasukkan ke dalam Syurga.’

Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata,

'Aku adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang. Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.'


Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang dipenuhi bauan kesturi

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :

'Di hari pengadilan, di hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran , mahupun dari nabi atau malaikat.'



Friday, 18 May 2012

9 things Allah won’t ask you

currently written by faie mohamad at Friday, May 18, 2012
Reactions: 
5 criticisms

Nine things Allah won’t ask you on that day…



Allah didn’t ask how many cars you have, but He will ask how many people you drove who did not have any transportation.

Allah won’t ask how square footage of your house but He will ask how many people you welcomed into your house.

Allah won’t ask how many clothes you have in your closet, but He will ask how many times you help people to clothe.

Allah won’t ask how highest your salary was, but He will ask if you compromised your character to obtain it.

Allah won’t ask your job title was, but He will ask how you performed to the best of your ability.

Allah won’t ask how many your friends are, but He will ask how many people you were a friend.

Allah won’t ask what the neighborhood you lived, but He will ask how you treat them nicely.

Allah won’t ask your skin of color, but He will ask about the content of your character.

Allah won’t ask why it took so long to seek Salvation, He will lovingly to you to the mansion of Heaven, not to push you to the gates of Hell.

:: Nota untuk hati ::

currently written by faie mohamad at Friday, May 18, 2012
Reactions: 
3 criticisms







Selepas beberapa waktu dan ketika, Alhamdulillah aku kembali ‘bernyawa’ di bumi Allah ini. Jika sebelum ini, aku masih lagi tercari-cari siapa aku, masih lagi mengutip sisa-sisa kenangan yang tidak aku perlukan lagi dalam hidup ini. Kenangan yang lalu walaupun aku sedaya upaya untuk menjauhinya tetap datang jua. Mengusik sekeping hati tanpa sempat aku bertanya kenapa. Akhirnya aku sedar, inilah maghfirah Allah dan kekuasaanNya. Siapalah kita untuk menidakkan kekuasaan yang ada padaNya. Sesungguhnya inilah tarbiyah untuk aku. Tanpa ujian, kita tidak akan sedar siapa kita. Manusia tidak akan suci dari dosa kerana dunia ini sendiri penuh dengan noda dan kotoran. Hanya insan-insan yang soleh mampu bangkit untuk membersihkan debu dan kotoran itu. Dicelah tadahan doa kepadaMu, rahmatilah insan ini dan orang sekelilingku. Terima kasih Tuhan yang Maha Pengasih diatas rahmatMu yang Engkau limpahkan kepada kami.





p/s: just a short note. But it represents everything that I want to reveal to everyone (‘’,)

Wednesday, 16 May 2012

a wise camel

currently written by faie mohamad at Wednesday, May 16, 2012
Reactions: 
1 criticisms


A mother and her baby were lazing around and suddenly the baby camel asked…



Baby:  mother, may I ask you some questions?

Mother: sure son. Why? Is there something bothering you?

Baby: yeah… hmmm mother, why do camels have humps?

Mother:  well son, we are desert animals, we need humps to store water and we are known to survive without water.

Baby: ok... Then why are our legs long and our feet rounded?

Mother: son, obviously we are meant for walking in the desert better than anyone does.

Baby: ok... Then why our eyelashes long? Sometimes it bothers my sight.

Mother: my son, those long thick eyelashes are your protective cover. They help to protect your eyes from the desert sand and wind.

Baby: I see… so the hump is to store water, the legs are for walking through the desert and these eyelashes protect my eyes from the desert sand. Just one more question mother.

Mother:  yes, dear.

Baby: what the point we are doing in the ZOO??!!

Mother: ???

Moral: SKILL, KNOWLEDGES, ABILITIES AND EXPERIENCES are only useful if you are at the right place!

Where are you right now???



sources: unknown


Sunday, 13 May 2012

relationship :)

currently written by faie mohamad at Sunday, May 13, 2012
Reactions: 
6 criticisms

Being in a relationship truly does not mean that my heart was taken, but it indicates that I’m saving my love just for you, my future husband from being taken by some other else…
 

She's Farihah Mohamad Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea