Thursday, 6 December 2012

Jom belajar bahasa Mandarin #part 2

currently written by faie mohamad at Thursday, December 06, 2012
Reactions: 
Assalamualaikum dan salam sejahtera...


Ni hao ma? Ni zai zuo shenme? :) (Apa khabar? Tengah buat apa?)

Seperti yang dijanjikan, lepas aku publish  entri Bahasa Mandarin part 1 beberapa hari lepas, kali ni aku nak ajar korang tentang nombor, warna, dan some simple sentences yg korang boleh apply. Mane la tahu kot2 lepas ni terdetik hati nak kahwin ngan orang Cina ke, or nak naik Tembok Besar China ke, korang boleh cuba belajar untuk belajar basic bahasa ni yang selalu diorang cakap dengan geng diorang. For  sure kadang2 kita jeles kan sebab tak faham diorang cakap apa kan? So aku nak share sikit la tentang bahasa ni, but please, do correct me if I'm wrong okay. Korang nak copy pun aku langsung tak kisah.

Firstly, jom kenali dulu nombor2 dalam bahasa Mandarin yang ohsem nih.


yi (sebut eii) : satu

er (sebut ar) : dua

san : tiga

si (sebut se) : empat

wu : lima

liu : enam

qi (sebut chi) : tujuh

ba :  lapan

jiu : sembilan

shi : sepuluh



Seterusnya,


shi yi : 11

shi er : 12

shi san : 13

shi si : 14

shi wu : 15

shi liu : 16

shi qi : 17

shi ba : 18

shi jiu : 19

er shi : 20

san shi : 30

si shi : 40


Dan begitulah seterusnya.....

Kalau 21, sebutannya er shi yi.

kalau 22, sebutannya er shi er

kalau 23, sebutannya er shin san

bla..bla..bla... Pendek kata just tukar nombor mengikut panduan di atas. :)


Next, tentang warna (yan se) pulak.








(aku warnakan terus la ye)



hong               hei            fen

huang             lan             lu (tebalkan bunyi 'l')

zi                   bai (putih)




Next, jom belajar tentang beberapa ayat mudah.


Vocab:

xiang: mahu/fikir/rindu                 chang : selalu

xihuan: suka                                 zhege : disini

qu: pergi                                       shangdian: kedai    

mai: beli                                        mianbao : roti

dongxi: barang                             niunai : susu

da: main                                        Zhongguo : China

wangqiu: tenis                              hen : sangat

kan: tonton/tengok                      hao : bagus      

dianying: cerita/filem                   ye : juga

ting: dengar                                  yinyue: muzik





  1. wo xiang qu Guangzhou 
  •  saya mahu pergi Guangzhou


   2.   wo xihuan mai dongxi

  • saya suka beli barang 




    3.   wo xiang kan dianying
  • saya mahu tengok cerita/wayang
  
  4.    ta xihuan da wangqiu
  • dia suka main tenis

   5.   ni xihuan ting yinyue ma?
  • awak suka dengar muzik  ke?


Jom baca ayat ni sama2...



Wo xihuan mai dongxi, kan dianying. Wo chang qu zhege shangdian. Wo mai mianbao, niunai. Wo xihuan kan hao dianying, Zhongguo dianying hen hao, wo xiang kan. Wo ye xihuan ting Zhongguo yinyue.


Ulang baca berkali2 dan try faham maksud sehingga sebati (ceh macam nak masak pulak).

            Wo Xiang chi mianbao ( saya mahu makan roti) nyum nyum nyum



Formula mudah:



S + (bu) + xiang + V  + N



S + xiang + V  + N

S + (bu) + xihuan + N


'S' : subject/pronoun

'bu' : not

'V' : verb

'N' : noun


Contoh ayat paling mudah:


# Wo bu xiang qu Ma Lai Xi Ya ( Saya tak mahu pergi Malaysia)

# Ta xiang ting yinyue ( Dia mahu dengar muzik)

# Ni bu xihuan mai dongxi ma? (Awak tak suka beli barang ke?)



Latihan terakhir untuk entri part ini... Jom hafal building pulak. Sambil hafal sambil relate dengan gambar2 ni.






Bank : yinhang




Pejabat pos: youju





kedai: shangdian





Restoran: fandian





bilik: fangjian




bilik  darjah : jiaoshi





Okay, cukuplah pelajaran kita hari ni ye. But if korang ada perasan terms2 yang mungkin tersalah maksud, sila bagitahu ye. I'm not a perfect one, and it's my frailty to make many mistakes everytime. Still I'm in learning process that need strong efforts throughout the way.

Lagi sekali aku bagitahu, you're allowed to copy this entry (other entries also) without seeking my permission. Ilmu Allah, sama2 kita kongsikan. Just doakan semoga aku pass exam ni ye.

Aku buat entri ni bukan sebab bajet bagus or pandai or cerdik or whatsoever... Tujuan aku hanya satu; semoga korang mendapat manfaat darinya. That's why aku tak kisah kalau korang copy ke apa. Paling penting, jangan kisah sape yang post, tapi belajarlah sesuatu daripadanya. Ia pasti akan menjadi ilmu yang tak ternilai suatu hari nanti.

And, jangan lupa study taw.^^

Till then.

Assalamualaikum.

Zai jian!


p/s : Entri ni aku berjaya siapkan pukul 1.30 pagi. Mengantuk sudaa...

6 criticisms:

محمد رازيق said...

teringat masa study dulu. ada ambik bahasa mandarin. lemah bab2 tulis2. hehe

kura said...

arghh. stress la belajar. haha. amik mandarin dpt B. jadilaaa.

Miss Zahirah said...

huhuhu.. nmpk senang..
miss prnh blaja bhsa jepun..
tp x smpat nk abiskan..
stkat basic ble la..
hihihi

nazra said...

masa kat U ada amek Mandarin tp memang totally lupa -_-

combi said...

wink...dapat blaja ! :D

https://www.facebook.com/EDazzleShop?bookmark_t=page

Kent Lau Chee Yong said...

hi, you can learn more about Mandarin class info here
www.learn-mandarin-lesson.com.my

Learn to speak Mandarin in 28 lessons.

Best rgds,
Kent, Puchong, Malaysia.

 

She's Farihah Mohamad Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea