Tuesday, 30 December 2014

musibah 2014

currently written by faie mohamad at Tuesday, December 30, 2014
Reactions: 
0 criticisms
Assalamualaikum..

Belum kering lagi air mata tentang kisah tragis MH370 dan MH17 beberapa bulan lepas, negara kita dikejutkan lagi deangan banjir pantai timur, yang juga terhebat dalam sejarah Kelantan as well. 100k lebih yang terlibat di negeri-negeri seperti Kelantan, Terengganu, Pahang, Johr dan jugak Perak. Jumlah kematian tak tahu nak cakap, maybe ramai la jugak because of ada yang tak sempat selamatkan diri dengan air yang naik secara mendadak, terperangkap dalam rumah gara-gara tiada bantuan bot penyelamat dan beranggapan banjir mungkin surut dengan sendiri. Seeing the innocent children crying and lack of food and care made my tears rolling down my cheeks. Oh Allah, sungguh hebat ujianMu.

Alhamdulillah, famili aku di Besut baik-baik saja. Tiada bah besar disana. Cuma dua minggu lepas air hanya naik paras tangga dan kembali surut seperti sediakala. Sekarang ni kadang-kadang ribut kuat dan hujan renyai-ranyai. Tak mustahil gelombang ketiga kembali mengganas. Nauzubillahiminzalik. Mintak dijauhkan. Tak mampu aku bayangkan suasana ketika itu. Dan seraya aku membayangkan apa agaknya perasaan mereka ketika dipusat pemindahan banjir. Lagi teruk ada yang just mencari perlindungan di atas bukit tanpa ada apa-apa makanan. Hanya menanti makanan hanyut depan mata. Dengan anak kecil yang menangis kelaparan tidak mengerti apa-apa, tak mampu aku bayangkan betapa kuatnya hati dan semangat mereka kala itu. Allah, kuatkanlah. Kuatkan lah hati-hati mereka yang sudah hancur melihat kemusnahan dan kematian depan mata.


Kredit gambar dari page Raja Shamri


Mini tsunami. Segalanya musnah sekelip mata.



kemusnahan dimana-mana




Seumur hidup aku, ni la first time aku tengok banjir seteruk ini di tanah air sendiri. Tremendously hurtful :(

Terlalu banyak gambar-gambar yang ingin dishare, Kalau ikutkan beribu keping nak upload tapi makin lama tengok makin sedih, makin sebak rasanya, It's okay, kalau nak tengok just google or tengok je fb Raja Shamri, page famous macam Sukan Star TV, Oh Media, Siakap Keli, Pen Merah.com, Fizo Omar dan banyak lagi, 

And I really recommend you to go through fb profile Afiq Rahim. He's a MO at Kota Bharu and dalam page tu banyak catatan yang dibuat, suka duka sedih pahit manis sepanjang banjir yang berlaku. And it reveals also many unrevealed things that we never thought before this. Do read and heed.

Also aku ada terbaca jugak nukilan dari seornag hamba Allah ni. Sangat betul dan membacanya membuatkan aku terasa sebak dan kerdilnya diri ni sebagai hamba yang hina.

Di balik titis2 hujan yang jatuh,
Allah membawa bahasa cintaNya kpd manusia,

Allah tidak zalim,
malah Allah kasih,
lihatlah dengan hatimu,
Andai air bah ini tidak menjadi tragedi,
pasti konsert ambang tahun baru akan diadakan,

Lihatlah lagi,
Allah memberi kita ruang untuk memberi sedekah.. menghulurkan bantuan.

Lihatlah lagi, 
Masjid diwaenai dengan bacaan yasin, 
tahlil dan solat hajat,
jika tidak kerana air bah, barangkali jemaah hanya datang untuk bersolat sahaja.

Lihatlah lagi kasih Allah.
Semua para pemimpin turun padang buat kerja dari mereka duduk saja.

Lihatlah lagi,
Dana kerajaan dapat disalurkan pada jalan yang betul..
Andai bah ini tidak hadir, mungkin juga rasuah melata sana sini.

Allah memelihara M'sia dengan kasihnya..

Ini ujian.. Ujian ini pasti tidak lama..
Ujian untuk menyatukan semua insan.

Tu saja mampu tulis. 

''Wahai Allah, dengan kebesaran Rahmatmu, kurniakan kepada kami kerahmatan dan pengampunan dosa kami yang lalu. Hentikanlah penderitaan ini dan jauhkan kami dari syirik dan tidak bersyukur. Sesungguhnya Engkau sebaik-baik pemberi rahmat, Aamin''


Wednesday, 3 December 2014

i'm officially graduated part 2

currently written by faie mohamad at Wednesday, December 03, 2014
Reactions: 
1 criticisms
Assalamualaikum …

Seperti yang dijanjikan dalam previous entry, aku nak ceritakan tentang pengalaman aku, pahit getir masam manis tawar masin, serba serbi la lah yang aku akan simpulkan dan ringkaskan seringkas mungkin la. Tu pun kalau ringkas laa.  kikiki. Actually kat blog ni banyak je cerita yang aku tulis sepanjang aku duk belajar kat uia ni. Ada macam-macam versi cerita yang aku tulis, ada yang kelakar, menakutkan, menyedihkan, stress,  macam-macam lagi ah. Cuma yang ini aku akan cuba buat kesimpulan secara umum pulak.

Apa yang ingin simpulkan secara umum disini ialah, pada hemat aku la kan, sebenarnya pengalaman yang aku kutip sepanjang tempoh belajar tu jauh lagi perit berbanding momen buat assignment sampai awal pagi, presentation, article review, final exam, kuiz yg selalu last minute, midterm yg asyik suam-suam kuku, macam-macam lagi yang terpaksa dilalui oleh setiap student. Bukan nak kata semua tu senang cincai je takde masalah langsung. Bukan jugak nak kata benda tu macam kacang je boleh pejam mata gitu. Bukan. Tapi maksud aku kat sini, kalau nak dibanding dengan busy buat assignment, hadap final exam yang kadang2 takde selang hari langsung pun, pengalaman diluar tu jauh lebih bermakna bagi aku. Ia buat aku makin membesar dengan air mata, dengan gembira yang sentiasa menyelubungi, buat aku kenal apa itu pahit dan masam manis sebuah kehidupan. Semua itu membuatkan diri makin matang dengan apa itu hidup.

Aku pernah je kena maki dengan lecturer yang terlalu strict dengan grammar, pantang silap sebut sikit terus dimaki dengan perkataan yang tak sepatutnya keluar dari mulut seorang murabbi. Perkataan ‘buta’, ‘bodoh’, ‘bebal’, macam-macam lagi pada mulanya buat aku rasa down yang teramat. Membuatkan aku rasa betapa hinanya diri ni bila dimaki sedemikian. Cuba bayangkan, sudahlah tiada orang yang boleh dianggap sahabat di dalam kelas itu, hanya berseorangan dalam serba serbi perbuatan, dimaki sedemikian memang membuatkan aku menangis tak berair mata. Hanya Allah yang mampu memahami kondisi aku waktu tu. Namun bila mendapat berita ramai juga mendapat experience yang sama sampaikan kelas  dikunci dari luar, sedikit sebanyak aku berjaya mententeramkan diri sendiri. Sekurang-kurangnya aku tidak keseorangan menangis. Ada jugak yang senasib dengan aku rupanya, bahkan lagi teruk lagi kena maki pun ada. 

Aku juga pernah mengalami pengalaman seram masa stay kat Mahalah Maryam. Masa tu aku baru nak masuk second year. Bayangkan pukul 4 pagi aku dengar pintu bilik dibuka dari luar sedangkan tiada siapa pun di luar. Ingatkan housemate tapi intai2 takde orang pulak. Waktu tu aku sudah berpeluh sakan dalam selimut. Sudahla belakang blok itu hutan tebal. Kemudian pada malam yang sama saat muazzin melaungkan azan subuh, terdengar lolongan dan teriakan dari satu suara yang entah dari mana. Sangat sayu dan seolah-olahh berada dalam kesakitan. Hendak kata anjing menangis, macam suara manusia. Tapi sape yang menangis pagi2 buta camtu kan? Entahla. Bayangkan malam itu aku langsung tidak dapat melelapkan mata. Patutla ramai yang cakap mahalah tu agak keras dek kedudukannya paling hujung berbanding mahalah lain.  Dan selepas tu memang aku konfem tak berani dah nak stay up memalam sambil online dan buat assignment.

Banyak lagi pengalaman aku kat uia. Pengalaman kena pukau kat pc fair oleh seorang saleswoman yang memaksa aku membeli produk beliau sehingga tanpa sedar aku ter bank in sejumlah tiga ratus ringgit dalam sekelip mata,  frust dengan someone sampai bertahun lamanya, krisis dengan sahabat baik itu sangat common, kehilangan seorang bapa waktu dalam perjalanan ke uia (klik sini), berkenalan dengan students dari pelbagai bangsa seluruh dunia waktu di CELPAD, pernah dilamar oleh seorang student international waktu makan malam sehingga aku tersedak (kakakakaka), pernah rasa betapa kerdilnya diri saat first sem di edu dek ketiadaan kawan selama hampir berbulan sampaikan membuatkan aku hampir-hampir menukar course kerana terasa down yang amat sangat. Alhamdulillah everything went well after that. Belum lagi termasuk pengalaman naik turun office semata-mata untuk add subject manually dan berdepan dengan officer yang sangat annoying, problem of scapegoat oleh kawan sendiri, dan banyak lagi. Alhamdulillah bila mengenangkan itu semua, aku kembali bersyukur dan muhasabah diri bawaha hidup bukan mudah untuk survive. Aku dah berjaya melepasi tahap ini, dan aku percaya masih terlalu banyak lagi duri di depan. 

click here
         here
         here

Dan bila ingat balik kenangan tu langsung tak membuatkan luka lama berdarah kembali, bahkan bila fikir-fikir balik rasa lucu pulak. Dulu kemain lagi rasa down gila tapi sekarang ni kalau ingat balik ada jugak la rasa kelakar, nak-nak bila ingat kena maki dengan lecturer tu. Takpe la Mdm, Mdm dah berjaya buat sy grow up dalam perangai manusia yang pelbagai. Thanks.

Anyway, ni hasil apa yang aku lalui selama ni. Alhamdulillah, dearest my family, thanks for coming dari jauh, Sanggup datang dari Johor, dari  Pahang dan Terengganu semata-mata nak celebrate hari bermakna ini. Tanpa kalian, tanpa harapan, restu dan galakan dari kalian, aku tidak akan punya apa-apa.

After 5 years. Finally. Allah panjangkan usia aku, usia ibuku, usia adik beradikku untuk menyaksikan detik bermakna ini walaupun arwah ayahanda telah tiada. Menunggu waktu konvo itu memang menyeksakan, penuh dengan asakan soalan dari orang terdekat. huhu sabo jelah. Gambar dari kiri Darwisy, Abg Mi, Qiesya, Sis Ida, Kak Ngah, Bib, Aakif, Abg Amir. Depan pulak my mom, aku dan Sis Zan. Domo arigatou gozaimasu!

My love. Thanks mum :)

Aku tak mampu nak senyum lebih-lebih hari tu. Dahla panas terik, terpaksa pulak jalan kaki berkilometer ke macam-macam lokasi, tak cukup tidur sampai mata sembab, but Alhamdulillah, it's worth finally. Albeit too many feelings had mixed, i'm thankful anyway. Syukur pada Allah.

Ketika penganugerahan sijil.. YEAYYYY

Bercerita pasal atas stage ni kan, aku sebenarnya agak kecewa sebab aku tak dapat collect gambar atas stage. Reasonnya aku terpaksa rushing ke Putrajaya petang tu jugak sebab keesokannya dah mula sekolah sedangkan gambar collection hanya boleh diambil pada hari seterusnya. Bila minta diwakilkan kawan, pihak sana tak bagi dengan macam-macam alasan tak munasabah. Frustnya hanya Tuhan sahaja yang tahu. Nak tak nak, aku just screencap je video atas stage tu, edit balik untuk bagi terang dengan macam-macam filter walaupun hakikatnya tak seterang gambar sebenar. Uhukk. Takpelah, nak buat camne kan. Yang penting, segalanya berakhir dgn sempurna.

Last but not least, aku takkan lupakan taman ilmu dan budi ni. Memang sampai bila-bila aku akan ingat momen sweet ni. Pergila kat ipt mana pun, bagi aku uia tetap the best.Walaupun kadang-kadang rasa annoying dengan pihak admin yang entah apa-apa, ia tetap mengajar aku erti survival and life challenges. 

Till then. babaii

Monday, 1 December 2014

i'm officially graduated part 1

currently written by faie mohamad at Monday, December 01, 2014
Reactions: 
1 criticisms

Assalamualaikum..

13.10.2014. Alhamdulillah i'm officially graduated from IIUM with B.ed Guidance And Counseling. Allah sahaja tahu betapa leganya rasa, gembira tak terkata, lafaz syukur yang tak sudah-sudah tentang ini. Berakhirnya era belajar peringkat degree dan otomatik bila naik stage tu rasa macam nak sambung master pulak. ahahaha. Insyaallah jika diizinkan.

So, utk merakamkan memori manis tu aku ada hire sorang photographer ni untuk sesi preconvo. Student uia jugak dan final year dah pun. Aku tertarik nak ambil dia sebab ramai gak mention nama dia kat iium online masa sorang sis ni tanya sape photgrapher uia. Mulanya aku nak cari yang sisters, aku ni kalau lelaki ni aku segan sikit, bukan sikit la tapi banyak jugak tapi possibility nak jumpa yang sisters tu memang susah so nak tak nak terpaksa la upah brother ni. So bila aku pm dia kat fb terus dia bagi respon positif. Mulanya ingat nak photoshoot dengan family tapi diorang nak bershopping pulak kt KL ni. haih. So terpaksala tukar waktu dan amik pakej individu, Tak mahal pun. Harga standard untuk student. hehe. Boleh taip nama Aria Radin kt fb jika berminat.

Ni antara gambar yang dia snap. Lokasi just dalam uia je sebab aku nak ambik feel environment kat uia ni plus masa tersangat suntuk. Dahla tengah-tengah photoshoot tu tetiba family aku call nak datang ambik. grrr sedih gila kot. So trpaksa snap je mana ada.


PRE CONVO-CONVOGRAPHY-PHOTOSHOOT by Aria Radin(Afqa Fluss Fotografie)




Tangga besar uia. Lokasi paling femes utk bergambar.





Bridge kat center, Masa tengah amik gambar kebetulan ramai yang keluar dari dewan dan aku pulak terpaksa buat-buat tenang je padahal malu gila ramai yg tengok. haha



Engin building :)















Main libas-libas pulak

Dalam sesi ni memang takde pun posing-posing sambil melompat ke, peluk pokok ke, buat gaya ala-ala gadis jepun ke ape-ape je yang agak rare disitu, Satu, sebab tu tempat public. Malu aku tua-tua ni lompat sambil baling topi. Ramai-ramai tak pe la jugak ada geng. haha. Dua, sebab segan dengan brother ni. Dahla dia bawak sorang lagi geng dia yang amik photo secara kandid dalam macam-macam sudut pastu kalau nak posing daring sikit tu segan arr. Tu pun aku banyak cover walaupun dalam hati nak je buat macam-macam gaya, hihi. Tak pe la yang penting gambar tu ada. Ye dok?

Dahla cukupla gambar-gambar ni. Dahla line slow nak upload satu gambar pun amik masa berminit-minit. Sabo je la. huhu.

Lepas ni kat next enry aku akan cerita pulak pasal pahit getir masam manis tawar masin sepanjang aku berada kat uia. Tak banyak macam orang lain pun dan takde la semenggah mana pun tapi bagi aku ia tetap berharga. Banyak momen manis walaupun pada mulanya pahit macam ubat tapi kann.. bila kenang balik rasa macam kelakar dan over pulak. dushh *ketuk kepala

i'm back... Again!

currently written by faie mohamad at Monday, December 01, 2014
Reactions: 
1 criticisms
Phewww.. Lama gila belog ni tak berupdate. Dah banyak sawang dah. Sarang labah-labah, sarang tebuan, sarang anai-anai.. Macam-macam sarang dah. Saranghae je tak. ahahaha

To be the truth, aku bukannya quite busy sangat lately tapiii... Aku punya laptop yang berkhidmat dan berjasa kepada aku sedari first year lagi kat IIUM dah rosak. Specifically skrin dalam laptop tu pecah teruk. Nak repair bukannya murah. Paling murah 3 ratus tu pun belum lagi trmasuk format dan cuci kipas dalam tu. Jadi aku terfikir better beli baru terus. Kan.  So aku berjimat cermat sikit-sikit, duit hasil jadi cikgu kat Putrajaya tu aku simpan sampai makan pun ala kadar je. sobss. Then Alhamdulillah dah cukup simpanan duit tu pegi la beli laptop baru. Eh bukan laptop tapi more tu notebook. Saiz kompak tapi besar sikit la dari notebook. Warna pink gittew. Kikiki. Btw Alhamdulillah.

So lepas dah dapat laptop baru ni Insyaallah ia bakal berupdate seperti dulu. Walaupun ramai dah followers lari, yang suka blogwalking aku tu pun dah lama dah tak datang menjenguk, and same goes tu me also, but aku tak kisah pun. Sedikit sebanyak ada jugak datang perasaan rindu nak komen kat post orang itu, orang ini, but Insyaallah aku akan try kembali macam dulu. Zaman study dulu memang selalu bukak laptop utk siapkan assignment, tapi bila dah habis belajar, laptop pun macam dah kurang fungsi dah. Takpe la cik lappy, yg penting aku sayang ko. hahaha.

Me with my students yang sangat special, comel, innocent dan suka buat aku kelam kabut. haha

Insyaallah ada masa aku akan update entri pasal the comels ni lain kali. Sekarang ni nak amik mood berblogging dulu. Dah banyak lupa macam mana nak buat entri panjang-panjang. huhu

K bye. Till then,

 

She's Farihah Mohamad Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea