Sunday, 26 August 2012

Raya ini sangat best!

currently written by faie mohamad at Sunday, August 26, 2012
Reactions: 
6 criticisms

Assalamualaikum dan salam sejahtera…

Lebih sepuluh hari aku tak online, tak bukak fb, twitter mahupun belog comel ni, langsung tak rasa macam kehilangan something. Kalau kat kampus tak online satu hari pun dah rasa semacam but here, at my hometown, tanah tumpahnya darahku, aku rasa hari2 yg aku lalui sangat bererti. Dan hari ini, Ahad 26 Ogos,  rumahku kembali sunyi dari suara kanak2 dan riuh rendah adik beradik aku. Sepanjang Syawal ini hampir tidak duduk diam kami dibuatnya. Ada open house di rumah abang sulung dan kakak nombor dua aku, sambut family day beramai2  dan BBQ di La Hot Spring pada hari raya ketiga, keropok lekor dan air kelapa muda di Pengkalan Nyireh, piknik di Pantai Air Tawar,  konvoi beramai2 ke sana sini bertemu dengan sanak saudara yang jarang berjumpa, macam2 lagi lah. Setahun sekali nikmat berhari raya ini terasa. Aku sangat bersyukur. Bestnye kalau hari2  macam ni. 

ketupat nasi ni aku buat sendiri taw ^^










berBBQ di La Hot Spring beramai2..sweett





nieces and nephew

Rasanya tahun ni paling banyak gambar aku ambik. But sadly my dearest Olym tiba2 rosak masa raya pertama. Means that jodoh aku dengan Olym tu setahun je. Nak buat macam mana, suhu dalam kereta panas sangat. Habis rosak kamera Olym tuh. Nak tak nak terpaksa pinjam ngn orang lain T__T

p/s: SELAMAT HARI RAYA :))


Tuesday, 14 August 2012

masa untuk balek kampung!

currently written by faie mohamad at Tuesday, August 14, 2012
Reactions: 
6 criticisms
Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah...

Amboi banyak betul aku ucapkan kalimat suci ni. Kenapa excited sangat ni? Sebab aku dah berjaya merentasi cabaran yg besar ni. Sem 3 membuatkan pola hidup aku agak terganggu. Tak cukup tidur, asyik demam, bila dengar cerita client sampai terbawak2 ke mimpi, takde selera nak makan. Macam2 la. Yang paling penting adalah sebab case presentation aku dah selesai dengan jayanya. ermmm jaya ke? Takde la jugak. Banyak gak kritikan dari 5 orang lecturers yg observe presentation aku semalam.Contohnya macam ni,

'Your treatment plan and proposed interventions are good but there're too many interventions that you applied. I'm afraid that it would distract your session with your clients..'

'I heard that you use the word 'perhaps' when you presented just now. It's part of assumption and judgment to your client. Be careful with that..'


'From what I see, the quotation that you took from your client showed that your client has hidden things that she wanna tell you. You should explore more about this...''


'Your client drew flower, rainbow and cloud. Why don't you explain to us first the reason she drew them?' (Actually aku dah explain cuma mungkin time tu dia tak dengar T__T)

Tak kisah pasal kritikan2 tu. Aku anggap ia suatu komen yg membina untuk aku dan juga batu loncatan untuk aku supaya lebih berhati2 dan lebih 'maju' dalam menyiapkan case presentation untuk internship ni. Nobody is perfect kan.

Ehem. Whatever it is, yg paling penting sume dah setel. Case write up dh submit. Log book dah antar. File individu dan kelompok juga sudah setel. Oh, gembiranya rasa hati. Lepas ni boleh raya puas-puas kan kan.

I'll be at kampung for three weeks. Can't wait to meet my nephews and nieces, sisters and brothers, and most importantly my mum. Mungkin ada gak rasa rindu kat kawan2 lepas ni. So aku nak upload gambar2 kat bawah ni sebagai kenangan. Kenangan la sangat :P.


location: Danau Kota, rumah Alya.
Event: Iftar classmate dan bbq
date: minggu pertama Ramadhan


Baru je sampai rumah Alya time ni.


Terawikh beramai-ramai




Masa untuk makan. Baca doa luh.


Don't know why but i love this pic!




Last but not least, untuk entry yang last untuk bulan ni (mungkin last sebab kat rumah tak sempat nak online),  aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf andai ada tersalah kata terkasar bicara selama aku berblogging nih. Semoga Ramadhan ini membawa seribu rahmat buat kita. Salam maaf zahir batin.



p/s: mood balik kampung. Bye2 Kuala lumpur!

Saturday, 11 August 2012

write up/case presentation

currently written by faie mohamad at Saturday, August 11, 2012
Reactions: 
5 criticisms

13th August - 14th August

Case presentation and write up case.

Currently getting hectic in finishing both.

Ya Allah, please give me strength... only for two days!

Back to hometown..72 hours to go..

 Chaiyok2

Friday, 10 August 2012

Selepas 7 minggu.. akhirnya!

currently written by faie mohamad at Friday, August 10, 2012
Reactions: 
3 criticisms
Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Aku rasa baru semalam aku melapor diri dekat Penolong Kanan SMK*** sebagai kaunselor praktikum. Sedar2 semalam… oh my.. that’s my last day at that beautiful place. Sekolah dalam taman yg sangat2 cantekk. Perasaan aku sekarang? Bercampur baur. Sedih dan gembira. Sedih kerana terpaksa berpisah dengan student2 kesayanganku yang tak mahu melepaskan aku pergi. Diorang suruh aku stay jadi kaunselor sampai bila2. Siap nak buat kakak angkat lagi. Sampai ada yang menangis. Tak sampai hati aku tengok. Aku cuba tak nak menangis depan diorang, terutamanya bila aku menyaksikan seorang client aku, seorang pengkid turut merah matanya. Dari raut wajahnya kelihatan cuba memberitahu aku sesuatu yang tidak terucap dibibirnya. Dan dia bagitahu aku andai aku lost contact dengannya dia akan kembali dengan perangai lamanya. Aku cuba menenangkan dirinya dan memujuknya supaya jangan terikut2 dengan nafsu yang beraja dihati. Aku yang sememangnya tahu kisah silam hidupnya yang penuh berliku hanya mampu mendoakan dari jauh, semoga sepanjang 4 sesi aku bersamanya mampu mengubah persepsi dirinya akan hakikat sebuah kehidupan yang penuh ngan pancaroba nih.

Rasa gembira juga membuatkan life aku kembali berseri2. Mana tak nya 7 minggu aku berhempas pulas menyiapkan proposal program, lesson plan yang bagai, verbatim yang buatkan tangan dan kaki kebas berminggu sebab mengadap laptop terlalu lama, relief class yg membuatkan suara aku hampir hilang dengan telatah student yang nakal dan update logbook yang tebal macam novel tuh. But this is so meaningful to me. Aku sangat menghargai kenangan itu. Sampai bila-bila kalau boleh. Sweet sesangat.

Kelakarnya sampai sekarang aku tak boleh hilangkan perasaan gugup setiapkali ada sesi dengan student lelaki, walaupun ada antara diorang yg baru form 3. Kalau dilihat dari list student, lebih 60% dari client aku adalah student lelaki tapi tak tahula kenapa setiap kali ada appointment dengan diorang, aku akan rasa bimbang dan neves. Alahai budak2 je pun.

 7 minggu aku kat sini sempat la sikit aku touch up bilik kaunseling tu sikit. Mana tak nya masa mula2 masuk situ terkejut tengok. Banyak sungguh barang2 lama. Macam bilik stor pun ada. I guess mungkin tu salah satu sebab kenapa jarang student voluntarily datang sini melainkan kena referred by cikgu disiplin. Tapi bukan aku je yang wat. Mostly budak PRS yg banyak tolong. Kalau nak harapkan aku memang tak arr. Tapi memang cantik. Kreatif betol diorang nih.
sebelum pengubahsuaian

selepas... tadaaa

senarai nama cikgu sesi pagi dan petang


Dulu ruang bilik kaunseling kelompok ni kosong je. Lepas buat sedikit pengubahsuaian, dengan menggunakan bahan2 terpakai yang sedia ada, aku letakkan poster2 ni untuk tatapan umum. But still weird, how come blh ada dua bulatan kat situ? *technical error.

My students and I. Diorang sangat rapat dengan aku. Hari2 lepas balik sekolah mesti singgah bilik kaunseling   dulu. And right now everything has changed.. They will no longer come at that place, they said. huk3

Geng PRSian and I. Diorang yang banyak tolong aku dan kawan aku dalam pelbagai program yang dikendalikan. Senang cite, jadi fasilitator. Thanks guys. Location: surau lelaki selepas menjayakan program motivasi untuk student form 4.


And our Friday gathering under supervision Dr Haniza. Setiap minggu kitaorang pegang crayon, toys, water colors, kertas lukisan, playdoh, etc. Menarik kan? Setiap aktiviti yang dibuat sememangnya ada pengisian tersendiri. Back to our childhood. Guna crayon ni sangat best :)



Isu yang dialami oleh client2 aku. Low self-esteem, late comers, truancy, family crisis,academic performances, homosexuality, abuse and career issue. Kadang2 bila isu tu terlalu berat sampai naik demam aku dibuatnya. Even supervisor aku yang observe sesi aku dan sorang student ni sampai meremang bulu roma bila dengar cerita student tu katanya. Terlalu dahsyat. Budak2 zaman sekarang. Urmmm


Whatever it is, I'm going to miss all of these. Sekolah yang mencatatkan banyak kenangan untuk aku. 

The most importantly, 'cikgu', the most sweetest name that i've got in my life.

Thanks everyone.

Love.

Monday, 6 August 2012

rindu

currently written by faie mohamad at Monday, August 06, 2012
Reactions: 
3 criticisms






seriously, saya rindu mereka :(

p/s : love


Saturday, 4 August 2012

kisah seorang bayi terbuang dan cinta sejati

currently written by faie mohamad at Saturday, August 04, 2012
Reactions: 
6 criticisms

Assalamualaikum  dan  salam  sejahtera..

video

Video ni  dah  lama..  tapi  tak salah kan kalau kita  share?  siyes,  sedih sangat. Kisah seorang bayi yang dalam janin ibunya, berangan akan dipeluk ibunya, dibelai penuh manja tapi akhirnya, terbuang begitu sahaja. Dihumban seperti haiwan ke dalam tong sampah, sungai mahupun di tepi masjid.

Pernah kita tertanya, dimanakah perikemanusiaan kita sebagai insan?

Mengapa sebegini tega menzalimi seorang insan yang langsung tidak mengerti apa2?

Tidak ada walau sedikitkah belas kasihan membunuh anak sendiri yang menghuni di rahimnya selama 9 bulan?

Pernahkah kita terfikir di dalam rahim itu, bayi itu,



sudah mampu seolah2 tersenyum?



sudah boleh membuka mata sendiri?



sudah mampu menghisap jarinya sendiri?




berada dalam kedudukan seolah2 tergantung?


Dan akhirnya ada antara mereka menjadi seperti ini!

ASTAGHFIRULLAHALAZIM!!! 

T__T



Kita juga pernah berada di rahim itu suatu ketika dahulu,

Cuma, kerana kita bernasib baik,

Dilahirkan oleh insan yang menyayangi kita sepenuh hati,

Kita tidak dibuang dan dibunuh seperti mereka.

Kita tidak dicampakkan kedalam sungai, semak-samun mahupun longkang besar.

Kenapa hanya kerana sebuah cinta nafsu kita sanggup melangkaui akal fikiran yg waras?


Kerana sebuah cinta, mereka turutkan rasa hati. Memikirkan bahawa si dia  bakal bertanggungjawab, mereka menyerahkan sebuah  harga diri  yang dijaga sejak kecil.  Kerana terlalu takut ditinggalkan oleh  sang kekasih, mereka sanggup melepaskan maruah yang sebelum ini terpelihara.

Dan akhirnya mereka hamil luar nikah dan terpaksa membunuh dan membuang janin sendiri!

Dear, tak salah untuk bercinta, tetapi salurkan ke tempat yang sebetulnya. Bercinta tidak salah,  yang berdosa adalah bila  kita bercouple, berdua  duaan, dating, berpegang pegangan tangan, bercalling calling,  saling merindui sehingga kita melupakan hakikat  sebenar Pencipta kita. Cinta memang boleh, kerana  ia adalah fitrah semua  insan,  so mana mungkin Allah akan menghapuskan  fitrah itu dalam diri  manusia? Yang menjadi salahnya bila kita terlalu berlebih lebihan. Sehinggakan cinta kepada manusia itu melebihi cinta kepada  Tuhan. Yang dibuat atas dasar nafsu, bertunjangkan syaitan yang selalu menyeru kepada nafsu ammarah. Itukah cinta yangdidambakan?



source: google


So, bear  in your mind. Dalam bercinta, say no to

#coupling

#dating2

#pegang2

#dirty sms and sweet calling

#kerinduan yang melampau..



Kerana jika ada elemen2 sedemikian, tidak mustahil untuk kita terjebak dalam kancah zina seterusnya membawa kepada isu yang saya sebutkan di atas. Nampakkan hubungkait tersebut?

Cukuplah Allah menjadi peneman kita, andai kita berpegang teguh pada iman dan kasih padaNya, Dia pasti akan memberikan kita sebuah cinta sejati dari seorang manusia yang selalu kita impikan sebelum ini.   Keindahan  halawatul  iman pasti  akan  terasa.  Disana  pasti ada seorang insan yg mampu  mencintai kita  lillahita’ala…  

Jangan  bersedih  andai  kini  kamu  tidak  berteman,
 tetapi   bergembiralah  kerana  waktu  ini  Allah  memandangmu  
dan  berkata,
'Aku telah menyediakan seorang  manusia  kepada   insan  ini atas  dasar  sebuah  cinta  yang tulus di masa akan datang.'





*Sekadar renungan

 

She's Farihah Mohamad Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea