Thursday, 29 November 2012

Jom belajar Bahasa Mandarin #part 1

currently written by faie mohamad at Thursday, November 29, 2012
Reactions: 

Assalamualaikum dan salam sejahtera…

Wanshang hao! Ni hao ma? Jintian wo hen gaoxing hehe… (Tiba2 je nak speaking mandarin. Memang dah addicted nih)!

Actually memang entri kali ni aku nak ajar sikit Bahasa Mandarin kat korang. Memandangkan Exam Mandarin dah dekat, so why not aku refresh apa yang aku belajar selama ni and share balik ngn korang. Why not, sharing is caring. Ilmu aku dan korang pasti makin bertambah tambah kann.

Lagipun, bahasa Mandarin ni tersangatlah ohsem! Rugi sape tak belajar. Even though kdg2 tu lidah aku agak tergeliat nak sebut some terms yang xde dalam alphabet Melayu, it’s still so wonderful. Plus tutor aku tu sangat comel and suka layan kerenah kitaorang yang susah sangat nak membiasakan diri dengan bahasa baru nih. So memang tak rugi yang ambik bahasa ni. Nak2 time kerja nanti. Aku ambik pun sebab kat sekolah yang bakal aku wat internship nanti ramai student Cina. So diorang memang tak de chance nak mengumpat depan aku.. haha. Kalau aku tak paham pun buat2 paham je. Sebut 2 or 3 patah perkataan Mandarin mesti diorang assume aku dah master bahasa tuh, walhal level one pun tak lepas.. hihi


motiff??!!

Panjang pulak intro nih. Okay, actually sebutan Mandarin ni dia punya lenggok berbeza tau. Kalau salah intonasi memang jadi salah jawab. Contohnya perkataan ‘na’ bermaksud which dan satu lagi ‘na’ bermaksud that. Perkataan ‘shi’ pun sama. ‘shi’ yang ni bermaksud 10 dan ‘shi’ yang ni bermaksud ‘wet’. So macam mana nak identify words nih?
*laptop saya takde format untuk alphabet mandarin. Dui bu qi L

Here I provide the formula.



Got it? Yang baris panjang tu bermaksud perlu dipanjangkan 2 harakat. (aiseh mcm nak belajar tajwid pulak).  Yang baris naik tu perlu di sebut dengan nada yang semakin naik. Dari slow ke nada tinggi. But tak perlula panjang sangat. Over bebenor kome nih. And yang turun naik tu kena sebutannya turun naik jugak. Dan yang lastly yang baris menurun tu intonasi suara pun perlu diturunkan seoktaf.

Paham ke dak? Buat-buat faham la eh. (aku pun kdg2 confuse jugak hehehe)

Okay… now, let me teach you some simple sentences.

1.       Q: Ni hao (hello)
A: Ni hao (hello)


2.       Q: Ni hao ma? (awak apa khabar)
A: Wo hen hao (saya khabar baik)


# Ni: awak
    Hao: baik
    Wo: saya
    Hen: sangat


3.       Q: Ni jiao shenme mingzi? (Apa nama awak)
A: Wo jiao Ahmad (Panggil saya Ahmad)

# Jiao: panggil
   Shenme: apa
   Mingzi: nama



Q: Ni lai zi na li? (Awak berasal dari mana?)
A: Wo lai zi Ma lai xi ya (Saya dari Malaysia)


Q: Hen gao xing ren shi ni (gembira bertemu awak)
A: Wo ye shi (saya juga)


4.       Q: Dui bu qi (maafkan saya)  (sebutannya ‘toipuchi’) - Qi disebut chi.
A: Mei guan xi (Tidak mengapa)


5.       Q: Xie xie (terima kasih)
A: Bu ke qi  (sama-sama)


6.       -Zaoshang hao (selamat pagi)


7.       -Wanshang hao (selamat petang)


8.      - Zai jian (selamat tinggal)



Next kita belajar tang ganti nama.

Wo: saya

Ni: awak

Ta: dia (tak kira lelaki or perempuan)

women: kami/kita

tamen: mereka

Nimen: kamu (ramai)


Simple ayat:

-Wo bu mang (saya tak sibuk) ‘bu’ maksud ‘tidak’. ‘Mang’ maksudnya ‘sibuk’.

-Ta e jile (dia lapar sangat) ‘e’ maksudnya ‘lapar’. ‘jile’ maksudnya ‘sangat2’ (haruss berada dibelakang ayat)

-nimen dou hen kun (kami semua sangat mengantuk) ‘dou’ maksudnya ‘semua’, ‘hen’ bermaksud ‘sangat’, ‘kun’ maksudnya ‘mengantuk’.


Macam nak nak cakap ‘Mr’, ‘Mrs’ dan ‘Ms’???

Mr/sir : Xiansheng

Mrs/mdm: taitai

Ms: xiaojie

Tapi kalau nak cakap ‘suami saya’, cakap je ‘wo  xiansheng’,

Begitu jugak dengan ‘isteri saya’, iaitu ‘wo  taitai

Suaminya?? Or isterinya?? ‘ta xiansheng’ dan ‘ta taitai

Contoh:

-Gao xiansheng hen mang, Gao taitai bu mang (Encik Gao sangat sibuk, Puan Gao tidak sibuk) ~kelakar la pulak ayat nih~

Kalau nak cakap ‘Mr Li’, just cakap ‘Li  xiansheng’. If  ‘Mrs Ma’, jadi ‘Ma tai tai’… Nama orang tu perlu disebut terlebih dahulu.

Senang tak? Senang kan?? Best sesangat!

Last but not least, kita belajar pulak tentang family.

Baba: ayah
Mama: emak
Gege: abang
Didi: adik lelaki
Jiejie: kakak
Meimei: adik perempuan

(teringat pulak Anugerah Skrin yang ada part Nora Danish jadi Puteri Hang Li po. Comel sangat dia sebut jie jie dan pengyou (kawan)… ohsem!)

Contoh ayat paling mudah,

‘wo jiejie hen piaoliang!’ (kakak saya sangat cantik) ‘piaoliang’ maksudnya cantik. Kalau hodoh? Bu piaoliang hahaha.

‘wo ai mama’, (saya sayang emak) ‘ai’ maksudnya sayang.

*******

So maksud ayat yang perenggan pertama tu ‘jintian wo hen gaoxing’ bermaksud hari ini saya sangat gembira. ‘Jintian’ maksudnya ‘hari ini’. Gaoxing? Of course gembira. Gembira sebab apa? Wo bu zhi dao (saya tak tahu).. hahaha..

So memandangkan entri ni ada part 1 kat tajuk diatas, for sure next entri akan ada part seterusnya. Bila tu? Aku pun tak sure. Insyaallah kalau ada kelapangan masa.

p/s 1: wish me luck for my upcoming Mandarin Exam on 13th Dec… Lambat lagi tapi sentiasa dup dap dup dap. Kalau fail tak dapat sijil le jawabnye.. @_@

P/s 2: Jangan lupa berdoa untuk Gaza dan mendoakan kehancuran Zionis. Teruskan menderma seikhlas mungkin.


33 criticisms:

Izzati Yaacub said...

good luck untuk exam..
saya pon ambik bahasa mandarin gak.. :)

s h a said...

Wahh...menarik ni.Berkat ilmu yang diperoleh dengan share mcm ni.Goodluck dear for your exam. :) Thanx for sharing.

faie mohamad said...

@izzati : best kann hee

faie mohamad said...

@sha: thanks dear

Ilia Natasya Ramli ^^ said...

wah wah .. best jugak bahasa mandarin eah ? saye belajar bahasa arab . haha .. best jugak . btw , gudluck 4 ur exam dear . :)

nasriz fardisza said...

teringat plak zaman kecik2 belajar sek cina...hehehe...good luck utk exam yer...

zulhilmi tempoyak said...

hmmm.. xmnt sgt novel2 ni. tp org kt ptt bc. heee

btw. good luck. :)

Effa Nadia said...

bukankah 'Siapa nama awak' tu disebut 'Ni ming jiao shenme ?'

faie mohamad said...

effa: dua2 boleh guna actually :) same like dlm BM bila kita nk ckp something kdg2 kita guna ayat pasif or terbalik. asalkan maksudnya tak lari :)

ajie alan said...

saya baru nk ambik subject mandarin..skrg sibuk google apa2 perkara yg boleh tolong saya improve skills...dan...saya blaja sikit dr entry awak yg nih :)dan byk jugak membantu terima kasih..

mamet slcoh said...

gue berterimakasih banget2 karna inponya gue bisa belajar sdiki2 dari sini. trimaksh.

faie mohamad said...

@ajie: thanks a bunch.. hope dpt refer kt official web utk lbh faham dan jelas.. kat sni simple statement yg smpat sy bg.. anyway thanks lg skali :)

faie mohamad said...

@mamet: Alhamdulillah.. glad to hear that :)

cik kiera said...

salam, kiera nak tanya.
'tolong' dalam bahasa cina ape?
camne nak sebutye , err 'co meng ngaa' ke? -_-
tolong reply kat sini yee
http://dewqracintakita.blogspot.com/

harap awak boleh bantu :)

QiqyLala_awa said...

yunk...tumpang tnyer...awk amik subj msew kat universiti kew???susah x?? agak2x writing utk mandarin boley score x?nak blja tapi takot spruh jalan

faie mohamad said...

@cik kiera: dah jawab kt ruangan komen.. hehee :)

@qiqylala: taakkk.. ni just suka2 hehe.. agak susah jgk tp kalo minat jd snang la.. try la mmg best :)))

Khairhasan said...

I like ur spirit. Saya pun tengah belajar Communication Mandarin tapi Ofis yg organise. Dulu few times masuk kelas tapi boleh tak lekat. So now Lau seq nya Malay agak mudah sikit nak belajar. I hope. xie xie. Zai Jian. KH.

faie mohamad said...

thanks @khairhassan :) really hope that you succeed in everything you keep an effort on. Mandarin tak susah mana yg penting usaha gigih, Insyaallah :)

faie mohamad said...

thanks @khairhassan :) really hope that you succeed in everything you keep an effort on. Mandarin tak susah mana yg penting usaha gigih, Insyaallah :)

Kyrel Rosli said...

i learn sabah, sarawak, spanish and japanese.. now baru nak berjinak belajar mandarin sbb my friends mainly are chinese.. suka berkawan ngn dorang and kadang2 terpikir gak ape bende yg dorang cakap.. hahah sometimes i speak in mandarin and they laughed. lol... ayat power aku "shenme?" hahah.... btw thanks for this entry!! XD

Budi Santoso said...

Mantab Gan, Thank's infonya...
Jasa Translate bahasa

Learn Mandarin said...

It is COOL to see people"s face when they see you speaking chinese to them.

http://allageslearnmandarinchinese.wordpress.com/

liesya santosz said...

Lau kat kuala terengganu kat mana tempat kelas mandarin n..minat sgt nk blajar..

Megat Mohd Hisemudin Megat Kasim said...

Nampaknya ramai yang ingin belajar bahasa Mandarin.

Anda boleh ke www.ebookmandarin.com

Newton Mandarin said...

加油!!! ^_^

Belajar Bahasa Cina said...

Anda boleh datang belajar bahasa cina di shah alam..more info www.belajarbahasacina.com.my..jumpa anda di sana!

chedacheyu said...

Thumbs up!! Penerangan senang faham, apa2 pun kena banyak practice ni, practice make perfect

Belajar Bahasa Cina said...

Terima kasih atas sharing ini =)
Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin..
Kalau nak belajar bahasa cina di shah alam, jemput datang =)
www.bbc.com.my
p/s: Kami ada #SeminarBBC pada 9 August 2015 (Ahad)

BBC Training Centre said...

Hai, Farihah dan kawan-kawan..Nama saya Suzy! Kami ada menyediakan Beginner, Intermediate, Advanced Mandarin Course di Shah Alam (HQ).

Sila datang set appointment dengan kami dan kami akan share cara belajar bahasa cina dengan mudah.

Sila hubungi saya di 016-2490490

Alamat: No. 40-1, Jln Sg. Burung AA 32/AA, Bukit Rimau, Seksyen 32 40460 Shah Alam, Selangor Waze / google navigation search : Belajar Bahasa Cina BBC

About us: http://bbc.com.my/belajar-bahasa-cina/
Join BBC Mandarin Course by 31 August 2015 >> http://bbc.com.my/mandarin-course/

Amir Baihaqi said...

This is very good

Learn Mandarin said...
This comment has been removed by the author.
Learn Mandarin said...

hai pengarang ni lucu and kelakar dalam karangannya lah. Umat Malaysia kalau nak cari kelas bahasa mandarin, jemput lah rakan-rakan daftar. Sini www.belajarbahasamandarinmalaysia.com boleh cari kot kalau lokasi anda ada permintaan.

Seven Languages Center Surabaya said...

Kursus Bahasa Jerman di Surabaya ada di Royal Plaza Lantai LG silahkan lihat profil saya untuk info lebih lanjut

 

She's Farihah Mohamad Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea