Wednesday, 30 January 2013

final exam result

currently written by faie mohamad at Wednesday, January 30, 2013
Reactions: 
Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Malam tadi bukak fb dalam pukul 12 malam lebih tiba2 terperasan status kawan2 UIA yang duk ucap syukur Alhamdulillah la, rasa happy la, rasa terkilan, duk ucap tahniah la,  macam2 lagi la. Mula2 heran jugak apasal ngan diorang ni. But then baru teringat, omaigod pukul 12 mlm tadi result exam dah keluar! How come aku boleh jadi tersangat pelupa and careless nih. Asyik shopping je memanjang kat Johor ni sampai tak sedar malam tadi dah 30hb.. Hahaha... Tapi okay jugak.. at least aku takde la rasa neves memanjang or risau yang teramat pasal result satu killing paper nih.. Hihi ada jugak hikmahya.



Then bila je nak login web IIUM, terserlah keannoyingnya disitu. Banyak kali try masuk tak dapat2. Terpaksa refresh berjuta2 kali. Setiap kali masukkan matrix number and pin number kat situ, tiap kali tu la debarannya tak hilang. Eh sejak bila pulak aku ni ada feeling macam nih? 

So aku dah fed up dengan server tuh and close that tab. Esok pulak baru nak check.. Nak warm up dulu rasa nervous tuh.. hehe. Then kawan aku suggest bukak server yang satu lagi yang mana lebih ringan and cepat sikit loading. Aku pun cepat2 bukak.. Dup dap dup dap.. Then bila terpampang result, syukur Alhamdulillah.. lebih dari expectation aku. Memandangkan banyak subjek killer sem lepas and lecturer kami mula strict dalam pemarkahan, aku tak letakkan harapan yang tinggi. Tapi syukur bila check akhirnya ia jauh dari apa yang aku jangkakan. Terima kasih pensyarah2 ku tersayang!

Kalau tengok result tu, ada harapan utk aku dpt Dean List. Syarat minima Dean List tu mesti lebih dari pointer 3.5. Tapi sedihnya  aku takde dalam kategori tuh. Tahu tak kenapa? Sebab subjek aku tak cukup 15 credit hour. Sem tu aku just ambik 12.5 credit hour je sebab nak balancekan subjek dengan sem depan lagi satu. Tu la masa awal2 dulu gatal sangat nak ambik banyak2.. Sekarang ni... haaaa amekaw!! Terkilan jugak tapi cepat2 aku pujuk hati aku, Dean List is nothing kalau kita tak practice apa yang kita belajar. It's just a number that indicates to others that we are achievable from outer, tapi dalamannya hanya kita sahaja yang mampu buktikan, whether we are capable or not. Dapat Dean List setiap sem pun tapi kalau praktikal hancuss tak kemana jugak kan (sedang berkata didepan cermin sambil pujuk hati dan ketuk2 kepala).

Lagipun dulu aku jugak yang cakap kan, pointer hanya sebuah nombor... Yang penting kita dapat apply apa yang kita belajar. Pointer tu hanya nilai luaran yang menjadi kayu ukur tapi tidak mampu menilai seratus peratus hasil kerja seseorang itu melainkan dia berjaya membuktikannya menerusi alam pekerjaan. Betol tak? :)



Till then...

Wassalam.

p/s: Mode: Tak puas lagi spend masa kt Johor nih.. Nak jadi babysitter puas2 dulu = P




5 criticisms:

CiK Bella said...

ok la tu. result bella pun dah kuar ari tu. org johor ye? bella study johor. hehe

zaImIslawayu said...

waa result gempak la ni ye..:) btw nice blog. so comeellll..

faie mohamad said...

@cik bella:tu la at least dh xrase neves sgt.. hehe.. xlah, org tganu.. saje lwt kakak kt sini :)

faie mohamad said...

@ayu: hahaha.. x gmpak pun..Alhamdulillah xyah kne repeat.. huhu.. tq btw.. ni amik template kt mane ntah.. dah lupe.. hihi

zaImIslawayu said...

tu la repeat la yg plg2 mintak jauh. hehehehe

 

She's Farihah Mohamad Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea