Friday, 2 November 2012

ketika cinta bertasbih original... mabruk my friend!

currently written by faie mohamad at Friday, November 02, 2012
Reactions: 
Assalamualaikum dan salam sejahtera...



My ex-classmate masa zaman sekolah dulu, Kauthar Hassan, student Medic yg sedang melanjutkan pelajaran di Egypt sudah selamat melangsungkan perkahwinan dengan jejaka pilihan hati, Farhan beberapa hari lepas. Aku dapat tahu pun secara kebetulan je. Tengok ramai2 classmate aku zaman sekolah dulu duk share video nikahnya yang sangat sweet! Terkejut jugak. Tiba2 tengok dia pakai pakaian pengantin. Pandai betul dia simpan rahsia dari kitorang nih.  Simple dan bermakna. Pengantin takde unsur tabaruj yang berlebihan pada pakaian dan solekan. Suasana akad yang penuh sederhana.Memang berlandaskan syarak yang ditetapkan. Diwalikan oleh kadi dari sana. Memang mengingatkan aku pada movie Ketika Cinta Bertasbih (KCB) yang pernah jadi fenomena suatu ketika dulu. Nak2 pulak tajuk video tu jugak sama dengan apa yang aku fikirkan. Paling syahdu bila suaminya memegang kepalanya sambil melafazkan akujanji. Sebak rasanya bila tengok. 



video


Sebagai kawan, aku jugak tumpang gembira. Kauthar yang aku kenal seorang yang sangat happy go lucky, tidak sombong, ceria dan sangat bijak. Among top student kat skolah masa PMR. Masa akhir form 4 iaitu 2005, dia yang memang berasal dari Melaka akhirnya sambung belajar kat sana untuk terus menetap dengan familinya. Aku tak ingat berapa lama dia berjauhan dengan familinya tapi ada la dalam beberapa bulan.  And still aku ingat ayahnya seorang yang berpengaruh disitu tapi lepas PRU, familinya yang sebelum ni berpindah ke Terengganu terpaksa pindah ke Melaka balik. Kelakarnya sampai sekarang aku duk ingat each time dia call famili dia, for sure dia akan menangis teresak2. Well, now she's very different. Sangat berbeza dengan yang aku kenal dulu. Makin matang dan makin cantik. Makin chubby jugak. Hihihi. Dulu kurus je dia nih.





Gambar2 ni aku cilok dari dia punya FB ^^

Banyak perkara yang buat aku kagum dengan kawan aku sorang nih. Dahla student medic kat oversea, pandai dalam bidang tulisan pulak tu. Selalu jugak aku stalk blog dia yang berkisarkan dakwah dan kehidupan. Memang otak kiri dan kanan dia memang berjalan seiring ah. Bukan nak puji dia berlebih-lebihan apatah lagi nak timbulkan rasa bangga pada diri dia (dia bukannya baca blog aku pun), but as a muslimah, she deserves that. Serikandi Muslimah yang sejati. Ni jugak doa dan harapan kann.

Walaupun dah lama tak bersua muka dan bertegur sapa, tapi ukhuwah itu tetap dihati. Takkan putus sampai bila. To Kauthar, may Allah grant you His bless to both of you always!

I dedicate this song to you. Barakallahulakuma wa baraka alaikuma wa jama'a baina kuma fi khair ^^





We're here on this special day
Our hearts are full of pleasure
A day that brings the two of you
Close together
We're gathered here to celebrate
A moment you'll always treasure
We ask Allah to make your love
Last forever
Let's raise our hands and make Do'a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let's all say, say, say
بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
From now you'll share all your chores
Through heart-ship to support each other
Together worshipping Allah
Seeking His pleasure
We pray that He will fill your life
With happiness and blessings
And grants your kids who make your home
Filled with laughter
Let's raise our hands and make Do'a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let's all say, say, say
بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
بارك الله
بارك الله لكما ولنا
االله بارك لهم
االله أدم حبهما
الله صلّي وسلّم على رسول الله
الله تب علينا
الله ارض عنا
الله اهد خطانا
على سنة نبينا
Let's raise our hands and make Do'a
Like the Prophet taught us
And with one voiceLet's all say, say, say
بارك الله لكما وبارك
عليكماوجمع بينكما في خير


By: Maher Zain

Song: Barakallahulakuma




2 criticisms:

Mummy Adriana said...

Semoga kasih sayang mereka sentiasa didalam rahmat ALLAH...AMIN :)

faie mohamad said...

amiinn :)

 

She's Farihah Mohamad Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea