Sunday, 6 October 2013

Being practical counselor is awesome

currently written by faie mohamad at Sunday, October 06, 2013
Reactions: 
Assalamualaikum...

Living in a not-so-hectic-life but putting me in a deep thought and profound contemplation for 14 weeks really taught me that being a teacher is not such an easy thing. It is a must for us to not only care about ourselves but also for others. Somehow a small mistake would affect the whole people instead.

So, sape cakap jadi cikgu tu senang?

Sejujurnya, seperti yang aku pernah mention sebelum ni, profesion perguruan bukan lah satu pilihan utama untuk aku. Yes, aku memang minat nak jadi cikgu but ada kerjaya lain yang lebih menarik minat even takde la fun sangat pun. Tapi dah tertulis kat Luh Mahfuz, this is my fate, my journey of life and I have to regard it as my choice also. Alhamdulillah as time goes by, aku boleh nampak bidang ni makin serasi dengan minat aku yang suka sangat bergaul rapat dengan toddlers and adolescents ni and yeah, it is much more awesome and amazing I see.

Selama 14 minggu aku berpraktikal di sekolah ni, bermula 25 Jun sehingga 4 Oktober, you know, it is unexplainable feeling that I can tell everyone about this. Bukan tak ada momen pahit atau annoying, memang ada dan tak boleh dielakkan, tapi bagi aku momen manis memang mengatasi segalanya. Can you imagine, bila kat sekolah tu dengan pandangan sinis sesetengah guru yang memandang rendah pada kami yang hanya bergelar guru praktikal ni berbanding mereka yang mostly dah mencapai gred DG44, but di mata students guru praktikal ini lah yang menjadi favourite student. Tak percaya, tanya lah sesiapa yang pernah atau sedang menjadi guru praktikal. Semuanya mostly akan cakap ada great attachment dengan students. Why? Sebabnya menurut mereka:

# ''Cikgu praktikal ni umur pun tak jauh beza dengan students sekolah menengah macam kami ni. Jadi cikgu lebih faham jiwa kami, feeling or nature kami sebagai remaja. Kalau cikgu yang senior biasanya diorang tak ambik port pun kalau kami cerita pasal masalah remaja ni. Semua buat muka tak layan je..''

# ''Cikgu praktikal bukannya ada kat sekolah ni sampai bertahun pun. So kalau kami ada masalah and cerita kat cikgu, then cikgu transfer kat tempat lain, rahsia tu selamat dan takde orang tahu. Kalau cikgu yang lama kat sekolah ni, memang kami segan nak cerita sebab for sure hari2 jumpa dia dan possibility untuk dia cerita kat sape2 tu tinggi..'' Erkk

# ''Cikgu praktikal lebih mesra dengan pelajar. Kalau ada buat aktiviti pun lebih kepada entertainment sesuai dengan jiwa remaja tapi bernas. Tu yang seronok tu..'' (Kalau aku, ngan student lelaki aku garang jek.. hikhikhik)

''Cikgu praktikal kan muda-muda, tu yang kami suka kacau tu.. hahahaha'' (Aku pernah brainwash sorang student ni sebab bagi statement tuh.. Amboii kemain eh)

Cukup lah empat kot reason tu. Ada lagi reason lain tapi lupa pulak nak catit ehehehe...

So, untuk entri ni, nak tunjuk sikit beberapa gambar kenangan masa kat sekolah tu. Sebenarnya banyak lagi gambar yang aku ambik tapi ada yang tak clear la, lepas tu tetiba terdelete secara tak sengaja ciss, then paling penting, confidentiality.

(sebahagian gambar aku ambik dari instagram so that's why filter gambar tak sama kikiki)


 Ni aktiviti pengurusan stress yang aku ngan partner aku conduct Selasa lepas. Ada modul belon yang mana mereka kena tulis apa je perkara yang buat mereka stress then pecahkan belon tu sekuat hati mereka. Then ada jugak video 'Stress Management by Robert Rivest' yang sangat kelakar sampaikan satu sekolah dengar diorang duk gelak ramai-ramai tu. But, yeah memang dapat hilangkan stress. 

video
Ni video nya.. hihi.. Special thanks to Madam Khamsiah yang introduce video ni kat kitorang.


With Form 4 students. Gigih diorang datang melawat kami di bilik kaunseling walhal semua students form 4 dibenarkan bercuti sempena musim PMR. Papepun thank you so much atas ingatan yaa..

Momen selesai di observe oleh Madam Khamsiah. Alhamdulillah everything goes well as planned. Madam siap masuk dalam bilik kaunseling individu untuk observe kami buat sesi dengan student. Nervous tak payah cakap, memang menggeletar satu badan. Pulak tu budak yang aku buat sesi tu automatik jadi pendiam. Sepatah ditanya, sepatah dijawabnya. Kalau tak riuh kemain. Kalau ingat balik memang kelakar but thanks Allah, tak banyak yang madam kritik, just a few things that need to be improved soon.

PRSians students yang sangat helpful dan sporting. Masa untuk kami menjadi bebudak kembali seperti diorang. We make fun of each others, laughing, giggling and teasing. Sweet. 

Our last day at school sobss.. This is undefined feeling that I can tell. Segalanya bercampur baur. Bila ingat balik semua ni.. hurmmm


Well, time might be goes away, but the memory surely will remain untill the end.

Hari tu memang semua gambar yang aku ambik dalam mood sedih... Tak de mood nak senyum.


Tapi yang buat aku senyum balik ialah bila kaunselor sekolah tu belanja kami pizza muahaha. Hari tu jugak kami dibenarkan pilih sebanyak mana menu yang disukai. So, selain pizza, aiskrim, spaghetti, chicken wings  dan fruit salad menjadi pilihan kami. Oh.. heavenn


Paling mengharukan, not only pizza, mereka jugak bagi aku hadiah ni. Buku dan kain cotton paisley. Masyaallah. That gifts are among that I favor most. Buku. Among my favorite yang paling aku suka. Takde benda lain yang paling best melainkan sebuah buku. Paling common dapat hadiah mesti jam, gelang, teddy bear, or chocolate. Tak ramai yang sanggup menghadiahkan aku buku kecuali masa sekolah dulu ada la pengetua bagi buku motivasi dan hadis tentang wanita. Then masa birthday pulak ada sorang hamba Allah ni bagi aku pasal wanita jugak. Thanks a bunch and may Allah bless you always!

And right now, instead of looking these pictures huhu, me keep struggling in finishing some sorts of documentations that need to be submitted soon. Alhamdulillah setakat ni semua proposal dan lesson plan dah siap, yang ada cuma verbatim yang mengharukan jiwa raga bagi sesiapa yang pernah menyudahinya wuwuwu. It's okay, ni yang terakhir kot..

Last but not least..(taken from my instagram).. 

''The memories collected along this way can never be replaced. Life is short, live it. Memories are sweet, cherish them..''

Thanks for being part of my life. That's one of the amazing moment in my life. Till we meet again.


2 criticisms:

SyamimiNazifa said...

betul tu, bagi mimi pun memang lebih senang rapat dengan cikgu practical sebab ramai sporting2. sekarang ni pun ada cikgu practical dekat sekolah. weee ;)

sohibah thoybah said...

Saya suka..saya suka...hee.. drpada kecik nk jd ckgu.. saye ade impian, matlamat, visi, misi n segala-galanya di situ.. tapi, students skrang berbeza dengan dulu.. x sme.. byk yg da berubah.. so, cara kita pun kena berubah.. wing2..he..

 

She's Farihah Mohamad Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea