Saturday, 29 December 2012

Oh UIA

currently written by faie mohamad at Saturday, December 29, 2012
Reactions: 


Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Beberapa hari lepas, masa duk online, terus bukak laman IIUM ONLINE and tiba2 terjumpa statement ni. 




Cuti semester bagi IPTA di Malaysia.
   
UiTM : 22 Januari – 3 Mac = 6 minggu

UPM : 14 Januari - 17 Februari = 5 minggu

UKM : 19 Januari - 17 Februari = 4 minggu

UTHM : 21 Januari - 17 Februari = 4 minggu

UPNM : 21 Januari - 17 Februari = 4 minggu

UMP : 19 Januari - 17 Februari = 4 minggu

UUM : 17 Januari -17 Februari = 4 minggu

UMK : 20 Januari - 16 Februari = 4 minggu

UM : 19 Januari – 17 Februari = 4 minggu

UMS : 21 Januari - 17 Februari = 4 minggu

UIAM : 14 Januari - 3 Februari = 3 minggu




Oh Tuhan... betapa sekejapnya waktu cuti kami. Dahla time belajar pening kepala dengan segala assignment,  presentation, and report bagai.. pulak tu waktu cuti yang diberi terlalu singkat berbanding IPTA lain..  Jeles2.

Tapi kan, bila difikirkan balik, okay pe cuti sekejap. At least tak de la masa tu terbuang sangat. Lagipun reason cuti sekejap ni adalah sebab kami ada 3 sem setiap tahun; 2 sem panjang dan 1 sem pendek. 1 sem pendek tu dalam tujuh minggu kurang lebih.

Aku antara student UIA yang tak pernah miss ambik short sem. Konon sebab nak reduce subjek masa long sem. Sekali bila dah akhir sem tiba2 dah takde subjek nak ambik. Kuota tak cukup. Kesudahannya kena ambik subjek tambahan lain. But sebenarnya aku nak singkatkan waktu aku belajar kat sini tapi bila dah masuk last2 sem ni lecturer tak bagi pulak. Adoii

Berbalik pada cuti kami, actually jauh di sudut hati jantung aku, ada jugak rasa terkilan. Sebab apa? Bila dah spend masa yang lama kat sini, for sure waktu aku bersama famili tersangatlah kurang. Sometimes rasa rindu sangat nak duduk rumah berbulan2, tak payah pening2 dah fikir pasal assignment ke, projek itu ini... being at home make me become real! 

Tambah pulak, bila cuti tak sama dengan IPTA lain, kebarangkalian untuk berjumpa dengan kawan2 lama tersangatlah rendah. Kalau jumpa pun mostly time raya je. And sadly setakat ni aku tak pernah berkesempatan attend majlis kahwin kawan2 lama because of this. Kalau diorang nak kecik hati pun nak buat cemano. Redha jela..

Lagi satu kalau ada kenduri kat rumah aku. Tak kira la kenduri arwah ke, tahlil ke, sape2 bertunang ke, kahwin ke,  memang aku yang ketinggalan sebab waktu cuti yang absolutely berbeza dengan yang lain. Feeling bad? Perhaps.

Satu je best bila cuti kami berbeza dengan yang lain. Tak payah pening2 fikir bila nak beli tiket balik kampung. Hohoho. Alhamdulillah so far aku tak pernah kehabisan tiket bas walau selambat mana sekalipun beli sebab takde persaingan dengan student IPTA lain.






So, sekarang ni, memang agak busy dengan final exam. Paper pertama aku start 31hb and berakhir 10hb. Lepas tu sambung pulak dengan program sampai 18hb nih. Aduh, dahla waktu cuti pendek, time ni jugak nak buat program la ape la. Tambah lagi dengan lambakan assignment yg lecturer bagi saat2 genting nih. And it must be submitted on 31hb. See, paper start 31hb then pada masa yg sama submit proposal date yg sama.

My beloved lecturer, why did you gave us your 'sweet' assignment and projects where at the same time we need to struggle on our final? Kalau bagi awal2 dulu takpe jugak. It's such an illogical thing that we must encounter, but it's a fact! Please la, please take into consideration about students like us who did not have ample time to study itu ini and you simply give us with these kind of assignments. Bukan kami tak mahu buat, bukan kami enggan but masa yang tersangat TERHAD itu, sempatkah ia disiapkan? 

And yes, till now still aku tak sempat nak study untuk paper on this upcoming 31th. Ni pun baru je siap buat proposal untuk seminar and kena present after 31hb ni. Me had to take charge in designing program itinerary and masterplan. Dua malam2 berturut2 terpaksa siapkan assignment yang baru diberi, oh I really can breath at all!

I wish that she did not read this entry but I really hope something. Untuk bergelar pendidik bukan sesuatu yang mudah dan perlu dipandang remeh. Please consider at your students' situation at the age you become an educator. Don't simply give them tasks that need to be finished during their hectic time . Depression, pressure, stress, anxiety semuanya ada. Sometimes kita perlu berada di tempat orang yang lagi rendah kedudukannya dari kita. Baru kita tahu betapa hidup ini bukan mudah. Ia indah, tetapi jalan untuk menelusurinya terlalu pahit. Kadangkala ia perlu akan pengorbanan dari diri, tetapi andai tiada siapa yang dapat membantu dan memahami, kepada siapa belasnya terarah?


Gigih siapkan benda alah ni sampai tak tidor dibuatnye


Aku sungguh terharu bila ada sorang lecturer ni bagitahu kami dalam kelas beliau,

'I have experienced so many bitter moments with my teachers. They treated me badly and reject all my points of views. Feeling so bad is what I've to go through. But don't worry my students, I won't do the same to you. I will try to understand you and won't discard you. That's my promise' - teary~

Alhamdulillah.. ada jugak yang masih memahami kami. Bukan aku nak condemn tapi ni salah satu cara aku express perasaan sebenar. Bukan tak pernah cakap depan2 pun pasal ni.. tapi entahla.. still takde perubahan pape.

p/s: tiba2 ada dua topik berbeza pulak kat sini..  Erkkk.. biasala musim exam segalanya mungkin :p 





  

6 criticisms:

ANNA MARIANA said...

wah, best kan jadi student..

Miss Zahirah said...

utm xdak?
huhuhu

faie mohamad said...

@anna: sangat best.. heee

faie mohamad said...

@miss zahirah: ada certain ipta yg tertinggal.. hee sory :)

Cik Zara said...

huhu.. bestnye dapat belajar bahasa mandrin. dulu masa belajar nak amik tapi x sempat sebab setiap semester class selalu je full..huhu..

yana yani said...

cam susah jer..berbelit-belit lidah..yana tahu mengira jer dalam bhsa mandarin tuh pon belajar yang budak2 punya ABC yg budak 1 thun bljr tuh..hahaha yi,er,san,ser..haha

 

She's Farihah Mohamad Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea