Sunday, 29 June 2014

Salam Ramadan Al Mubarak

currently written by faie mohamad at Sunday, June 29, 2014
Reactions: 
Assalamualaikum..

Sedih bila lagi sekali blog ni bersawang. Ingat nk update macam biasa tetiba skrin laptop pecah. Tak tahu kenapa tengok2 bila bukak pagi esoknya nampak macam skrin bahagian dalam tu retak. Hampir pecah berderai. Remuk redam hatiku melihatnya.  sob sob. Kos nak baiki bukan murah, boleh beli notebook kot sebijik. Jadi nak tak nak terpaksa la lupakan aktiviti mendownload cerita and lagu2 kat youtube. Jugak utk mengupdate belog ni.

So alternatifnya terpaksa la update pakai henfon je. Alahai dahla skrin kecik,  nak tulis satu2 pun susah. Tak de mood daku menulis. Tapi demi minat semata2, sayang kat blog tadika ni punye pasai, tak pa la aku nak update jugak! Even takde org baca pn aku peduli apa.. kekekeke

Ehem. Berbalik pd tajuk utama, pasal ramadan ni lah, hanya Allah saja tau betapa hepi nya aku dapat bersahur, brbuka puasa, berterawikh bersama famjli tercinta. Dapat main masak2, try and error resepi, pastu dah takde simpton kempunan nk makan itu ini sebab segalanya bakal tersedia depan mata. Kalau sebelum ni just berpuasa di kampus, dua tahun berturut2 berpuasa di sekolah dek komitmen praktikum dan internship. Tuhan je tahu sedihnya hati ni bila terpaksa berbuka puasa sesorang time roomate balik kampung. Macam forever alone pulak bila makan sesorang, solat sesorang.. huhu.  Tuhan je tahu sakitnya hati bila terlepas waktu sahur disebabkan overslept. Sedar2 dah jam 6.30 dan hanya mampu memandang sayu nasi goreng kerabu yang dah sejuk atas meja study. Last2 buang gitu je. Tuhan je yg tahu stresnya bila sedar2 je dah hampir 7.30 malam disebabkan overslept jugak, kes terlampau penat balik sekolah jam 4.30. Lepas solat asar ingat nk lelap jap sedar2 hampir azan maghrib. Kelam kabut usah cerita. Terus turun cari makanan kat kafe tapi tengok tinggal sisa je. Nak order ala carte dah tutup. Last2 cari roti je kiosk(nasib baik xtutup lg). Sayu nye rasa time tu. Aku yang memang tak suka roti ni terpaksa jugak telan even terpaksa. Malam tu terpaksa menapak ke kafe mahalah lain semata2 demi sesuap nasi (okay yg ni over gila hahaha).

Semua tu dah jadi memori. Tinggal kenangan. Bila ingat balik macam kelakar even time tu sedih gila kot. hihi.

Teringat jugak masa puasa kt kampus dulu, salah satu cara nk jimatkan duit beli juadah berbuka, senang je. Iftar kat masjid. Makanan tu mmg tak sesedap kat bazar or masak sendiri tapi okay la, benda free kan. Kalau time tu balik sekolah awal aku ngn kawan2 jalan kaki ke SHAHS Mosque, kdg2 tu belum dah 6.30 dah terpacak kat ground floor tu. Kalau datang niat tak berapa nak baik, lepas je iftar, terus je balik tanpa smpat berjemaah. Solat kat bilik je dgn kwn2 yg lain. Orang lain iftar sebab nk solat berjemaah tp aku niat nak makan. hahaha. Okay tu antara memori paling best sepanjang kt UIA.

Okay la tu je cerita yg mampu ditulis. Naik lenguh dah tangan duk taip dpn skrin kecik ni. Nasib baik takde masalah rabun. Apapun selamat berpuasa ye kpd sume kawan2. Ada beberapa benda nak cakap ni. Terpulang la nak terima ke tak.

#Kat bulan posa ni, or bulan2 lain jugak, seeloknya kurangkan buat benda yg tak berapa perlu. Syaitan diikat. Hanya tinggal nafsu je. Kawal sebaik mungkin.

taken from fb (ukhti troll)


#Jangan pulak selfie lepas buat ibadah. Lepas terawih duk selfie. Before terawih pun dah berpuluh2 gambar upload smata2 nak cakap kt orang yg kita ni buat ibadat. Tak perlu kot. Sembunyikan kebaikan yg dibuat sebagaimana kita sembunyikan aib diri ya


#Buat checklist utk Ramadan. Apa yg perlu ditingkatkan dan apa yg kene buang terus dari schedule. Buat secara istiqamah. Curi waktu busy tu utk buktikan pada Pencipta kit yg Dia tetap nombor satu walau apa keadaan sekalipun.

#Bulan puasa bulan yg bagus utk turunkan berat badan. Jangan pulak bila dah masuk waktu berbuka semua benda nak telan. Ingat, anda bukan tong sampah. Anda manusia. Pastu bila tak muat baju raya mulala duk menggedik cakap itu ini.. kekekeke

#Masak utk famili. Ni dpt mengeratkan. Ada berpuluh ribu resepi boleh google anytime. Nak or taknak je




Okay itu saja kot setakat ni. Hehe.  Assalamualaikum dan babai!


0 criticisms:

 

She's Farihah Mohamad Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea