Tuesday, 20 May 2014

Babysitter

currently written by faie mohamad at Tuesday, May 20, 2014
Reactions: 
Assalamualaikum..


I'm proud to announce that i was a babysitter few moments ago. Hehe. I love babies! Suka cium baby yang wangi sangat-sangat, suka pegang even kekok yang teramat and after that i already get used to that. Alhamdulillah, this is my informal practical skill that I will apply when I become a mother soon.

Aakif dan Damia. My nephew and niece. Dua2 lahir bulan November 2013.Bezanya Damia lahir awal bulan November dan Aakif hujung November. Allah beri aku peluang untuk menjaga mereka secara langsung dan tidak langsung. Empat bulan pertama Aakif, dengan bantuan umminya aku menjaganya bagai baby sendiri. Mandikan dia, bagi susu, tidurkan dia dalam buai sambil menyanyikan irama yg sumbang, agah-agah dia sampai pandai senyum. MasyaAllah ahli syurga ini sungguh menenangkan.


Aku memanggilnya dengan pelbagai gelaran. Abam Bocey Jr la, Fernando Jose sbb mata dia kuyu semacam, Si Bambam, macam-macam lagi. Hihi nasib baik ummi dia sporting.

3 months old :)




Syukur sangat dia seorang yang sangat behave, langsung tak meragam kecuali time mintak susu je meraung sampai kecoh satu perumahan.. hahaha.Other than that, even kalau bawak berjalan pun diam je, langsung tak nangis. Good job Aakif!

Selama empat bulan menjaganya bagai anak sendiri, I have to say goodbye to him. Sedih usah cerita. Berhari2 duk angaukan dia, seakan-akan dia ada depan mata. I have to accept the fact that dia ada ummi dan daddy dia yang akan menjaganya. Im just a babysitter, not more than that. sobs

But kesedihan itu tak berpanjangan. Selang 2 or 3 minggu lepas tu, aku mendapat berita yang Damia pulak harus ditinggalkan di rumah kami kerana ibunya (seorang guru) bakal menghadiri kursus. Mula-mula 2 minggu, kemudian 3 minggu. Tup-tup akhirnya selama 5 minggu jugak jaga amoi Korea ni gara-gara ketiadaan pengasuh. And she really taught me how wonderful to be a mom. I feel blessed. Allahuakbar.


kami berselfie.. hehehe







When you become a mom, even an instant mother like me, you have to forget your privacy of life. By mean lepas subuh dia akan bangun untuk menoreh getah minum susu dan takkan tidur sampai lah tengahari. Then mandikan dia, pakaikan baju, bedak, macam2 lagi. Then berkejar untuk kemas rumah, sapu halaman, mop lantai, basuh baju, memasak, etc etc. Aku terpaksa lupakan tidur waktu petang kerana biasanya ketika itu dia akan aktif dan merengek minta didukung. Sehinggalah ke malam hari before tidur aku akan pastikan semua botol susunya akan siap berbasuh, masukkkan susu siap2 just tambahkan air je bila dia terjaga tengah malam nanti. Then tiap2 petang pulak bawak dia berjalan-jalan keliling rumah. Pendek kata a 6 months baby like her memang perlukan jagaan yang sepenuh masa. Penat? Usah ditanya. Tapi rasa excited itu melebihi segala.

Thanks Allah for giving this precious opportunity to me. Kini Damia sudah ke pangkuan ummi nya, dan ternyata aku sangat2 merinduinya, just like Aakif dulu. At that moment I always whispering to myself, give me a baby quickly! I want to be a mom. Indeed.


Someday, we need to realize that people won't remain with us eternally. And only the memories collected along the way will be the sweetest moment that can't be replaced.

Ciksu sayang kamu berdua. Sayang sangat2. Moga jadi anak yg soleh dan solehah ye sayang2 ku.

0 criticisms:

 

She's Farihah Mohamad Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea