Tuesday, 12 February 2013

Voucher Buku

currently written by faie mohamad at Tuesday, February 12, 2013
Reactions: 
Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Sebagai student aka rakyat Malaysia yang sah kerakyatannya dan ada ic yg sah, aku berbangga tersangat happy apabila dua kali mendapat voucher buku sepanjang 4 tahun menjadi student di IPTA nih. Entah tahun depan dapat lagi ke tak voucher macam ni dan aku rasa ni la tahun last student macam aku ni dapat bantuan sedemikian. Biasala, time PRU, segalanya mungkin. Tapi bak kata orang, rezeki jangan ditolak. Orang bagi ambik je la.. Lagipun tu kan duit kita jugak kan. Erk





At first memang selalu jugak fikir, nak abiskan kat mana ye voucher ni semua? Kang kalau beli yang ni kan, yang tu pulak tak dapat. Beli barang tu, barang ni pulak tak dapat beli. So awal-awal lagi aku buat sikit list buku yang memang dari dulu lagi aku usya. And yes, MPH Wangsa Maju jadi pilihan terbaik. Lagipun kat sana kad siswa pun boleh guna, means that setiap buku ada potongan 10%. Plus ada lucky draw pulak tu. 


Me and one of my besties, Nazirah@Nad habiskan masa hampir separuh hari kat sana. Ya Allah, banyaknya buku. Sampai tak tahu nak pilih buku yang mana satu. Then teringat list buku yang aku buat tuh. Cari punya cari, Alhamdulillah jumpa jugak. 


  1. Cinta High Class- Fatimah Syarha & Dr Farhan Hadi (married couple). Adore their writing since two years ago.
  2. Nota Hati Seorang Lelaki- Pahrol Mohd Juoi. One of my fav author and  also my inspiration  ^_^
  3. Denyut Kasih Medik- Dr Farhan Hadi. Tersangat best and banyak info berguna, realistik, Islamik, berfakta, evergreen, bermotivasi dan mendidik jiwa.

Dalam banyak2 buku, among the book that I favor most is Cinta High Class. Watak dalam novelet tarbiyah 2 in 1 ni Dr As-solihul Muslih dan Qani'ah Syumaila. Kembara hidup yang sangat menarik dan menyentuh hati. Aku bukan seperti Qani'ah Syumaila yg mana dalam buku ni sangat tabah dan kuat menepis segala dugaan, but I really want to be like her. Fall in love with that character. 



Terima kasih Allah... Dah lama aku duk usya 3 buku nih.. Setiap kali nak beli pakai duit sendiri ada je halangan. Last2 Allah bagi rezeki beli guna voucher buku. Jimat kan? Ohsem!


Untuk my sis, Nurul. Dia request nak buku macam ni.. Jumpa jugak akhirnya.. hehe


Yang ni beli kat Bazar UIA je.. Bajet bagi cukup RM50 and bila time bayar tuan kedai tu tergelak..'pandai pulak awak cari buku cukup-cukup RM50..' haha.





Setakat ni buku yang aku beli:
  1. Konspirasi Yahudi by Sabaruddin Hussein
  2. Motivasi Gaya Rasulullah by Mohd Khairul Nizam
  3. Penciptaan Roh, Jin, dan Malaikat by Amiruddin Faatih
  4. Cara Belajar Bahasa Arab by Zain Y.S
  5. Perbualan Bahasa Mandarin by Ibrahim Ismail
  6. Rahsia Penguat Nurani by DR. HM. Tuah Iskandar Al-Haj
  7. Musibah Ujian by Syeikh Hani Sa'ad Ghunam
  8. Denyut Kasih Medik by Dr Farhan Hadi
  9. Cinta High Class by Fatimah Syarha dan Dr Farhan Hadi
  10. Nota Seorang Lelaki by Pahrol Mohd Juoi

Semuanya berjumlah RM150.

Baki RM100 nak beli apa lagi ye? Alatulis kot. Or buku versi Inggeris pulak. Kalu rajin la.. Yang ni pun tak tahu bila nak baca. Entah sempat ke tak khatam semua ni before final.

Till then.

Wassalam.


p/s 1: Lepas beli baru perasan, takde pun buku2 yang aku beli tu berkaitan dengan course yg aku ambik.. Hahaha. Maybe one of the reason is, kalau nak dapat buku tu kena beli dekat PERKAMA or certain kedai yang memang ada jual. Kat MPH I think takde stok buku tuh.

p/s 2: Pesanan untuk semua yg dapat voucher buku nih, gunakan sebaiknya... kalau buku tu buat kita jadi lagha or lalai like buku picisan, seeloknya tak payah beli la.. Beli something yang buat kita terdidik dengan motivasi dan sentiasa dekat di hati :)


24 criticisms:

Rin Saharina said...

wahh,bnyak borong buku. hehe. aku bnyk beli stationeries. best kan ada baucer ni. jimat duit kite =)

faie mohamad said...

@rin: yup betol tuh.. Alhamdulillah :0

DilaMilin said...

xdpt lg baucer buku..huhu..sedih betul..

Nik Ainaa said...

cinta high class best sangat <3

liza azliza said...

farihah best x cinta high class tu aritu nk beli huhu tpi x ambik plak ...

farah.fauzi said...

ya Allah..tergugat bile tgk sume da shopping buku..farah tak dapat baucer lg.. IPTS dpt lmbt :(

faie mohamad said...

@dilamilin: yeke? lmbt ckit kot.. lgpun voucher tu sah smpai akhir May.. sabar ea :)

faie mohamad said...

@nik aina: sangaaatt best ^_^

faie mohamad said...

@liza azliza: best.. rugi kalu xbeli.. kalau nk pnjam ngn sy pn boleh :D

faie mohamad said...

@farahfauzi: yeke? urmmm lain ipt lain sistem kot.. tp nti dpt kan? sabar ea.. kite sme2 tgu (:

SyamimiNazifa said...

untungnyaaa :]

liza azliza said...

owh nnt bleh pinjam la kan ngn farihah...heheh

eme liena said...

Waalaikumussalam :)
Alhamdulillah, semua buku-buku tu boleh bagi inspirasi.

Dah lama cari buku nota hati seorang lelaki tu, last time berebut dengan someone sebab buku tu tersangat laris dan hanya tinggal senaskah pada saat itu ;'[

Aaa, baru balik shopping buku jugak ni haa, guna baucar jugak. Ehee.

zaImIslawayu said...

org pun minat ustaz pahrol tuuu..beli masa kat cfs dulu :) seriously best! smpai sekarang baca. ulang2 sebab ayat2 dia sangat mudah masuk dlm hati..:)

faie mohamad said...

@syamimi: hahaha tersangatt untung :p

faie mohamad said...

@liza: boleh je.. sy dh abes baca dh ni.. hehe

faie mohamad said...

@emeliena: buku tu mmg laris. nsb baek masa beli tu byk lg stok kt mph.. kdg2 hati lelaki pn sukar ditebak.. dari situ kite dpt tahu dorg jenis mcm mana :)

faie mohamad said...

@ayu: tula pasal.. mmg dh niat kalau dpt voucher tu nk bli buku die wlpun sbuah.. mmg best dan mnyentuh hati ^^

Shakirah Rosli said...

buku2 yg akq beli kbykn same dgn koleksi buku2 saya n buku yg saya mmg nak miliki. seronok beli buku kan ^^

ANNA MARIANA said...

bestnya dapat voucher.. anna nak jugak..

faie mohamad said...

@syakirah: sgt seronok dear :)

faie mohamad said...

@anna: eh anna xdpt ke? meh cni meh.. hehe

faie mohamad said...

@anna: eh anna xdpt ke? meh cni meh.. hehe

Liyaa Mf said...

Lum dpt lg voucher utk yg second tyme ni. Dah tanye fakulti, katanya lum terima lagi :D

Last tyme, beli gak buku2 motivation. Sbb rasanya takkan terbeli ngan duet sendiri kut. This tyme baru berniat nak beli novel2 je kut. Ntah. Dah terajen balek baca2 novel macam dulu. Tapi Faie kata kalau boleh jgn beli yg lagha. Err kena fikir2 balek :D

 

She's Farihah Mohamad Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea