Friday, 8 February 2013

kebenaran itu...

currently written by faie mohamad at Friday, February 08, 2013
Reactions: 
Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Some people might say, 'berkata benarlah walaupun pahit'...Yes.. I admit that. To tell something truth might be hard for anyone and the impact of it could be seen later on. People's expression might be differ and yup.. aku tahu kadang2 tak perlu nak ungkit and bagitahu something yang mengaibkan kita or orang lain kpd sesiapa. Ibarat bukak pekung di dada sendiri. Orang akan looked down kat kita and pandang serong dan persepsi diorang may be akan berubah 360 darjah after that. Kebenaran mungkin pahit untuk ditelan, tetapi itulah kenyataan.

Bila peristiwa terdahulu diselongkar kembali, for sure banyak tanggapan negatif timbul. Then bila ia diungkit kembali, banyak kebenaran tersingkap. Bila ia terbongkar, makin banyak hati yang terluka. Entah berapa kali aku cuba neutralize but the thing still remain on. Why did not we just move on? It's far better right?

Pada aku, postmortem untuk satu program yg dah dilaksanakan hampir berbulan lamanya, tak perlu la diungkit kembali. Some blunders and absurdities have crept in- and buat ramai tak puas hati dan terluka hati mereka. Baru je nak free dari semua tuh, sekali bila semua sekali diungkit seolah2 membuatkan hati menjadi makin panas. Baru je nak cuba lupakan semua yang terjadi and tak nak dah ungkit semua perkara yang menyakitkan, bila isu ini dibangkitkan dalam suasana yang sebelum ni harmoni, makin ramai yang buat muka tak puas hati. Sindrom 'aku yang salah ko pun lagi banyak salah' mula timbul.

Kebenaran. Mungkin sukar untuk diluahkan. Juga sukar untuk diterima apatah lagi diambil peduli. Bimbang ada hati yang terluka dan sedih dek penangan kata2 yang menusuk hati. Tapi andai ia tidak dibicarakan, mana mungkin mereka mengetahuinya?

Berdiam diri? Yes, perhaps could be done.. But how about our exact feeling to it?

Bila giliran aku untuk meluahkan perkara yang ingin sekali dibicarakan, aku hanya berkata,

'Perkara ni dah lama. Saya tak mahu terlalu ingat akan benda lepas and ingat balik something yang menyakitkan hati. Tapi apa yang ingin saya katakan, to be a leader, is not something easy. Jadi seorang leader tak semestinya kita sewenang-wenangnya beri arahan kepada sesiapa and marah sesuka hati. Apa salahnya kalau leader tu turut sama membantu? Instead of using the word 'I' and 'U', we can use the word 'WE', isn't it? It's more acceptable and for sure we can do our task harmoniously. Kami sebagai orang bawahan sedia terima sebarang jenis arahan, tak kisahla berat or ringan, but.. please, make it in a proper way. Don't be too bossy and tahu nak arahkan itu ini sedangkan diri sendiri tak turut sama membantu...'

Ia benar.. Ia adalah kenyataan.. Fact! Tapi pahit untuk ditelan bagi leader yang dimaksudkan. Terasa hati? Perhaps. Unintentionally did it without any purpose? May be.. but we're also human too.

Don't simply make it as your practice.

Till then.


3 criticisms:

Rin Saharina said...

setuju! ='( takperlu nak ungkit sume. benda dah lepas, let it go. Ada certain things, bila kita ungkit takkan makes things better. But make it worse.

Shakirah Rosli said...
This comment has been removed by the author.
Shakirah Rosli said...

i like this entry so much. leader mmg lbih baik guna prkataan 'we'. sbb everybody imperfect.

 

She's Farihah Mohamad Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea